Ayaklarınız terleyen bir yapıya sahipse ve bu ter ayaklarınızda koku oluşmasına neden oluyorsa bu durumları önlemek için doğal ilaçlar kullanmalısınız ve buna ek olarak da ayaklarınızda hijyeni sağlamalısınız. Ayaklarınızda hijyeni sağlamak için ayaklarınızı mutlaka günlük yıkayıp doğal yollarla kurutmalısınız. Hiperhidroz yani ayakların aşırı terlemesi durumu insanlarda hormonal aktivitenin değişiminden, ayaklara ve insanın deri yapısına uygun olmayan ayakkabılardan ya da stresten kaynaklanan bir durumdur. Ayak terlemesi insan sağlığı için ciddi bir sorun yaratmasa da ayak terlemesi sonucunda ayakta mantar enfeksiyonları ya da kötü koku gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu durum ayakta oluşan nem ve ayakkabılarımız tarafından oluşan ısı ile birleşince oluşur ve ayaktaki mikroorganizmaların çoğalması için ideal bir ortam oluşturur.
Ayak terlemesi günlük kullandığımız deodorantlarla giderilebilir ama aşırı ilerlemiş durumda olan durumlarında ise tedavi gerektirebilir. Bu tedavi için kullanabileceğiniz ve evde tedavi edebileceğiniz doğal malzemelerle oluşmuş doğal ilaçlar vardır. Bu ilaçlar ayaktaki nem ve kötü kokuyu azaltır hatta bazı insanlarda tamamen ortadan kaldırabilir. Terleyen ayaklar için evde uygulayabileceğiniz 5 tedavi
yöntemi şu şekildedir:
Biberiye, nane ve ada çayı:
Bu doğal maddeler sayesinde oluşturacağınız doğal ilaç astrenjan ve anti bakteriyel özellik sağlayarak ayaklarınızın terlemesini azaltacak ve ayaklarınızdaki kötü kokuyu ortandan kaldıracaktır. Bu karışımı oluşturmak için gerekli malzemeler: 2 bardak su, 2 yemek kaşığı biberiye, 1 yemek kaşığı nane yaprağı, 1 yemek kaşığı ada çayı.
Bu karışımın hazırlanışı ise şu şekildedir:
ısınan veya kaynamak üzere olan suya biberiyeyi, adaçayını ve naneyi ekleyiniz ve bu karışımı 15 dakika kaynatınız ve sonrasında süzünüz. Bu karışın uygulanması ise şu şekildedir: oluşturduğunuz bu karışımı küvet ya da leğen gibi bir kaba dökünüz ardından ayaklarınızı 20 dakika boyunca bu karışımın içinde bekletiniz. 20 dakikanın sonunda ise ayaklarınızı leğenden çıkararak kurutunuz. Bu uygulamayı haftada en az 3 defa uygulamalısınız ki doğru sonuçlar alabilesiniz.
Siyah çay:
Siyah çayın içerdiği tannik asit sayesinde ayaklarınızdaki nem, mantar ve bakterilerin aşırı büyümesini ve çoğalmasını önleyebilirsiniz. Bu sayede ayak derinizdeki ph seviyesini de ayarlamış olacaksınız. Bu karışım ayak banyosu anında uygulandığı zaman ayaklarınızdaki kötü kokuyu azaltıp ayaklarınızdaki çatlakların ve ölü derilerin sebep olduğu enfeksiyonları da giderecektir hatta onlara karşı bir koruma kalkanı da oluşturacaktır. Bu karışımı oluşturmak için gerekli malzemeler şu şekildedir: 3 yemek kaşığı siyah çay, 2 bardak su. Bu karışımın hazırlanışı şu şekildedir: su kaynadıktan sonra içine siyah çay eklenir ve 15 dakika bekletilir ardından bir süzgeç yardımıyla çay süzülür ve bir kaba dökülür. Bu karışımın uygulanma yöntemi ise şu şekildedir: kapta olan çaya ayaklarınızı koyun ve 20 dakika bu kapta ayaklarınızı bekletin. İsterseniz bu yöntemi bir sprey şişesiyle de uygulayabilirsiniz. Bu yöntemden en iyi sonucu alabilmek için haftada 2 ya da 3 defa tekrarlamanız gerekecektir.
Terli ayaklar için sodyum bikarbonat:
Aşırı derecede terleyen ayaklar için ayakların nötralize olmasına yarayan ve ayakta oluşabilecek mantar ya da bulaşıcı hastalıkları ortadan kaldırmak için gereken astrenjan ve antiseptik özelliğe sahip karışım sodyum bikarbonat karışımıdır. Bu karışım kullanıldığı zaman ayak derisindeki ph ı düzenleyerek dengeler ve bu durumdan kaynaklı olarak da ayaktaki kötü kokuların oluşmasına engel olur. Bu karışım için gerekli olan malzemeler şu şekildedir: 3 yemek kaşığı sodyum bikarbonat, 3 bardak su. Bu karışımın hazırlanışı şu şekildedir: su kaynamadan ısıtılır ve bir kaba dökülür ardından suyun döküldüğü bu kaba sodyum bikarbonat eklenir ve sodyum bikarbonat çözünene kadar karıştırılır. Bu karışımın uygulanması ise şu şekildedir: terlemiş olan ayakları oluşturulan bu çözeltiye koyun ve 20 dakika beklemesini sağlayınız ardından isterseniz ayakkabılarınıza da sodyum bikarbonat dökebilirsiniz ve ayakkabınıza döktüğünüz sodyum bikarbonatın en az 12 saat beklemesini sağlamalısınız.
Mısır nişastası ve Hindistan cevizi yağı: Bu maddeler ile yapılabilecek olan doğal bir krem sayesinde terleyen ayaklarınızın aşırı nemlenmesini kontrol edebilirsiniz hatta bu krem cildinizin su dengesini sağlayıp cildinize yumuşaklık ve temizlik hisside verecektir. Bu kremin içinde bulunan bileşenler mikropların üremesi için gerekli ortamları değiştirerek kötü koku oluşumuna da engel olacaktır.
Bu kremi oluşturmak için gerekli malzemeler şu şekildedir:
2 yemek kaşığı mısır nişastası, 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı. Bu kremin hazırlanışı şe şekildedir: mısır nişastası ile Hindistan cevizi yağını kremamsı bir kıvama gelene kadar karıştırınız. Bu kremin uygulanma yöntemi ise şu şekildedir: bu krem terli ayaklara sürülerek en az 20 dakika ayakta bekletilmelidir ardından kremli ayak iyice yıkanarak kurulanır. Bu krem ile daha iyi sonuçlar almakistiyorsanız haftada en az 3 defa bu krem uygulamasını yapmalısınız.
Esansiyel çay ağacı yaprağı:
Esansiyel çay ağacı yaprağının anti mikrobik ve astrenjan etkileri vardır ve bu etkiler sayesinde ayaklarınızın sağlığını etkileyen ayak terlemesini kontrol altına alır. Bu madde ter önleyici ve antifungal özelliğe sahip olmasının yanı sıra ayaktaki fazla nemi önleyerek ayakta mikropların ve mantarların üremesini önler. Bu karışımı hazırlamak için gerekli
malzemeler şunlardır:
3 bardak su, 1 yemek kaşığı Esansiyel çay ağacı yağı. Bu karışımın hazırlanışı şu şekildedir: suyu cildiniz için uygun sıcaklığa gelene kadar ısıtın ve içine Esansiyel çay ağacı yağını ekleyiniz ardından oluşturduğunuz bu çözeltiyi bir leğene koyunuz. Bu karışımın uygulanması ise şu şekildedir: terlemiş olan ayakları bu çözeltiye koyarak 15-20 dakika içinde bekletiniz ve ardından ayaklarınızı kurutunuz. Bu çözeltiden iyi bir sonuç alabilmek için haftada en az 3 defa tekrarlamalısınız.