Yapıştırıcı Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Bu lekeleri nasıl çıkarabileceğimize birlikte bakalım.

Yapıştırıcı Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Yapıştırıcı lekeleri genelde halı ve kumaşların üzerinde olur ve oluştuğu bölgeye zarar verebilir. Hadi gelin, bu lekeleri nasıl çıkarabileceğimize birlikte bakalım.

  • Yapıştırıcı maddeleri temizlemek amacıyla kullanılan aseton doğal kumaşlarda etkisini gösterse de, halıda kullanmadan önce dikkatli olmak; halının ön tarafına uygulamadan önce arka tarafında test etmek gerekir. Eğer asetonu halınızda kullanmak istemezseniz ya da halınız asetona ters tepki verirse, halınızı temizleyiciye vermenizi tavsiye ediyoruz.

 

  • Eğer temizleyiciye vermek yerine kendiniz temizlemek istiyorsanız, onun için de bir yöntemimiz var.

 

Öncelikle, yapıştırıcı lekesinin kabasını keskin olmayan bir bıçak ya da bir spatulayla kazıyın. Dikkat! Kazıma işlemi sırasında halının tüylerine zarar gelmemesi için dikkatli davranın. Ardından temiz bir bezi sıcak suya batırın ve halınızı bu bez yardımıyla silin. Sonrasında bezi sirkeli suya batırın ve lekeli bölgeyi bu bezle silin. Yapışkan izleri bu sırada eriyecektir, onlara sürekli olarak emdirme işlemi uygulamayı ihmal etmeyin.

 

  • Eğer lekesi kalan yapışkan, suda eriyen cinstense ve halının üzerinde kurumuşsa, lekenin üzerine sıcak su dökebilirsiniz. Ama dikkat! Sıcak su, halınızın dayanabileceği derecede olmalıdır, aksi halde halınız zarar görebilir. Sıcak suyu döktükten sonra yapışkan çözünmeye başlar, siz de lekeli kısmı temizleyebilirsiniz.

 

  • Yapışkan lekesi kurumamışsa, üzerine ılık su döküp sabun yardımıyla kolayca temizleyebilirsiniz.

Yapıştırıcı Lekeleri ve Temizleme Yöntemleri

/resimler/2018-3/2/1705006694444.jpg

Uhu lekesi

  • Eğer kumaştaki uhu lekesi kurumuşsa, kaynar suyun içine sirke koyup kumaşı bu suyun içerisinde en az yarım saat bekletin. ‘´Tam bir ölçü istiyorum.´´ derseniz de, on bardak suya bir bardak sirke ölçüsünü kullanabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde uhu, tutkal lekelerini kolayca temizleyebilirsiniz.

 

Not: Uygulama öncesi kumaşın küçük bir kısmında deneme yapmanız iyi olacaktır.

 

  • Sentetik kumaş üzerindeki uhu lekesi kurumamışsa, tazeyse, su ve sabun ile temizleyebilirsiniz. Sentetik kumaşa aseton da  uygulayabilirsiniz ama öncelikle kumaşın küçük bir yerinde deneme yapmanızı tavsiye ediyoruz.

 

  • Asetat kumaşlarda aseton kullanmayın.
  • Maket yaparken uhu lekesi kalırsa, lekeleri temizlemek amacıyla aseton kullanabilirsiniz.
  • Mobilya üzerinde kalan uhu lekesini sebze yağı ya da kremle temizleyebilirsiniz.

 

Bilinmeyen yapışkan lekesi

 

  • Kumaşı test ettikten sonra sıcak su yardımıyla silip, toz deterjan ile güzelce çitileyin, daha sonra da kumaşın kaldırabileceği derecede sıcak su ile kumaşı yıkayın. Bu işlem sayesinde bilinmeyen yapışkan lekesini kolayca temizlemiş olursunuz.

 

Plastik tutkal lekesi

 

  • Katılaşmış tutkal tabakasını kazıdıktan sonra kalan lekeli kısmı kuru temizleme sıvısı veya karbon tetra klor yardımıyla silin. Ama dikkat! Hem kuru temizleme sıvısı hem de karbon tetra klor, yanıcı maddeler grubundadır; kullanım sırasında dikkatli olup gerekli önlemleri alın.

 

  • Mobilya üstündeki tutkal lekesini temizlerken soğuk bir krem ya da soğuk bir sebze yağı kullanabilirsiniz; bunlardan biri ile lekeli kısmı ovarak temizlerseniz, leke sorunsuz bir şekilde çıkacaktır.

/resimler/2018-3/2/1710272794589.jpg

Plastik yapıştırıcı lekesi

 

Plastik yapıştırıcı lekelerine oluşur oluşmaz, kurumadan müdahale etmelisiniz.

 

  • Plastik yapıştırıcı lekelerini temizlemek için deterjan ilave edilmiş soğuk su ile yıkayabilirsiniz, en etkili temizleme yöntemlerinden biri budur. Bu temizleme işleminden sonra leke izleri kalırsa, beyaz sirke kullanabilirsiniz. Öncelikle çeyrek bardak kadar beyaz sirkeyi kaynatın ve lekeli kumaşı bu kaynatılmış sirke ile kaplayın. Ardından yine çeyrek bardak kadar başka bir beyaz sirkeyi ısıtın ve ilk sirke soğuduğunda, ikinci ısıttığınız, sıcak olan sirke ile kumaşı tekrar ıslatın. Bu işlemi 20 dakika uygulayın; 20 dakika sonunda leke tamamen ortadan kalkacaktır. Son olarak kumaşı bol su ile yıkayın.

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler