İşte sizler için birkaç alternatif yöntem.
Asırlardır sofranın vazgeçilmezleri arasında olan tuz, son zamanlarda bilimsel araştırmalar tarafından “sağlığa zararlı” olarak nitelendirilmeye başlandığından beri epey gözden düştü. Kimileri hastalık sebebiyle kimileri de hastalığı önlemek amacıyla tuzdan uzak durmayı tercih ediyor. Peki, birçok yemeğe lezzet veren tuzun yokluğunda yemeklerimizi nasıl tatlandırabiliriz? İşte sizler için birkaç alternatif yöntem.
1. Nane ile yemeklere tat katın
Hoş kokusunun yanı sıra gaz problemini giderme, mide rahatsızlıklarını giderme, ateş düşürme gibi birçok faydaya sahip olması yemeklerimize de tat katması için seçeneklerimiz arasında yer alıyor. Siz de naneyi salatalarda ve yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
2. Salatalara limon ya da portakal suyu ekleyin
Tuzsuz salatalara tat katmak için bir başka çözüm ise salataya limon ya da portakal suyu eklemek. Bu sayede hem C vitamini alıp bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkı sağlayacaksınız hem de tuzun yokluğunda salataya lezzet vermiş olacaksınız.
3. Kekik ile hem tat verin hem sağlığınızı koruyun
Dünyanın pek çok ülkesinde yemeklere tat vermek için kullanılan kekik magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, selenyum açısından gayet zengindir. Kırmızı ve beyaz et içeren yemeklere son derece iyi tat veren kekiği isteğe göre birçok farklı yemekte değerlendirebilirsiniz.
4. Bulgur pilavına kuru reyhan ile lezzet katın
Bulgur pilavı gibi yemeklere tuz katmak istemeyenler zaman zaman kuru reyhan ile yemeğe tat vermeyi tercih ediyorlar. Kuru reyhan, bağırsaklardaki gaz sorunlarını ortadan kaldırır, baş dönmesini kesip iştah kapanması derdine çare olur. Ağız yaralarını da iyileştiren kuru reyhanın saç dökülmesine de engel olup saçları kuvvetlendirdiği biliniyor.
5. Salatalara zerdeçal katın
Zencefilgiller ailesinden olan zerdeçal bilindik bir baharat olsa da yemeklerde çok tercih edilmez. Tadı ilk başta garip gelse de zerdeçala sofrasında sık yer verenler gittikçe tadına alışıp bu baharatı daha çok sevmeye başladıklarını söylüyorlar. Cilt, kolon, meme ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olan zerdeçalın içeriğindeki kurkumin maddesi kanser olan kişilerde kanser hücrelerinin hızlı yayılmasını engelliyor. Antioksidan özelliği ise bedendeki zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar, kalp rahatsızlığı ihtimalini de azaltır.
6. Biber seçeneklerini dikkate alın
Pul biber, karabiber, acı biber gibi birçok biber çeşidini yemeklerinize eklerseniz tuzun yokluğunu hissetmezsiniz. Diğer taraftan acı yemenin verdiği avantaj ile metabolizmayı hızlandırmış olup daha hızlı yağ yakarak kilo alma sorununu da önlersiniz.
7. Kebap, dolma ve çorbaya sumak ilave edin
Ekşi tadı ile kebap, dolma, çorba gibi birçok yemekte de kullanabileceğiniz sumağın hazmı kolaylaştırıcı ve iştahsızlık problemini ortadan kaldırıcı özelliği bulunmasının yanı sıra ishali kesmesi ve güçlü antioksidan olması gibi faydaları da var.
8. Defne yaprağı ile hoş bir hoş koku elde edin
Tuzun yokluğunda iyi bir tat katıcı olan defne yaprağı genelde balık ve et yemeklerinde tercih edilir. Gribal sorunlara çare olur, balgam ve idrar söktürücü özelliği ile hastaları rahatlatır, kalp ve damar sağlığını korur.
9. Sodyumu başka gıdalardan almayı deneyin
Tuz bıraktıktan sonra alternatif olarak tuz ile aynı seviyede olmasa da tuza yakın etki yapacak olan ve bünyesinde sodyum barındıran gıdalar arasında kabartma tozu, karbonat, soya sosu, bulyon gibi ürünler yer alıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.