Yatak Odasında Hijyen İçin Bunlara Dikkat

Yatak Odasında Hijyen İçin Bunlara Dikkat

Yatak Odasında Hijyen İçin Bunlara Dikkat
Haberi Sesli Oku


Temizliğine dikkat edilmediği zaman en tehlikeli hastalık yapıcı ortamlardan biri haline gelebilecek yatak odalarında çarşafları değiştiriyoruz. Peki ya yatağınız?

Bir çoğumuzun aklına yatak değiştirme yatağın deforme olması veya bozulması kavramlarını getiriyor. Ancak olması gereken bu değil. Yatakları belirli periyotlarla değiştirmek sağlık açısından oldukça önemli.

İşin aslı sadece yatak ve çarşaflar değil yatak odasında olan neredeyse her şeyin elden geçmesi, dönemsel olarak yenilenmesi veya temizlenmesi gerekiyor. Konu ile ilgili uzmanlar bu şeylerin içine iç çamaşırlarınıza kadar pek çok detayı eklemeniz gerektiğini söylüyor.

 

 

Yatak

/resimler/2018-6/27/1439007194180.jpg

 

 

 

Kullanım ömrü ile ilgili, kataloglarında genellikle, 10 yıl yazar. Burada kastedilen ömür deforme olsa da olmasa da 10 yıldır. Çünkü siz farkına varmasanız da yatağınızın şekli bozuluyor ve omurga sağlığınız için bu bir tehlikeye dönüşebiliyor. Bununla birlikte uyku kalitenize de ciddi etkileri olabiliyor. Siz uyuyup uyandığınız saat aralığı kadar saat uyuduğunuzu düşünüyorsunuz ama bu uykunun kaç saatini kaliteli olarak uyuduğunuzu bilemiyorsunuz. Bir sonraki gün sırt ağrısı, boyun ağrısı yaşadığınızda anlıyorsunuz ancak yine de bunu yataktaki sorunlara konduramıyorsunuz. Açıklıyoruz. Her şeyin sorumlusu 10 yılı doldurmuş yatağınız. Değiştirin. Özellikle de 40 yaşın üzerindeyseniz bu süreye mutlaka uymanız gerekiyor.

 

 

Yastıklar

/resimler/2018-6/27/1437037660689.jpg

 

 

 

En son ne zaman yastığınızı değiştirdiğinizi hatırlıyor musunuz? Bizimki gibi geleneksel kültür yapısına sahip toplumlarda bu süre çok uzun olabiliyor. 10 yıl 15 yıl işten bile değil. Çünkü bizim toplumumuz atmayı öğrenmedi atalarından. Ancak bu uygulama da oldukça hatalı bir uygulama.

Uzmanlar, yastıkların en fazla 2 yılda bir mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Hatta bu süre içinde de her 6 ayda bir mutlaka yıkamanız gerektiğini söylüyorlar.

 

Peki ama neden? Yastık kılıflarımız işe yaramıyor mu?

Yastık kılıfları hava alan yapıda pamuklu kumaştan imal ediliyor. Yani geçirgen bir yapıya sahip. Bu geçirgen yapı bir çok maddeyi alarak yastığın içine kadar itebiliyor. Saç yağı, ölü deriler, saçlar. Tüm bunlar yıkansa bile tamamen yastık içinden çıkmaz. Bu yüzden uzmanlar en fazla 2 yılda bir yastığınızı yenilemenizi öneriyorlar. Bunun için çok basit bir yöntem belirlemişler. Yastığınızı ikiye katlayın ve bırakın. Eğer eski haline dönüyorsa kullanmaya devam edebilirsiniz.. Eğer iki kat olarak kalıyorsa o zaman hemen bir yastık almalısınız.

 

 

Çarşaf ve Nevresimler

Yatak çarşafları yatak odası içinde belki de en sık yıkanan şey. Peki o neden değişmeli? Araştırmacıların anlattığına göre yatak çarşafları düzenli kullanım ve yıkama döngüsünden fazlasıyla yıpranarak çıkıyor. Bir süre sonra bu durum çarşafın liflerine etki etmeye başlıyor. Liflerin yıpranması ve sertleşmesi konforunuzu azaltan bir durum haline gelmeye başlıyor.İşte bu yüzden uyku kalitesini üst düzeyde tutmak için yatak çarşaflarınızı 2 yılda bir değiştirmelisiniz.

 

 

Yorganlar ve Battaniyeler

/resimler/2018-6/27/1437563448328.jpg

 

 

İyi haber. Yorgan ve battaniyeler yatak odasında en uzun süreli kullanılabilecek şeyler. Araştırmacılar yorgan ve battaniyelerin gerekli düzenli bakımlarının yapılması şartıyla 15 - 20 yıla kadar kullanılabileceğini söylüyorlar. Bunun için yorganınızı düzenli olarak havalandırmanız, nevresimi sık aralıklarla değiştirmeniz gerekiyor.

 

 

Nem Cihazları

/resimler/2018-6/27/1438425318861.jpg

 

 

Özellikle bebekli evlerde ve ihtiyaç duyulan (astım alerji türü hastalıkları olanlar için gereklidir) yetişkin odalarında kullanılan nem cihazlarını yılda en az 2 kez temizleyip bakımdan geçirmek gerekiyor. Filtrelerinin temizlenmesi ve gerekli bakımlarının yapılması şartıyla bu cihazları da 6 ile 9 yıl arasında kullanmanızda bir sakınca yok. Ancak bu süreleri aştıktan sonra filtre temizliği ve bakımın da pek bir etkisi kalmıyor.

Bunlara ek olarak yatak odanız içinde yer aldığı için elbise dolabının da mutlaka sık aralıklarla temizlenmesi gerekiyor. Bu dolaplar içinde biriken toz ve akarlar gözünüze görünmezler ancak gece en savunmasız halinizle nefes alıp verirken vücudunuza nefes borunuzdan girebilirler.

Son olarak yatak odasında mümkün olduğunda az halı bulundurmaya veya halıların metrekaresini mümkün olduğunda küçük tutmaya özen gösterin. Mutlaka bir halı bulundurmanız gerekiyorsa günlük olarak süpürün.

 


Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.