Yorgana Bulaşan Bit Nasıl Temizlenir?

Yorgana Bulaşan Bit Nasıl Temizlenir?

Yorgana Bulaşan Bit Nasıl Temizlenir?

İnsan ve hayvan vücutlarında yaşamlarını devam ettirebilen bitler, yorgana bulaştığında, insan sağlığını tehdit edecek sonuçlar doğurabilir. Hem görüntü açısından hem de sağlık açısından büyük bir tehlike arz eden bitleri, birkaç yöntem aracılığıyla yok edebilirsiniz. Yorgana bulaşan bit sorununuzu bazı kolay işlemler yaptıktan sonra eşyalarınızı gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edebilirsiniz.

 

Bitler Nasıl bulaşır?

 

Gövde kısımları yatsı ve büyük, başları küçük olan bitler, bir susam büyüklüğündedir. 6 bacakları bulunur, kanatsızlardır. İnsan ve hayvanların vücutlarındaki kıl köklerinde yaşam bulurlar. Bitler insan ve hayvanların kanlarını emerek hayatlarını sürdürürler ve yaklaşık 1 ay saç derisinde yaşayabilirler. Diğer kan emici hayvanların başka bir ortamda yaşama süresi en fazla 3 gündür.

 

Bitler tırtıklı ayak yapısı sayesinde kılda rahatlıkla tutunabilirler ve saçlardan çok zor arınırlar. Bulundukları yere yapışıp kalırlar ve çok fazla hareket etmezler. Bitlerin renkleri beyaz, gri, kahverengi olarak karşımıza çıkmaktadır. Vücuttan kan emdikleri için pek çok rahatsızlığın oluşmasında rol oynayabilirler.

 

Bitler saçtan temizlenmezse deride açık yaralar oluştururlar ve sürekli kaşınmaya neden olurlar. Bitler insanın çoğunlukla saçında, kasıklarında, koltukaltlarında yaşam bulur. Bitler, insanlara kıyasla hayvanların farklı bölgelerinde de yaşam sürerler. Bitlerin bazıları yumurtalarını saçın için kısmına bırakırken bazı bitler yumurtalarını eşyalara, kıyafetlerin üzerine ve yorgana bırakabilir. Bitlerin ortak kullanılan eşyalara bulaşması, bitlerin çoğalmasına ve başkalarına da kolaylıkla geçmesine neden olur. Bu yüzden yorgan, koltuk, nevresim gibi günlük hayatta sık sık kullandığımız eşyaların belirli aralıklarla derinlemesine temizlenmesi gerekir.

 

Yorgana bulaşan bitleri temizleme yöntemleri

 

Yorganınıza bit bulaştığınızı gördüğünüzde ilk yapacağınız iş, yorganınızı evin dışında silkelemek olmalı. Müsait yeriniz yoksa yorganınızın üstünü elektrikli süpürgeyle çektirmeli ve süpürgenizin torbasını işlem bittikten sonra mutlaka çöpe atmalısınız. Yorganı süpürgeyle temizledikten sonra süpürgenizin torbasını ev içerisinde beklettiğinizde bitler, torba içinden çıkarak tekrar farklı eşyalarınızın üstüne yapışabilir.

 

Vücudunun herhangi bir bölgesinde bit problemleri yaşayanlar, kullandıkları yorganla birlikte yastıklarını ve nevresim takımlarını da olabildiğince arındırmalılar. Yorganınızı bitlerden ve sirkeden arındırmak için 45 derecelik sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkatabilirsiniz. Yıkandıktan sonra eşyaların kurutma makinesinde bekletilmesi bitleri tamamen yok eder.

 

Kaz tüyü yorgan ve yastıklar

 

Bitler, kaz tüyü yastık ve yorganlarda daha rahat yaşam alanı bulurlar çünkü tüyler onlar için daha uygundur. Bu evrede yastık ve yorganınızı belirli sürelerle kuru temizlemeye vermeniz tavsiye edilir. Evde yastık ve yorganınızı bitlerin arındırmak isterseniz, güneş ışınından faydalanabilirsiniz. Güneş gören balkonunuza yorganınızı ve yastığınızı serin 24 saat havalanmasını bekledikten sonra 40 derecede çamaşır makinesinde yıkamayabilirsiniz.

 

Yorganınızı bit şampuanıyla yıkayın

 

Yorgana bulaşan bit ve sirke temizliğinde kullanılan en etkili yöntem şampuan kullanımıdır. Yorganınızı temizlemenize rağmen tam anlamıyla bitlerden arındığından emin olamıyorsanız, tıpkı saçlarınızı bitlerden arındırır gibi yorganınızı sirke şampuanıyla yıkayın. Eczaneden aldığınız şampuanı hafif ıslattığınız yorganınıza sürün, iyice ovarak her yerine nüfuz etmesini sağlayın. Yorganınızı bu halde 20 dakika beklettikten sonra yorganınızı çamaşır makinesinin 50 derecesinde yıkayın. Çamaşır makinesinden çıkardığınız yorganı 24 saat güneşte bekletin ve gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edin.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler