Yoğurt Neden Tutmaz?

Bu yazımızda size nasıl yoğurt mayalayabileceğinizi, yoğurdun tutmama sebeplerini ve tutmadığında neler yapabileceğinizi anlattık.

Yoğurt Neden Tutmaz?
Haberi Sesli Oku

Dışarıdan satın alınan yoğurdun pek sağlıklı olduğu söylenemez; sadece kendi yoğurdunuzu kendiniz yaparsanız doğal ve sağlıklı yoğurt tüketmiş olursunuz. Nasıl mayalayacağınızı bilmiyorsanız da endişelenmeyin, bu yazımızda size nasıl yoğurt mayalayabileceğinizi, yoğurdun tutmama sebeplerini ve tutmadığında neler yapabileceğinizi anlattık. Keyifli okumalar!

Evde doğal ve sağlıklı yoğurt mayalama tarifi

Öncelikle, nasıl yoğurt mayalayabileceğinize bir bakalım.

Malzemeler

1 litre inek sütü

1 yemek kaşığı organik veya süzme yoğurt

1 çay kaşığı şeker

1 çay kaşığı tuz

Öncelikle sütü kaynatın ve ardından ılımaya bırakın. Biraz ılıması yeterlidir, çok soğutmayın. Sonrasında bir kase alın ve içine yoğurdu, şekeri ve tuzu koyup karıştırın. Karıştırdıktan sonra, ılık sütten biraz alıp yoğurt, şeker, tuz karışımına ekleyin ve tekrar karıştırın. Son olarak, bu karışımı tenceredeki ılık sütün içine  geri dökün ve karışımın süt ile karışmasını sağlayın.

Sonrasında tencerenin üzerini kapatın ve bir bez yardımıyla her yerini sarın. 3-4 saat öyle durmasını sağladıktan sonra açıp bakın, bir sorun yoksa tencereyi tekrar sarıp buzdolabına koyun. Yoğurdu 1 gün süreyle buzdolabında dinlendirdiğinizde hazır olacaktır; afiyetle yiyebilir, çocuklarınıza da yedirebilirsiniz.

Yoğurt neden tutmaz?

/resimler/2018-3/2/1726481407505.jpg

 

Emek verip mayaladığınız yoğurtlar her zaman tutmayabilir. Tutmamasının sebeplerine birlikte bakalım mı?

  • Yoğurt mayalarken kullandığınız süt pastörize edilmiş, yani hazır süt ise yoğurdunuz tutmaz.
  • Mayalarken kullandığınız yoğurt hazırsa, yoğurdunuz tutmaz; eğer bulabilme imkanınız varsa köy yoğurdu, en kötü ihtimalle de süzme yoğurt kullanmalısınız.
  • Daha önce de söylediğimiz gibi, sütü kaynattıktan sonra çok fazla soğutmamalısınız. Bunu yaparsanız yoğurt tutmaz.
  • Sütü mayaladığınız tencereyi hava almayacak şekilde kapatıp, sıkı bir şekilde sarmalısınız, aksi takdirde yoğurt tutmayacaktır.
  • Yoğurdunuzu hamile bir inekten sağılmış süt ile mayalamaya çalışırsanız, yoğurdunuz tutmaz. Aynı şekilde antibiyotik kullanmış bir inekten  sağılan süt ile mayalanmış yoğurt da tutmaz. Antibiyotik kullanmış inekten sağılan süt 10-12 gün bekletildikten sonra kullanılmalıdır.

 

Bütün bunlara dikkat etmenize rağmen yoğurdunuz tutmadıysa, farklı yollar da deneyebilirsiniz.

 

  • Fırını 75 dereceye ayarlayıp 15 dakika boyunca ısıtın ve bir kaba aldığınız mayalanmamış sütü fırına yerleştirin. Dikkat! Kabın üstünü kapatmayı unutmayın. Süt dolu kabı bir buçuk saat boyunca 75 derece ısıdaki fırında bekletin. Çıkardıktan sonra, kapağını açmadan buzdolabına koyun ve buzdolabında 3-4 saat bekletin. Bu işlemlerin ardından, yoğurdunuz mayalanmış olacaktır.

 

  • Mayalanmamış sütün olduğu tencereyi, sıcak su doldurduğunuz geniş bir kabın içine yerleştirin. Birkaç saat öyle beklemesini sağladıktan sonra buzdolabına koyun ve orada da 4-5 saat dinlendirin; çıkardığınızda, yoğurdunuz mayalanmış olacaktır.

 

Bunları denemenize rağmen yoğurdunuz yine mayalanmadıysa, sütü farklı bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Mesela, çökelek yapmaya ne dersiniz?

 

Öncelikle sütün olduğu tencereyi ocağa alın ve tahta kaşıkla karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra kısa bir süre daha karıştırın, sonrasında da temiz bir tülbent yardımıyla süzün. İşte bu kadar, çökeleğiniz hazır! Hazırladığınız çökeleği hamur işlerinizde iç harcı olarak kullanabilirsiniz.


Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.