- Yumurta lekesi, oldukça zor ve fazlasıyla can sıkıcı olan lekelerdendir. Hal böyle olunca, biz de bu zor lekeyi kolayca temizleyin istedik ve sizin için püf noktaları hazırladık. Ayrıca, bir çok zor lekeyi çıkarmanıza yardımcı olacak formülleri de yazdık. Keyifli okumalar!
- Yumurta lekesinin katı olan kısmını kazıyarak temizledikten sonra enzim ıslatma bileşiği ile metal olmayan bir kapta 6-8 saat arası ıslatmalısınız. Lekenin geçmemesi durumunda toz deterjan yardımıyla, lekeli kısmı sürterek temizleyebilirsiniz. İşlemi tamamladıktan sonra bol suyla yıkamayı unutmayın.
Not: Kumaşı ısıyla temas ettirmeden önce, lekenin tamamen çıktığından emin olmalısınız.
- Halı üzerindeki yumurta lekesini nasıl çıkarabileceğinizi biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, hemen anlatalım. Öncelikle, lekenin katı kısmını kazıyın. Ardından 1 bardak suyun içine ½ çay kaşığı tuz ekleyin ve lekeyi bu karışım yardımıyla temizleyin. Sonrasında enzim çamaşır leke çıkarıcı karışım veya solüsyon ile lekeli kısmı silin, bunu yaparken nemli bez kullanmayı unutmayın. Temizlik sonrası nemli kısmı kuru bez ve kağıt havlu yardımıyla sık sık kurulayarak nemini alın.
- Eğer çamaşır makinesinde ya da elde yıkanamayan bir kıyafetiniz varsa ve bu kıyafet lekeden nasibini almışsa, onu mutlaka kuru temizlemeye götürün. Kumaşı kuru temizlemeye verirken lekenin kaynağı hakkında eksiksiz bilgi verin.
‘´Lekeyi kendim temizlerim.´´ derseniz, onun için de bir taktiğimiz var. Öncelikle sulandırılmış sıvı deterjan yardımıyla lekeli bölgeyi ovun, bunu yaparken iki elinizin başparmaklarını kullanın. Sonrasında lekeli kısmı temiz bir bezin üzerine serin ve deterjan köpüklerini yaydırın. Nemli bez yardımıyla lekeli kısmı tekrar silmeyi unutmayın.
Zorlu Lekeler Nasıl Temizlenir?
Bazı yiyeceklerin lekesi oldukça zor çıkar. Bu lekelere tazeyken müdahale etmek gerekir, peki nasıl mı? Hemen anlatıyoruz!
- Bir kase suyun içine bir yemek kaşığı kadar amonyak ekleyin ve bu karışım ile lekeyi silin. Ardından lekeli kısma sofra tuzu dökerek ovun. Bir süre tuzlu halde beklettikten sonra tuzu temizleyebilirsiniz. Lekenin çıkmaması halinde işlemi tekrar edebilirsiniz. Bu taktik lekenin özellikle naylon halı ve benzeri kumaşlara işlemesini engeller.
- Lekeniz küçükse, öncelikle kumaşı akan soğuk suyun altında gergin bir şekilde tutarak yıkayın. Sonrasında lekeli bölgeyi toz deterjan yardımıyla ovun ve yeniden akan soğuk suyun altında yıkayın. Ardından en az 30 dakika deterjanın köpüğünde ıslanmasını sağlayın. Bu işlemleri yaptıktan sonra kumaşınızı her zamanki gibi yıkayabilirsiniz.
Eğer kumaşınızın rengi peroksit ile dağılmayacak türden ise, uygulayabileceğiniz bir yöntem daha var. Kumaşın üstündeki leke geçene kadar eşit ölçüdeki su ve hidrojen peroksit karışımı yardımıyla lekeyi güneşte nemlendirin ve yıkayın. Peroksidi kumaşa uygulamadan önce kumaşın görünmeden bir yerinde deneyin.