Tarih: 04.09.2019 09:09

Yeme bozukluklarında en kritik dönem: ergenlik

Facebook Twitter Linked-in

Yapılan araştırmalar, ergenlik dönemindeki erkeklerin yaklaşık üçte birinin, kızların ise yarısının kendilerini kilolu bulduğunu göstermiştir.

Çevreleri tarafından beğenilmek isteyen ergenlik dönemindeki gençler, sosyal medyada gördükleri fit vücutlara sahip olmak için bilinçsizce diyet yapabiliyorlar ve diyetler onlara bedensel ve ruhsal olarak zarar veriyor.

Beslenme ve diyet uzmanı Melis Torluoğlu, ergenlik dönemindeki hatalı beslenmenin neden olduğu sağlık problemlerini anlatmış, biz de onun anlattıklarını sizin için bir araya getirdik.

Hatalı Diyetlerin Neden Olduğu 7 Ciddi Sağlık Problemi

/resimler/2018-4/4/1656040068247.jpg

 

Yapılan bir çalışma, ergenlik dönemindeki gençlerin kilolarıyla çok fazla ilgilendiklerini ve değişen duygu durumlarının yeme içmeleri üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Buradan, yeme içme bozukluklarının genellikle ergenlik döneminde ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Özellikle 13-14 yaş aralığı, yeme içme bozukluklarının anoreksiya nevroza rahatsızlığına varabilecek kadar ciddi sonuçlar doğuracağı ‘´kritik süreç´´ olarak tanımlanıyor.

Ergenlik döneminde kemik oluşumu %45 oranında karşılanıyor ve oluşan kemik kapasitesi yaşam boyunca kullanılıyor, ilerleyen yaşlarda alınacak ilaç veya diğer destekler ise fayda etmiyor. Fazlaca protein alınan diyetler ise ergenlik döneminde kalsiyum eksikliğine neden olabiliyor, bu da kemiklere kötü etki ediyor. Bu eksiklik osteoporoza bile neden olabiliyor.

Ergenlik dönemindeki gençler, daha fazla kas kitlesine sahip olmak veya zayıflamak için protein açısından zengin beslenme yoluna gidiyor ancak erken yaşlarda alınan yüksek protein, böbreklere zarar vermekle kalmayıp böbrek yetmezliği, nefrit ve böbrek taşı gibi sinsice ilerleyen rahatsızlıklara bile sebep olabiliyor.

Çok düşük kalorili diyetler, yağlar yerine proteinleri yakıyor ve bu da verilen kiloların tekrar alınmasına sebep oluyor. Ayrıca yeterli protein alınamadığı zaman gelişmede, cinsel olgunlaşmada, yağsız vücut kütlesinde azalma oluyor.

Ayrıca bu tip diyetlere uzun süre devam edilirse halsizlik, iştahsızlık, yavaş kalp atım hızı, hipotermi, ciltte kuruluk, saçlarda kabalaşma ve kırılganlık belirtileriyle seyreden, tiroid bezinin az çalışması anlamına gelen hipotiroidi gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor.

Demir eksikliği, özellikle genç kızlarda adet döneminin de etkisiyle sık görülen bir problemdir.

Çok düşük kalorili, içinde demir kaynağı barındırmayan diyetler uzun süre uygulanırsa, demir eksikliği anemisi ciddi bir sorun haline gelebiliyor.

Düşük kalorili beslenme sonucunda kas kaybı olur ve kaslarla çalışan bir organ olan kalp, bu durumdan etkilenir. Bunun sonucunda genç yaşlarda kalp kriziyle karşılaşılabilir.

Toplum tarafından ideal olarak kabul gören ince bedene ulaşmak amacıyla yapılan bilinçsiz diyetler depresyona, asosyalliğe, konsantrasyon eksikliğine, okul başarısında düşüşe, yoğun duygu değişimlerine neden olabiliyor.

/resimler/2018-4/4/1656353193819.jpg

 

Ergenlik döneminde nasıl beslenilmelidir?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —