Tarih: 01.11.2024 21:24

Çocuğumla Kaliteli Zamanlar: Oyuncak Yapımı

Facebook Twitter Linked-in

Çocuklarla vakit geçirmek isteyen ebeveynler yoğun iş temposunda bunu nasıl ve ne şekilde yapacağını her zaman bilmiyor. Uzmanlar çocuklarla geçirilen zamanın süresini değil kalitesini vurguluyor ve ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte oldukları zamanı en verimli en kaliteli şekilde geçirmesini öneriyor. Çocukla birlikte yemek yapmak, parka gitmek, kitap okumak, masa oyunları oynamak veya oyuncak yapmak gibi aktiviteler çocukla kaliteli zaman geçirmek oluyor. Peki, çocuğumla nasıl oyuncak yapabilirim? Evde oyuncak yapılabilir mi? Soruları için bu yazımızı rehber edinebilirsiniz.

Çocuklarla birlikte evde ne tür oyuncaklar yapabiliriz?

Evde oyuncak yapmak sanıldığının aksine oldukça kolay bir etkinliktir. Maket uçak, lego özellikli ahşaplardan bir şeyler üretmek, kumaşlardan figürler kesip içini pamuk ile doldurarak oyuncaklar üretmek evde yapılabilecek oyuncaklardan sadece birkaç tanesi. Çocukların yaşına ve ilgi alanına yönelik birkaç küçük materyal ile eğlenceli oyuncaklar yaparak kaliteli vakit geçirebilirsiniz.

Çocuklarla birlikte oyuncak yapmanın faydaları nelerdir?

  1. Çocuklar anne ve babasıyla vakit geçirmenin mutluluğunu doyasıya yaşar, aile olma hissini öğrenir.
  2. Çocuklar ruhsal ve zihinsel anlamda iyi hisseder.
  3. Bir şeyler üretmek ve başarmak çocuklara özgüven olarak dönüş yapar.
  4. Ailecek vakit geçiren çocuk duygularını yansıtma konusunda olumlu davranışlar sergiler.
  5. Oyuncak yapımında kullanılan malzemeler çocuğun ince motor becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yaratıcılığını destekler.

Oyuncak Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler & Öneriler

Ev kazalarına mahal vermemek için oyuncak yaparken kullanacağınız kesici aletleri çocuklarınızın doğru bir şekilde kullanacağından emin olun ve nasıl kullanması gerektiğini öğretin.

 

Oyuncaklarla oynamak çocukların ufkunu açan, zihinsel dünyalarını genişleten bir aktivitedir. Oyuncak yaparken çocuklar ve bireyler daha yaratıcı olurlar. Ebeveyn olarak çocuğunuzla birlikte oyuncak yaparken, her aşamada “Bunu nasıl yapsak?, Bu ne renk olmalı?” ve benzeri sorular yönelterek çocuğunuzun fikrini alabilir, hayal güçlerini destekleyebilirsiniz. Fikirleri dikkate alınan çocuklar kendine güvenen bireyler olarak yetişiyor. Bunu da unutmamak gerekiyor.

Oyuncak yapmak hayal gücüne dayalı bir eylem olduğundan önceden belirlenmiş bir temada ilerliyorsanız ve çocuğunuz hata yaptıysa lütfen direkt olarak tepki göstereceğinize yapıcı bir şekilde yaklaşım sergileyin. Hatası nedeniyle azarlanmak çocuğa bir şey katmaz ancak hatası gösterilip akabinde doğru işlemin nasıl yapılacağını öğrenen çocuk aynı hatayı tekrarlamayacağı gibi hata yaptığında bunu sizden sakınmayacaktır.

 

Tüm çocuklar anne – baba onayına ihtiyaç duyar, aferin sözünü duymak ister. Çocuğunuzla birlikte bir şeyler üretirken veya hazırlarken çocuğunuzun yaptığı doğru eylemleri, başarıları takdir etmeyi unutmayın. Oyuncağı başarıyla tamamlayan çocuk anne ve babasından başarısını taçlandıracak bir övgüyü her zaman bekler.

Düzenli olarak oyuncak yapma etkinliği düzenlemeli miyiz?

Oyuncak yapma fikri her ne kadar eğlenceli görünse de çocukların hepsi her zaman sevmeyebiliyor. Çocuğunuz birlikte geçirdiğiniz oyuncak yapımı etkinliğinden keyif aldıysa ve bunu tekrarlamak isterse haftanın belirli bir gününü oyuncak yapmaya ayırabilirsiniz. Böylece çocuk heyecanla o günü bekleyebilir, sizinle birlikte geçireceği zamanı iple çekebilir. Düzenli olarak oyuncak yapmak çocuğun el ve kas becerilerini güçlendirir, zihinsel gelişimini destekler.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —