Toprak Saksı mı ? Plastik Saksı mı?

Hangisi daha avantajlı ve bitkimiz için hangisini kullanmalıyız?

Toprak Saksı mı ? Plastik Saksı mı?

         Saksılar çiçeklerin için bir nevi yuvadır. Bitkilerin yaşamları da kendi doğalarına uygun yuva bulabilmeleri sayesinde devam eder. Dolayısıyla balkon bitkileri dediğimiz evde yetiştirdiğimiz bitkiler için saksı seçiminin neye göre yapılacağı bilinmesi gereken en önemli konuların başında gelir.

         Genel olarak 2 çeşit saksı olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar toprak saksı ve plastik saksılardır. Peki bunlardan hangisi daha avantajlı ve bitkimiz için hangisini kullanmalıyız? Bu konuda size birkaç püf noktası vermek istiyoruz. Çiçekleriniz için toprak ya da plastik saksılardan hangisini seçeceğinize karar veremiyorsanız, sizin için yol gösterici önerilerimiz var.

         Toprak Saksılar:

          Doğal olan her zaman daha iyidir genel prensibinden yola çıkarsak toprak saksının bitkimiz için birçok durumda daha iyi bir tercih olduğu barizdir. Çünkü toprak hem çevre dostu hem de bitki dostudur. Bu saksı kullanıldığında bitki toprakla bütünleşir, nefes alır, çevresini nemlendirir.

         Toprak Saksıların Avantajları:

  • Toprak hem çevre dostu hem de bitki dostudur. Bu saksı kullanıldığında bitki toprakla bütünleşir, nefes alır, çevresini nemlendirir. Eğer balkon, teras gibi açık havada yetiştirdiğiniz çiçekler için toprak saksı ilk tercih olmalıdır.
  • Toprak saksılar sıcak havada su kaybederek çevreye nem salar. Onun için sıcak günlerde toprak saksıdaki çiçeklerinizi daha sık sulamanız gerekir.
  • Toprak saksı nefes alan bir saksıdır.
  • Saksı devamlı buharlaşmayla su kaybederek içindeki bitkilere nem sağlar.

/resimler/2017-5/12/1849579598189.jpg

 

         Toprak Saksı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Bu arada toprak saksının cilalı olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Eski tarzda yapılmış, suyu çabuk emen, kiremit renginde toprak saksılar kullanılmalıdır.
  • Özellikle sıcak günlerde sık sık sulanmalıdırlar.
  • Kışı dışarıda geçirmesi gereken çiçekler için toprak saksı kullanmak gerekir.
  • Sıcaklığın 30 derecenin üstüne çıktığı yerlerde de toprak saksı tercih edilmelidir.

         Toprak Saksının Dezavantajları:

  • Toprak saksıdaki çiçeğinizi ev içinde tutuyorsanız, saksının dış yüzeyinde yosun ve mantar tabakası oluşabilir. Bu yosun ve mantarlar havaya “spor” adı verilen toz tohumları salarlar. Bu da alerjik hastalığı olanlar için problem oluşturabilir.  Bu alerjik etkiden kaçınmak için saksılarınızı sepet içinde tutabilirsiniz. Bu aynı zamanda hoş da bir görüntü sağlayacaktır.

Bazı durumlarda kullanabileceğiniz diğer bir alternatif ise plastik saksılardır.

/resimler/2017-5/12/1852451783959.jpg

 

         Plastik Saksılar:

         Plastik Saksıların Avantajları:

  • Daima iç mekanda tutulması ya da dışarıda olsa bile güneş almaması gereken bitkiler için plastik saksılar toprak saksılara göre daha ideal bir tercihtir.

         Plastik Saksıların Dezavantajları:

  • Eğer ince plastikten yapılmış bir saksı ise içerideki toprak sıkışır. Plastik saksılar güneşli ortam isteyen bitkilerin toprağını fazla ısıtır. Kışın dışarıda bırakılan plastik saksılardaki çiçeklerin kökleri üşüyebilir. Şiddetli donda toprak donabilir.

         Sonuç olarak size önereceğimiz tercih toprak saksılardır. Piyasada kolay bulunmadıkları bir gerçek olsa da mümkün bu saksıların kullanılması gerekir. Ayrıca ileride saksı değiştirirken de ihtiyacınız olacak. O yüzden bulduğunuzda kaçırmamanızı öneririz.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.