Zor Günlerde Uyuyabilmeniz İçin Öneriler
Maalesef ki neredeyse her gün dünyamızdan türlü türlü kötü haberler alıyoruz. Seyahat ediyor olan ya da risk altında bazı işlerde çalışan tanıdıklarımız için endişeleniyoruz. Diğer yandan kimimizin çocuğu var ve onların geleceği için de endişe duyuyor. Hastalıklar duyuyoruz. Başımıza gelmemiş olsa gelebilme olasılığı bizleri korkutuyor. Bunun düşüncesine dalıyoruz. Yarınımızı düşünüyoruz. Belirsizliğin içerisinde kayboluyoruz. Ne yapacağımızı bilemez duruma geliyor. Stres yapıyoruz. Anksiyete bozuklukları artıyor. Bunun önüne geçebilmek için de stresten uzak durmak gerekiyor. Stresten uzak durabilmemiz için de öncelikle iyi bir uyku çekmemiz gerekiyor. Bu şartlar altında deliksiz uykular maalesef mümkün olmuyor. Bu yazımızda sizler için zor günlerde rahatça uyuyabilmeniz için önerilerde bulunacağız.
1. Sizi rahatsız ediyor olan şey hakkında konuşun
Kötü olaylarla, trajedi ile baş edebilmenin en iyi yollarından biri duygularımızı ifade etmemizdir. Üzgünseniz eğer bunu içinizde yaşamak zorunda değilsiniz. Endişeleriniz varsa bunları paylaşmaktan çekinmeyin. Ailenizin ve arkadaşlarınızın hislerinizi bilmesine izin verin.
2. Sizi rahatlatacak bazı şeyler yapmaya çalışın
Motivasyon ve sakinleşme teknikleri de stresi azaltmaya yardımcı olur. Bu gibi teknikler yatağa girmeden öne uykuya hazırlanırken uygulanabilir. Meditasyon değilse bile sizleri neyin sakinleştirdiğini bulup yatağa girmeden önce o eylemi gerçekleştirin. Bu sadece ılık bir duş ya da kısa süreliğine kitap okuma da olabilir. Bunlar size iyi gelecektir.
3. Uyku rutininizi değiştirmeyin
Sağlıklı olan uyku alışkanlığı edinin ve gündüz uykusunu terk edip gece uykusunu tercih edin. Her gün mutlaka aynı saatlerde uyuyup uyanmaya dikkat edin. Uyku ilaçlarından uzak durum. Çünkü bu ilaçlar zamanla bağımlılığa sebep olabilir. Ayrıca şekerlemelerden de mutlaka kaçının.
4. Gece haber izlemeyin ve okumayın
Uykunuza gitmeden en azından 45 dakika kadar önce haber okumayı veya izlemeyi bırakın. Böylece kendinizi rahatlamak için kendinize zaman tanımış olursunuz. Elbette ki herkes gündemi mutlaka takip etmek ister fakat medyadaki şiddet haberlerineolabildiğince az zaman ayırmak sizin yararınıza olacaktır.
5. Uyku hijyenine dikkat edin
Uykunuzu olumsuz etkileyecek şeylerden uzak durmanızı uyku hijyeni olarak tanımlarız. Gündüzleri egzersiz yapmanız, uyku saatlerinize yakın egzersizi bırakmanız, gündüzleri yeterince güneş almanız, geceleri çok fazla parlak ışıktan kaçınmanız uyku hijyeniniz için önemlidir.Uyuduğunuz odanızda sade bir dekorasyonu tercih etmek, zihninizi rahatlatma açısından önemlidir. Mümkünse yatak odanızda uykunuz ile ilgi olmayan eşyaları tutmamalısınız. Evinizde uygun yer varsa ütü, çamaşır, giyinme vb. işler için ayrı bir oda ayırın.
6. Kendinize zaman tanıyın
Uyku sorunları hemen çözülemeyebilir. Bu konuda mutlaka sabırlı olmalısınız. Uykusuzluk sebebiyle endişelenmek yerine alınabilecek önlemleri alıp gerisini akışına bırakın. Unutmayın ki kendinizi rahatlatmaya çalışıyorsunuz.
7. Profesyonel yardım alın
Aile ve de arkadaşlar ile konuşmak yeterli gelmiyorsa mutlaka psikologlardan veya doktorlardan yardım isteyin. Herkesin travmalara vereceği tepkiler ve de travmasını atlatma süresi farklıdır.