Turşunun Faydaları ve Zararları Nedir?

Turşunun Faydaları ve Zararları Nedir?

Turşunun Faydaları ve Zararları Nedir?

 

Hemen herkesin severek tükettiği bir gıda maddesi olan turşu insan vücudu için yararlı mıdır yoksa zararlı mıdır? Yazımızda bu sorunun cevabını arıyor olacağız.

Turşu genel olarak probiyotiklerin vücuda alınması için yararlı bir yiyecektir. Ekmek arası bir köfteye veya bir makarnaya ketçap yerine turşu koymak hem yediğiniz gıdanın yararını arttıracak hem de size lezzet sunacaktır.

 

Turşunun Yararları

 

 

/resimler/2018-7/2/1029281301139.jpg

 

 

 

1. Antioksidanlar ve Besin Maddeleri

Bir salatalık turşusu yiyorsanız, salatalıktan K vitamini, A vitamini, potasyum ve diğer mikro besinleri alırsınız. Her ne kadar C vitamini gibi suda çözünen vitaminler asitleme işleminde azalsa da yine de içinde bir miktar kalır. Turşu ile tükettiğiniz sebzelerden alınan vitamin C ve A veya beta-karoten gibi antioksidanlar vücudunuz için mükemmeldir. Hücrelere zarar veren ve vücudu oksidatif stres altına sokan ve kardiyovasküler problemler, kanser, diyabet ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıklara yol açan serbest radikaller olarak adlandırılan reaktif moleküller ile savaşırlar.

 

2. Yararlı Bakteriler ve Probiyotik Desteği

Sindirim ve bağışıklık sisteminizi destekleyen yararlı bakterileri alabilmek için fermente turşu yiyebilirsiniz. Fermantasyon sırasında, sebzedeki şekerler laktik aside ayrılır. Özellikle laktik asit bakterileri, irritabl bağırsak sendromu dahil olmak üzere gastrointestinal sorunlara yardımcı olabilecek probiyotiklerdir.

Araştırma aynı zamanda probiyotiklerle zengin gıdaların çocukların vücutlarında alerji önleyici olduğu sonucuna da ulaşmıştır.

 

3. Bulantıya İyi Gelir

Hamile kadınların turşu yemelerinin önemli bir nedeni vardır. Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde karşılaşılan bulantılar turşu ile rahatlayabilir. Siz de normal zamanlarda bulantı yaşıyorsanız turşu ile bu bulantıyı giderebilmeniz mümkündür.

 

4. Kas Spazmlarına İyi Gelebilir

Yapılan araştırmalarda turşu suyunun kas spazmlarını iyileştirme üzerinde pozitif yönde etkisi olduğunu ortaya koymuştur.

 

5. Yemeklerden Sonra Kan Şekeri Seviyelerinin Yükselmesini Önler

Sirke ile yapılmış turşular midede glikozun salınmasını geciktirir ve kan şekeri seviyesinin ani yükselmesini önler. Bu mantık ile bakılınca hamburger veya ekmek arası yiyeceklerinize turşu koymanız sağlıklı bir seçim olabilir.

 

6. Dalak Kanseri ile Mücadelede Yardımcı Olabilir

2014 yılında yapılan bir çalışmada, suguki adı verilen Japon şalgam turşularında bulunan bir bakteri olan Lactobacillus brevis KB290´ın, farelerde dalak kanserine karşı bağışıklık sisteminin aktivitesini arttırabildiği bulunmuştur. Bununla birlikte, bu durumun insanlar için de geçerli olup olmadığını ve özel tipte turşuların kanserleri önleyip önlemediğini veya iyileştirip iyileştirmediğini görmek için daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç vardır.

 

Turşu ile ilgili dikkat etmeniz gereken noktalar

Turşunun yararlarını kısaca inceledik. Şimdi de zararlarını açıklamaya çalışacağız. Aslında bunlara zarar denemez. Sadece turşu tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar dersek daha yerinde olacaktır.

Yukarıda bahsedilen tüm yararlarına rağmen turşu, dikkatle tüketilmezse ortaya çıkacak yan etkiler üzücü sonuçlara kadar varabilir. Yüksek tuz oranı ile tuza karşı sorunu olan kişilerde fayda değil zarar olur. Tuz ile ilgili sorunu olmayanlarda bile aşırı tüketim kan basıncının ani yükselmesine neden olabilir. Bu da kalbiniz üzerinde ekstra yük demektir. Ayrıca yine aşırı tüketimde mide iç çeperinde kanamalara da neden olabilir ki bu kanamalar ileri aşamada ülser ve kansere bile dönüşebilir.

Atalarımız ne güzel söylemiş. Azı karar, fazlası zarar.. Turşu için tam da yerinde bir deyiş olmuş.

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler