Ebeveynler için çocukları çok değerlidir; onlara iyi bir hayat sunabilmek için ellerinden geleni yaparlar. Ancak her anne babanın bildiği gibi bir çocuğun sadece maddi desteğe değil, manevi desteğe; güven duymaya, anlaşılmaya da ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun manevi ihtiyaçlarını karşılamanız için öncelikle onunla doğru iletişim kurmanız gerekir. Bir çocuğa karşı davranış biçiminiz nasıl olmalı, öz saygı ne şekilde kazandırılmalı, hata yaptığında ona nasıl yaklaşılmalı öğrenmek istiyorsanız, buyurun yazımıza!
Hata yapan çocuğa nasıl yaklaşılmalı?
- Hata yapmanın önemli olmadığını, doğru olanı hata yaparak bulabileceğini ve bunun bir öğrenme yolu olduğunu ona anlatın. Tekrar denemesi için teşvik etmeye çalışın.
- Olayı iyi kavrayamaması ya da bilgi eksikliğinden kaynaklı da hata yapabilir. Bu durumda ona olayı tekrar anlatarak anlamasına yardımcı olabilirsiniz.
- Hata yaptıktan sonraki ilk denemesinde neyi farklı yapacağını, yapacağı değişikliğin neyi değiştireceğini sormayı unutmayın.
- Çocuğunuza güvenin ve bununla kalmayıp güveninizi ona hissettirin. Hedefine ilerlediği yolda tekrar düşünmesinde ona yardım edin ama onun yapması gereken şeyleri yapmaktan kaçının.
- Hayal kırıklığınızı, onay vermediğinizi gösteren ifadelerden kaçının. Ona ‘´Sen bunu düşünmüyorsundur değil mi?´´ , ‘´Ne kadar ilginç!´´ gibi söylemlerle yaklaşın. Böylece doğru iletişim sağlamış olursunuz.
- Çocuğunuzu suçlamaktan kaçının. Ona, yapacağı davranışın getirebileceği olumsuzlukları, ona verebileceği zararı açık bir şekilde anlatın.
- Suçlamaktan, aşağılamaktan, bağırmaktan kaçının. Sorunlarını tartışarak değil konuşarak çözmesi gerektiğini söyleyin.
Çocuğunuza Öz Saygı Kazandırmanın 12 Yolu
- Ona saygısızlık içeren kelime ve isimlerle hitap etmeyin, lakap takmaktan kaçının. Eğer bunları yaparsanız, onu incitebilirsiniz.
- Ona yaptığı hata nedeniyle kızmayın, yaptığı hataya kızın. Ona hatası nedeniyle kin gütmeyin.
- Hata yapmanın kişilik bozukluğu sebebiyle olduğunu düşünüyorsanız, bunun yanlış olduğunu söylememiz gerekiyor. Her çocuk hata yapar; bu,öğrenme ve kendini geliştirme yollarından biridir.
- Onu her zaman gerçekten dinleyin, ciddiye alın onu anladığınızı hissetmesini sağlayın. Çocuklarınızın sizin tarafından dinlenmeye, sizden onay veyardım almaya ihtiyacı vardır, bunu unutmayın.
- Onları doğru zamanda, gerektiği şekilde ve ölçüde övün. Övgü gerektirmeyen durumlarda övmeyin.
- Eğer birden fazla çocuğa sahipseniz, çocuklarınızı birbiriyle kıyaslamaktan kesinlikle kaçının. Her çocuk farklıdır, her birinin kendine has özellikleri vardır.
- Çocuklarınızdan çok yüksek beklentilerde bulunarak onların stres altına girmesine sebep olmayın.
- Onlara sevginizi verirken asla koşul sunmayın.
- Belirli aralıklarla aile toplantıları düzenleyerek onların şikayetlerini dinleyin. Şikayetlerini anlatmak, kendilerini ifade etmelerine olanak sağlar, gerekçe gösterme yeteneği kazandırır.
- Fırsat buldukça her bir çocuğunuzla ayrı ayrı vakit geçirmeye çalışın. Bu sayede onlara ‘´Her biriniz farklı özelliklere sahipsiniz ve ben bunun farkındayım.´´ mesajı vermiş olursunuz.
- Kardeş kavgalarına karşı umursamaz olmayın. Her birini dinleyip yardımcı olmaya çalışın.
- Hem hatalarında hem de başarılarında onların destekçisi olun.