Turp Nasıl Yetiştirilir? Özellikleri Nelerdir?

Turp Nasıl Yetiştirilir? Özellikleri Nelerdir?

Turp Nasıl Yetiştirilir? Özellikleri Nelerdir?


Turp nedir? Çeşitleri nelerdir? Faydaları nelerdir?

 

Turp ile ilgili birçok bilgiye yazımızda ulaşabilirsiniz.
Turp; kökleri yumru olan bitkilerden biridir. İçerisinde azotlu, nişastalı maddeler bulunmaktadır. Tadının baharatlı olmasının nedeni içerisinde bulunan kükürtlü yağ maddesinden dolayıdır.
Turp birkaç türe sahip bir bitkidir. Bu tipler: bayır turpu, kestane turpu, kırmızı fındık turpu, iri kırmızı turp. Turpların içleri süt beyaz renktedir. Kabukları ise karamsı, kırmızı ya da beyaz renkte olabilir.
Turp her iklimde yetişen bir bitki olmasına rağmen nemli yerleri daha çok seven bir bitkidir. Sıcak iklimlerde yetişen turplar genellikle çiçek verdiği için toprak altındaki yumruları iyi gelişmez. Turp yetiştirirken taze gübre kullanımı da yaprak oluşumunu tetikler. Bu nedenle turp yetiştirmek isteyen kişiler çürümüş gübre tercih etmelidir.
Sofralarımızın vazgeçilmez baharatlı bitkisi turp, ev bahçelerinde de kolaylıkla yetiştirebilmektedir. Turp yetiştirmek isteyenler sıra ile ya da serpme ile ekebilirler. Küçük turplar serpme ile ekilebilirken büyük turplar arasında boşluklar olması gerektiği için sıra ile eklenmelidir.

Turp ekmeden önce toprak iyice bellenmelidir. Bu şekilde turplar 10 gün içerisinde gelişir ve çiçek açar. Eğer turpların arası sıkı ise genişletilmesi gereklidir. Gelişme esnasında toprağa çapa yapılması gereklidir. Toprağın nemlilik durumuna göre sulama işlemi yapılmalıdır. Küçük turplar genellikle 25 ila 45 gün arasında baş bağlamaktadır. Bu süre sonunda toplanmaz ise içi boşalır. Büyük turpların yeterli büyüklüğe ulaşması için gereken süre yaklaşık 2,5 – 3 ay olmaktadır. Tohum elde etmek istiyorsanız bir miktar turpu ayırıp değnek bağlamanız gereklidir. Bir süre sonra çiçek açar ve tohum olur. Bu tohumlar kuru bir yerde saklanmalıdır. ,

Turp baharatlı acılığı ile mideyi uyaran bir besin maddesidir ve bu sayede iştah açıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle salatalarda en çok tercih edilen besin maddelerinden biridir. Küçük turplar baş baş tüketilebildiği gibi doğranıp üzerine limon sıkılarak da tüketilebilir.
Ayrıca turpun idrar söktürücü özelliği sayesinde vücutta ki zehirleri dışarı atmaktadır. Turp suyu safra kesesi taşlarında da etkilidir. Bu rahatsızlığa sahip olanlara 100 gram turp suyu içmeleri önerilir. Turp suyu ilaç sanayinde de kullanılmıştır.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler