Yer Elması Nasıl Yetiştirilir?
Yer elması nasıl ekilmelidir? Nasıl bir toprak yer elması için uygundur? Bakımı nasıl yapılmalıdır?
İşte yer elması yetişmek için püf noktalar…
Yer Elması Nasıl Yetiştirilir?
Helianthus tuberosus yani yer elmasının anavatanı Kanada ve Kuzey Amerika olarak bilinmektedir. Dünyaya Kanada´dan yayılan bu bitki için bazı kaynaklarda Kudüs elması da denilmektedir. Tüketmiş olduğumuz meyvesi patates gibi toprak altında yumrular şeklinde gelişmektedir. Ülkemizde genellikle açık mor renginde ki türü yaygındır. Ancak genellikle parlak gri beyaz veya sarımsı beyaz renge sahiptir.
Yetiştirilip, Üretilmesi
Üretime genellikle ekim aylarında yer elmalarının kabuklarıyla ya da yer elmalarını dörde, beşe bölerek başlamalısınız.
Bahar aylarında birçok yer elması elde edebilmek için üzerinde gözler bulunacak şekilde parçalara ayırdığınız yer elmalarını 15-20 santim derinlikte bir toprak tabakasına gömmelisiniz. Gömdüğünüz toprak tabakası durgun su içermemelidir ve kumlu olmalıdır.
Aynı şekilde üretime yer elması kabukları ile başlayacaksanız bu kabukları toprak içine gömmelisiniz. Mart ayı sonuna doğru köklenmiş yer elmaları yetişmeye başlayacaktır.
Mart ayı sonuna doğru köklenen kabuklarınızı aralarında yaklaşık 20-30 santim boşluklar bırakarak gübreli, gevşek ve geçirgen bir toprağa dikin. Bu alanın güneşli bir alan olmasına özen gösterin.
Yer elmasını dikerken kumlu toprak tercih etmeniz yetişen yumruların daha düzgün olmasını sağlayacaktır. Kumlu ve gevşek toprak tercih etmezseniz girintili, çıkıntılı yumrular elde edersiniz. Ayrıca yer elması ağır ve ıslak topraktan hoşlanmaz. Güneşi seven bir bitkidir. Yaz aylarında ara ara sulamanız iyi gelişmesine yardımcı olur.
İyi gelişen yer elmalarının boyları 2 metreye kadar uzanacağı için düzenli ve sıralar halinde dikmeniz gereklidir.
Yer elması eylül ayında papatya benzeri çiçekler açmaktadır. Eğer ki süs bitkisi olarak kullanmak istiyorsanız yumruların zayıf olacağını bilmenizde fayda vardır.
Daha dolgun yumrular elde etmek ve bunlardan yemek yapmak istiyorsanız, eylül ayında baş veren uç tomurcuklarıyla birlikte 10-15 santim budayın. Bu sayede yumrularınız daha dolgun olacaktır.
Faydaları
Ekim-aralık sonlarına doğru yumruları toprak altından çıkararak tüketebilirsiniz. Yumruları ister çiğ olarak isterseniz de zeytinyağlı yemeklerde kullanarak yiyebilirsiniz.
Çok şifalı bir yiyecek olan yer elması patates kadar besin değerine sahiptir. Ancak içerisinde ki karbonhidrat patatesten daha az olduğu için şeker hastaları da rahatça tüketebilmektedir.
Sindirim sistemini düzenleyici ve idrar söktürücü özellikler ile özellikle sonbahar aylarında bolca tüketilmesi tavsiye edilen bir sebze olmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.