İşte dikkat etmeniz gerekenler.
Kiracı ile mal sahibi arasında imzalanan kira sözleşmeleri, üzerinde de yazdığı gibi, belirli süreliğine yapılmaktadır. Süre sona erdiğinde aylık kira bedeli, karşılıklı mutabakat sonrası artırılabildiği gibi mal sahibinin talep etmemesi üzerine aynı da kalabilir. Mülk sahiplerinin kiraya yapacakları zammın sınırı ise “Borçlar Kanunu”na göre belirlidir. Mal sahipleri, sınırları geçmeyecek şekilde bir fiyat güncellemesi talebinde bulunabilir.
Yapılan yasal düzenlemelerle birlikte, zam oranının, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen 12 aylık ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) artış oranından fazla olmasının önüne geçilmiştir. Kanuna aykırı talepte bulunan ev sahibine kiracının itiraz etme hakkı vardır. Yalnız kiracının bu hakkını aramak için kira kontratı yapmış olması gerektiğini hatırlatalım. Çünkü yasal platformda, hakların arada yazılı bir anlaşma bulunmadan aranması sonuçsuz kalacaktır.
ÜFE artışından fazla zam talebinde bulunan ev sahibine karşı itiraz etme hakkı baki olmasına karşın hukuka aykırı bu taleple karşılaştığınızda hakkınızı nerede, nasıl arayacağınızı bilmiyorsanız işte yanıtlar:
Zam Oranına İtiraz Etme
Borçlar Kanunu, ilgili maddeleriyle zammın ÜFE oranından fazla yapılmak istendiği durumlarda mağdur olan kiracının yanında! Kira bedeline yapılmak istenen zam konusunda ev sahibiyle anlaşmaya varmaya çalıştığınız hâlde sonuç alamadıysanız “Kiranın Tespiti Davası” açma hakkınız vardır. Davayı, evinizin bağlı bulunduğu bölgedeki Sulh Hukuk Mahkemesi´nde açmalısınız. Davayı herhangi bir dönemde açmanız mümkün olsa da acele hareket edip en kısa sürede (gelecek kira döneminden asgari 30 gün önce) açmanız lehinize olacaktır. Zira davanın sonucunda belirlenen kira bedeli doğrudan sizi etkileyecektir.
Kira Dönemi Bitmeden Zam Yapılabilir Mi?
Kira dönemi sona ermemesine karşın bazı mülk sahipleri, kira bedelini artırma ve hatta yeni bir kira sözleşmesi imzalanması talebinde bulunabilmektedir. Kanuna aykırı böyle bir tutumla karşılaştığınızda da itiraz etme, itirazlarınız sonrası anlaşma sağlayamazsanız da dava açma hakkına sahipsiniz.
Kira Bedeli Döviz Olarak Belirlenmişse
Kira kontratı hazırlanırken kira bedeli döviz olarak belirlenmişse ev sahibinin kontratın imzalandığı tarihten itibaren 5 yıl süresince kira bedelinde herhangi bir artış talebinde bulunamayacağı da kanunlarla güvence altına alınmıştır. Böyle bir talep karşısında da kiracının yapılmak istenen zammı engellemek adına dava açmasının yolu açıktır.
Kiracının Alması Gereken Önemler
Kiracı olarak haksız zam talebinde bulunulmasının önüne geçmek için yapabileceğiniz en önemli şey, elinizde yazılı belge bulundurmaktır. Kira kontratı bulunmaması durumunda hak talebinde bulunmanız mümkün değildir. Kira kontratını doldururken de ibraz edilen her tür ifadeyi dikkatle incelemenizi, açılacak bir davada aleyhinize kullanılabilecek ifadelerin yer aldığı kontratı imzalamamanızı tavsiye ederiz. Son olarak, yüksek zam gibi anlaşmazlığa düşülen her tür durumda dava açmaktansa ilk olarak anlaşma yoluna gitmenizi öneririz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.