Yeni Alınan Giysiler Yıkanmalı mı?

Hem bunun cevabını, hem de bazı tavsiyeleri yazımızda bulabilirsiniz!

Yeni Alınan Giysiler Yıkanmalı mı?

Yeni aldığınız kıyafetleri yıkamalı mısınız, yoksa yıkamadan mı giymelisiniz? Hem bunun cevabını, hem de bazı tavsiyeleri yazımızda bulabilirsiniz!

***

Yeni kıyafetlerinizi giymeden önce yıkamalısınız çünkü fabrikadan direkt tezgaha düşen kıyafetleriniz, içerisinde bazı kimyasal maddeler barındırıyor olabilir.

  • İmalat sırasında kıyafetlere eklenen bazı kimyasal maddeler (klor gibi) cildinizin tahriş olmasına ve dahası alerjilere sebep olabilir.
  • Plastikleri yumuşatmak amacıyla kullanılan ‘´ftalat´´; giysi desenleri, tasarımları, etiketlerinde vardır. Bu maddenin yutulması, oldukça tehlikeli sonuçlara sebep olabilir.
  • Giysiler, tahriş etme özelliğine sahip alkalik kimyasal kalıntılar içerebilir. İmalatçılar, özellikle mükemmel beyazlıkta tişörtler üretmek için yüksek alkalin içeren ürünler kullanır.
  • Merak etmeyin! Eğer giysilerinizi giymeden önce yıkarsanız, bu kimyasalların kötü etkilerinden korunmuş olursunuz.

 

/resimler/2018-4/4/1722221349176.jpg

 

‘´Yeni giysilerle uyumadan önce bunları yıkamalı mıyım?´´

Kesinlikle yıkanmalıdır. Kazaklar/pantolonlar nasıl kimyasal içeriyorsa, gecelikler/pijamalar da kimyasal içeriyor olabilir. Ayrıca, aldığınız kıyafete sizden önce binlerce insanın dokunmuş olabileceğini düşünürseniz, hijyenik açıdan da rahat edebilmek için giysileri yıkamanız en doğrusudur.

  • Gün içerisinde giydiğiniz tişörtle uyuma alışkanlığınız var mı? Eğer varsa, bu alışkanlığınızı bir an önce terk etmelisiniz çünkü gün boyunca ürettiğiniz tere, vücudunuzun uyku esnasında doğal olarak ürettiği ter de ekleneceğinden, tişörtünüzün içindeki terle beslenen bakteri sayısında artış olur. Ayrıca, gün boyunca giydiğiniz kıyafetlerle uyumak vücudunuzun kötü kokmasına da sebep olur.

/resimler/2018-4/4/1722457599550.jpg

Kumaşlarına göre yıkama tavsiyeleri

İlk yıkamadan sonra en iyi yıkama devrini tercih edin.

  • Doğal malzemeleri (yün, angora, ipek, keten, kaşmir vb.) her daim elde ve soğuk su altında yıkayın.
  • Sentetik malzemeler (naylon, likra, dralon, coolmax elyafı, gore-tex kumaşı vb.) streç malzeme içermedikleri müddetçe çamaşır makinesinde yıkanabilir, kurutma makinesinde kurutulabilirler, herhangi bir sakıncası yoktur.

Organik pamuk: Herhangi bir kimyasal madde, ağır metal içermediğinden cilt tahrişine veya alerjiye neden olmaz. Ama bu malzemeden üretilmiş bir sabahlığı ilk kez giymeden önce 40 derecede yıkamanızı tavsiye ederiz.

İpek: Yeni aldığınız ipek kumaşın üzerindeki boya akabilir, bu sebeple ilk yıkamasını elde yapmalısınız.

Kadife ve koyu renk malzemeler: Bu malzemelerden üretilmiş giysiler tüyleri çekeceğinden, havlu vb. ürünlerle birlikte yıkanmaması gerekir.

Griye dönüşebilecek siyah renk giysiler: Bu tip giysiler doğru deterjan miktarı ile düşük ısıda ve kısa programda yıkanmalıdır. Dikkat! Koyu renk giysi ve kotları yıkarken ters çevirmeyi unutmayın.

Renkli giysiler: Bu tip giysiler için test uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Nasıl mı? Örneğin, yeni bir kırmızı kazak aldınız ve yıkamak istiyorsunuz. Öncelikle bir kolunu sıcak suya batırın ve suyunu beyaz bir bezin üzerine sıkın. Bez pembeye dönüşürse, bu kazağı çamaşır makinesine tek başına atmanız veya elde yıkamanız gerekir. Tedbiri elden bırakmamak istiyorsanız, bu testi ikinci yıkamadan önce de tekrarlayabilirsiniz.

Dikkat!

Kıyafetlerinizi yıkamadan önce ters çevirmeyi ve eğer varsa düğmelerini iliklemeyi ihmal etmeyin. Bunu yaparak, giysilerin renklerinin solmasının önüne geçebilirsiniz.

Aldığınız kıyafetin içinde yıkama talimatları yoksa veya eksikse, kıyafetiniz Avrupa kalite standartlarında olmayabilir. Bu sebeple, cilt tahrişlerine ve alerjilere karşı ekstra dikkatli olun.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler