Yatak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yatağınız eskidi ve yeni bir yatağa ihtiyacınız var. Ancak o kadar çok çeşit ve fiyat var ki. Hangisi iyi, hangisi kötü, hangisi size en uygun karar verebilmek çok zor. Bu zor kararı alırken size yardım edebileceğiniz düşündüğümüz kılavuzumuza hoş geldiniz.
Yatak seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli kriterlere bakmadan yatak almayın deriz.
Hali hazırda kullandığınız yatağınız yeni alacağınız yatak için de önemli bir değerlendirme kriteridir. Genel kural itibariyle kullandığınız yatak 8-10 yaş aralığında ise yeni bir yatak almayı düşünmeniz gerekebilir. Tabi ki tüm yataklar için geçerli olmayan bu kuralı desteklemek için yatağınız ergonomik durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Kimi marka ve modeller daha uzun süre ergonomik özelliklerini koruyabilmekte ve uyku düzeninize zarar vermeden kullanım imkanı sunabilmektedir.
Peki yatağınızı gerçekten ne zaman değiştirmeniz gerekir? En kısa tanımı ile uykusuzsanız değiştirin. Fiziki olarak rahat yatamıyor, sabahları rahatlamış olarak uyanamıyorsanız ve vücudunuzun eklemlerinde ağrılar oluşuyorsa yatağınız yeni bile olsa “iyi” bir yatak değildir. Değiştirmelisiniz.
Nasıl Bir Yatak Almalıyım
Her birey için kullanabileceği yatağın fiziksel özellikleri de farklılık gösterir. Bir çok markanın birbirinden farklı onlarca yatağı var. Hepsini bir araya toplasak yüzlerce yatak tipi karşımıza çıkabilir. Bu nedenle yatakları belirli ana kategorilere ayırmakta fayda var
Melezlenmiş Yataklar
Poliüretan köpükler, lateks ve benzeri birden fazla yatak malzemesinin bir arada kullanıldığı yatak türüdür. Bu tür yataklar bazı faydaları en üst seviyede sunabilmek için geliştirilir. Örneğin tempur olarak yatak bilinen yatak türü ısıya duyarlı olarak vücut şeklini alır ve bel ve boyun ağrıları için özel bir çözüm sunar.
Lateks Yataklar
Sadece lateks köpüğü kullanılarak yapılan bu yataklar soğuk tutma ve vücut şeklini alarak konfor sunma gibi özellikleri ile tanınır.
Yaylı Yataklar
İç içe geçmiş çelik yayların çevresine sarılmış çeşitli malzemelerle oluşturulan yatak türüdür. Teknolojik gelişmelerle bağlantılı olarak bu tür yataklarda kullanılan yayların şekli ve boyutları da değişmiş ve kişiye özel kullanım imkanları sunar hale gelmişlerdir.
Ayarlanabilir Özellikteki Yataklar
Adından da anlaşılabileceği gibi bu tür yataklar farklı şekillerde ayarlanarak vücudun farklı bölgelerini destekleyebilme özelliğine sahiptirler. Bu tür yatakların bazılarına titreşim, ısıtma, masaj yapma gibi özellikler de bulunur.
Bir Yatak İçin Maksimum Bütçeniz Hangi Aralıktadır?
Bütçe herkes için farklılık gösterebilecek önemli bir kriterdir. Ancak burada önerimiz bütçenizi gerekirse biraz daha zorlayarak alabileceğinizin biraz daha üstünde özelliklere sahip bir yatak almanızdır. Çünkü uzun yıllar kullanacağınız ve size sağlık ve konfor sunacak olana bir eşya için tasarruf edilmez. Buradan da pahalı yatak iyi yataktır anlamı çıkmamalıdır. İyi yatak sizin fiziki özelliklerinize ne uygun yataktır.
Her ne kadar yüksek fiyat iyi yatak demek değilse de bütçenizi düşük tutmamakta fayda var. Günümüz şartlarında ortalama 1000 tl´nin altındaki rakamlar sizi muhtemelen “iyi olmayan” bir yatak sahibi yapacaktır.
Yatağa ödediğiniz parayı gözünüzde büyütmeyin. 3000 tl´lik bir yatak aldığınızda ve bu yatağı ortalama 10 yıl kullanacağınızı düşündüğünüzde bu rakamın günlük karşılığı 1 tl´nin altında kalacaktır. Sağlık ve konfor için değer.
Yatakta Sertlik Sizin İçin En Önemli Kriterlerden Biri Olmalı
Vücut tipiniz, kilonuz, ölçüleriniz, yaşınız. Bir çok fiziki kritere göre değişen yatakta uygun sertlik kavramında karar vermek için mutlaka işin uzmanı bir kaç kişiye danışmalısınız. Kişiye özel bu durum ile ilgili mutlaka yatak denemesi yapmalısınız.
En Sık Hangi Pozisyonda Yatıyorsunuz?
Sağa doğru, sola doğru, yüz üstü veya sırt üstü. Her pozisyonun kendine özel sertlik seviyeleri ve özellikleri bulunur. Mutlaka araştırarak yatak bakmalısınız.
Sağa veya sola yan olarak yatanlar sürekli aynı pozisyonda uyuyamazlar. Gece boyu bir çok kere yön değiştirirler. Her yön değiştirmede bacakları ya içe doğru çekilir ya da uzatılır. Bu nedenlerden ötürü yan uyuyanlar orta sertliğin de altında sertlikte yataklara ihtiyaç duyarlar. Yan uyuyanlar vücudun kıvrımlarına tepki verecek yumuşak sertlikte yataklara gereksinim duyarlar. Sertli düzeyi orta ve yüksek olan yataklar bu kişiler için bel ve boyun ağrısına neden olacaktır.
Sırt üstü uyuyanlar için orta sertlikte yataklar önerilir. Omurga dizilişine destek olacak türde orta sertlikteki yataklar bel ve boyun desteği ile konforlu bir uyku sağlayacaktır
Yüz üstü uyuyanlar için yatağa en fazla baskı yapan yer vücudun orta kısmıdır. göğüs kafesinin hemen altından başlayan ve kasıklara kadar olan bölgedeki ağırlık yatağın çökmesine neden olursa konfor hissi azalacaktır. Bu nedenle yüz üstü uyuyanlar için ortanın biraz üzerinde sertlikte yataklar önerilir.
Bana Kilonu Söyle Sana Yatağını Söyleyeyim
Kişinin kilosu çoğu zaman göz ardı edilen bir durumdur ancak yatak seçiminde en az yatma pozisyonu kadar önemli bir kriterdir. Kilonuza göre yatağınızın sertlik düzeyi hakkında bilgi sahibi olabilir tercihinizi buna göre yapabilirsiniz.
Bu sıralamada yatak sertliği için “10 en sert”, “0 en yumuşak” olarak nitelenmiştir.
Ortalama 70 kilo ve civarı 5-7,
Ortalama 80 kilo ve civarı 1-3,
Ortalama 90 kilo ve civarı 3-5,
Ortalama 100 kilo ve üzeri 5-8 arası sertlikte yataklar tercih edilebilir.
Tüm bu ortalama bilgiler ışığında size önerimiz yatağınızı seçerken kendinize özel kriterler belirlemeniz ve yatağı satın alırken satıcı ile mutlaka deneme şartları konusunda mutabık kalmalısınız.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.