Ütünün Altı Nasıl Temizlenir?

tüyü korumak için neler yapılabilir? Ütünün iç ve taban temizliği nasıl yapılır?

Ütünün Altı Nasıl Temizlenir?
Haberi Sesli Oku

Ütülerin tabanı pek çok sebepten dolayı çabuk kirlenir ve bu durum can sıkar. Ütüyü korumak için neler yapılabilir, ütünün iç ve taban temizliği nasıl yapılır gibi konular hakkında yazdık. İyi okumalar!

          Almanız gereken önlemler neler?

  • Ütünüzde çeşme suyu yerine içme suyu ya da özel ütü suyu kullanmanız çok önemlidir. Çeşme suyu ütüye zarar verir.
  • Ütüyle işiniz bittikten sonra içindeki suyu bekletmeden boşaltın.
  • Ütü tabanlarına özel yapılmış teflon altlıklar kullanmanız iyi olacaktır. Bu altlıklar hem ütülediğiniz kıyafetlere hem de ütünün tabanına gelecek olan zararları engeller, böylece önleminizi önceden almış olursunuz.

Ütünün altı nasıl temizlenir?

/resimler/2018-2/7/1641404590732.jpg

 

  • Ütüye yapışan kumaş parçaları oldukça can sıkıcıdır. Tabandaki kumaş parçalarını temizlemek için öncelikle ütüyü en yüksek ayara getirin. Ama dikkat! Bunu yaptığınızda ütü kapalı olmalı, fişi prizde takılı olmamalı. Isıyı en yüksek seviyeye getirdikten sonra ütüyü prize takarak çalışmasını sağlayın. İyice ısındıktan sonra fişini tekrar çekin. Isınmış olan ütü tabanını katlanmış gazete kağıdına bastırarak sürtün ve tabanın temizlenmesini sağlayın.
  • Ütü tabanında zamanla kahverengi lekeler oluşabilir. Bu lekeleri beyaz sirke ve tuz yardımıyla temizleyebilirsiniz. Beyaz sirke ve tuzu karıştırdıktan sonra bir bez yardımıyla ütünün altını güzelce ovarak silebilir, bu sayede lekelerden kurtulabilirsiniz. Bu arada, bu işlemde sadece beyaz sirke kullanın.
  • Ütü tabanını tuz ile de temizleyebilirsiniz. Ütünün ısınmasını sağlayın ve fişten çekin. Ardından bir gazete kağıdı veya kağıt havlu üzerine tuz dökün ve sıcak ütüyü bu tuzlu zemin üzerinde gezdirin. Ütünün altı temizlenecektir.
  • Ütü tabanını balmumu yardımıyla da temizleyebilirsiniz. Bir bezin üzerine balmumu sürüp, ılık haldeki ütüyü bezin üzerinde gezdirirseniz işlem tamamlanacaktır.


Bunlara dikkat!

  • Temizlik esnasında tuz kullanırsanız, ütüyü süreceğiniz zemindeki tuzun ince bir tabaka halinde olmasına dikkat edin. Ütüyü tuza gömerek temizleme işlemi gerçekleştirmeyin. Ayrıca, taban temizleme işlemi yapmadan önce ütünün prizde olmadığına dikkat edin.
  • Tuzla temizleme işlemlerinde ütü sıcaklığından dolayı bazı problemler yaşanabilir, ütü tuzu içine çekebilir. Böyle durumlarda tuz parçacıkları sıcaklık ayar düğmesinin altındaki iletken iki metal arasına kaçıp sıkışır. Bu durumda ütünün sıcaklık ayar düğmesiyle oynayıp ütüyü sert bir zemine vurursanız araya giren tuzlar dökülür.
  • Sirke ile temizleme işlemlerinde sadece beyaz sirke kullanın.

Kireçlenme nasıl temizlenir?

  • Ütüden su püskürtmenize olanak sağlayan ütü delikleri de kireç tutabilir ve bu problemle karşılaştığınızda ütüden istediğiniz verimi alamazsınız. Ütü deliklerindeki kireçleri temizlemek için kulak temizleyicisi ve sirke yeterli. Kulak temizleyicisini sirkeye ya da sirke ruhuna batırarak deliklerdeki kireci temizleyebilir, ütünüzün performansının eski haline gelmesini sağlayabilirsiniz. Ama dikkat! Bu işlemde sadece beyaz sirke kullanın.
  • Zaman zaman ütü tabanı da kireç tutar, bu kireçlenmeyi geçirmek için ise yine beyaz sirke kullanmanız yeterli olur. Temiz ve yumuşak bir beze beyaz sirke döker ve bu bezle ütü tabanını bastırarak silerseniz tabandaki kireçlerden kurtulmuş olursunuz.
  • Bu yöntemler kireç problemini ortadan kaldırmazsa, kullandığınız beyaz sirkenin içine biraz da karbonat ekleyip işlemi o şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Daha etkili bir sonuç almanız kaçınılmaz olacaktır.
  • Temizleme işleminde sirke yerine sirke ruhu da kullanabilirsiniz. Temiz bir pamuğu sirke ruhuna emdirdikten sonra önceden ılıttığınız ütünüzün tabanını bu pamukla silerek kireçlerden kurtulabilirsiniz.

Ütünün kireci nasıl temizlenir?

/resimler/2018-2/7/1643203655213.jpg

 

 

  • Ütünün içindeki kireci limon tuzu yardımıyla temizleyebilirsiniz. Öncelikle çaydanlığın içine limon tuzu ve su koyarak kaynatın, eğer çaydanlığınızda kireç biriktiyse bu karışım o kireçlerin de temizlenmesini sağlar. Limon tuzlu suyu kaynattıktan sonra ütünün içine dökün ve ütünüzün kireçlerden arınmasını sağlayın.
  • Limon tuzunu eriterek de kullanabilirsiniz. Erittiğiniz limon tuzunu su haznesine koyduktan sonra ütüyü çalıştırıp birkaç dakika boyunca buhar püskürtürseniz deliklerin açılmasını sağlamış olursunuz. Ütü soğuduktan sonra içindeki suyu boşaltabilirsiniz. Ütüyü temiz suyla çalkalayıp temizlemeyi unutmayın.
  • Ütünüzün içini beyaz sirke yardımıyla da temizleyebilirsiniz. Su koyma haznesine eşit miktarda beyaz sirke ve su ekledikten sonra ısınmaya bırakın, ısındıktan sonra birkaç dakika buhar tutun. Daha sonra ütüyü fişten çıkarıp soğumaya bırakın. Soğumasının ardından içindeki suyu boşaltarak temiz su ile çalkalayın, kireçlerden arınmasını sağlamış olacaksınız. Ama dikkat! Bu işlemden sonra ütünüzü kullanacağınız zaman önce eski bir kumaş üzerinde deneme yapın.


Ütü suyu haznesinin temizliği nasıl yapılır?

  • Ütü suyu haznesi de ütünün kireç tutan yerlerinden biridir. Bu problemi çözmek için sirkeden yardım alabilirsiniz. Ütü haznesine su doldurduktan sonra birkaç damla beyaz sirke damlatın ve ütünüzü en yüksek ısıya getirerek ütüden buhar çıkmasını sağlayın. Bu işlemin etkili bir sonuç vermesi için birkaç defa tekrarlamayı unutmayın. Ütünün içindeki suyu boşalttıktan sonra ütü haznesine temiz su doldurun ve aynı işlemi birkaç defa tekrarlayın. Ütü hazneniz tertemiz oldu bile!
  • Ütü haznenizi sirke ruhu yardımıyla da temizleyebilirsiniz. Nasıl mı? Hemen anlatıyoruz. Öncelikle aynı ölçüde temiz su ile sirke ruhunu karıştırın, ardından ütü haznesine dökün ve ütünüzü ısıtın. Isınan ütüyü temiz ve pamuklu olan bir beze sürün. Birkaç dakika sonra ütünüzden bezin üzerine kirler çıkacaktır. Bu işlemden sonra ütünün su haznesini birkaç kez temiz suyla yıkayarak temizlemeyi unutmayın.

Dikkat! İşlemi uygularken ortamdaki havayı içinize çekmemeye çalışın, odanın cam ve penceresini açarak içeriye temiz hava girişini sağlayın.

Pas lekesi nasıl temizlenir?

Su buharı nedeniyle ütü tabanında paslanma meydana gelebilir. Bu problemi çözmek için ütünüzü sıcak hale getirin ve mum sürülmüş bezin üzerine sertçe bastırarak silin. Ütüdeki pas, beze yapışarak ütü tabanını terk edecektir. İşlem sonrası ütüye yapışan mum parçalarını ütünün soğumasını bekledikten sonra tuz ile ovarak çıkarabilirsiniz.


Yaratıcı Sanat Projeleri

Yaratıcı Sanat Projeleri

Yaratıcı Sanat Projeleri

Yaratıcı Sanat Projeleri

Yaratıcı Sanat Projeleri

Yaratıcı Sanat Projeleri

Yaratıcı Sanat Projeleri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.