Tasarruf Etme ve Para Biriktirme

Para biriktirmek hepimizin hayalini kurduğu bir durumdur. Ancak çoğumuz para biriktirememekten şikayetçidir. İşte para biriktirebilmeniz için tasarruf önerileri...

Tasarruf Etme ve Para Biriktirme

Hepimizin hayali ve bir türlü başaramadığı eylem evde tasarruf etme ya da evde para biriktirme. Peki, bunu yapan nasıl yapıyor. Aslında bir laf var ya başlamak başarmanın yarışı diye. Ha işte o tamda bu konuyla uyumlu. Evde para biriktirme konusunda ilk adım her işte olduğu gibi başlamak. Ama bu başladım demekle olmuyor fiili bir adim gerekiyor. Mesela bu ilk adımı evde tasarruf etme ile yapın. Göreceksiniz bazı konulardan kıstıkça finans durumunuz düzelecek ve bu kısmaların aslında ne kadar yerinde olduğu daha önce savurgan bir hayat yaşadığınızı fark edeceksiniz.

Peki, evde tasarruf etme ile evde para biriktirme nasıl olur?  Sizler için sıraladık.

1.     Televizyonu kapatın

Ülkemizde insanlar ortalama günde 6 saat televizyon izliyor. Takdir edersiniz ki 24 saat süren günün 8 saati uyuyan bir bireye 16 saat kalır ve bunun 6 saatini kendine ya da sevdiklerine ayırmaksızın televizyon izliyor olması korkunç bir tablo. 6 saatlik süreci faturanızda ne kadar bir meblağaya tekabül ettiğini düşünürseniz televizyonu daha az izlemek size maddi bir kazanım olarak donduğu gibi yine aynı şekilde şiddet ve küfür içeren televizyon programlarından da kendinizi korunmanızı sağlayacaktır.

2.     Hediye almak yerine hediye yapın

Evde tasarruf etmedediğimiz olayın aslında ta kendisi oluyor. Evinizdeki artan malzemeleri atmak yerine hem kendinize hobi edinebilir hem de sevdiklerinize hediyeler yapabilirsiniz.

3.     30 gün kuralı mı o da ne

Bir şeyi görüp çok beğenmiş olabilirsiniz ama ondan öncesinde kendinize beğendiğiniz şeyi ne kadar istediğinizi sorun. Bu soruya yanıt bulmakta zorlanıyorsanız 30 gün boyunca bekleyin ve hevesinizin geçtiğini göreceksiniz. Aslında insan vücudunun bir duruma adapte olma süreci klinik olarak 21 gündür ve bu durum da onunla ilişkilidir. Evde para biriktirme konusunda sanırım bize en çok yardımcı olacak durum gereksiz alışverişleri kesmek olacaktır.

4.     Listeleyin

30 gün bekleyin dedik ama bu hiç alışveriş yapmayacağınız anlamına gelmez. Alışverişe çıkmadan önce bir liste yapın ve bu liste doğrultusunda hareket edin böylece gereksiz hiçbir şey almamış olacaksınız.

5.     Evde vakit geçirin

Evde yapılan her şey en güzelidir.  Dışarı çıkmak yerine evde arkadaş toplantıları düzenleyin ve çayınızı kahvenizi evde için.

6.     Atma onar

Kıyafetinizin rengi attı diye atmayın kıyafet boyalarıyla boyayın ya da sökükleri dikerek onarın.

7.     Çocuklara harcamayı kısın

Her anne baba evladına kıyamaz doğru fakat bu durumu finansal durumunuza zarar hâline getirmeyin. Gereksiz dışarda yemek yemeyin ya da oyun alanı yerine parka götürün. Ayda sadece bir tane oyuncak alın.

8.     Eskiciye sat

Dolabınızı düzenleyin ve eski kıyafetlerinizi satın. Hamlara kazanın hem de psikolojik olarak düzen ile rahatlayın.

9.     Su için

Yemeklerden önce içeceğiniz her bir bardak su sindirimi kolaylaştırdığı gibi tokluk hissi oluşturur ve sizin daha az yemek yiyerek kalmanızı sağlar.

/resimler/2019-3/25/0034107363121.jpg

10.  Hazır gıdalar tüketmeyin

Hazır ve dondurulmuş ürünler maliyetli olur ve bu yüzden evinizde kendi konservelerinizi kendiniz yapın.

11.  Tütün alkol kullanımını bırakın

Sağlıksız ve pahalı alışkanlıklardır. Küçük bir hesap ile en az 200 lira tasarruf etmeniz mümkün. Ayrıca sağlığınızı geri kazanmış olacaksınız.

12.  Gereksizse söndür

İhtiyaç olmadığı anda televizyon ve benzeri aygıtlar kapatılmalı hatta dışı çekilmelidir. Evden çıkmadan önce ise ışıkları mutlaka kapatın.

13.  Tasarruflu ampul

Voltu daha düşük olduğu için daha az elektrik harcar ve bu durum neticesinde cebinize para kalır.

14.  Ayarlı kombi

Artık teknoloji öyle çok gelişti ki eve geleceğiniz saate kombinizi ayarlayın hatta diğer gerekli eşyaları da zaman ile senkronize edin. Böylece diz evde yokken gereksiz yere kombi ya da klima yanmaz ve sizde tasarruf yapmış olursunuz.

15.  Ucuz değil güvenilir

Bir elektronik mağazasına gittiğiniz zaman en ucuz olana değil daha güvenilir olana yönelin. Ucuz etin yahnisi diye bir laf var siz ucuzu tercih ederseniz sık sık bozulabilir ve fazlaca parayı servise ödemek zorunda kalabilirsiniz.

16.  Aracınıza iyi bakın

En bariz örnek hava filtresini temizlemek olacaktır. Hava filtresini beş dakika içinde temizlerken aracınızın da performansını arttırmış olursunuz.

/resimler/2019-3/25/0035275020842.jpg

17.  İndirim takibi

Marketlerde dönem dönem bazı ürünlerde indirim olur ve bu indirimler doğrultusunda alışveriş yapın. Elde ettiğiniz malzemelere göre yemek yapın. Bu vardı bunu yaptım psikolojisi biraz.

18.  Etiketi doğru okuyun

Marketler arasında fiyat karşılaştırması yapın buna ek olarak paketli ürünlerin gramajını kontrol edin ve aynı urun içerisinde en ucuz olanı tercih edin.

19.  Altınlarınızın imalatçısı olun

Evet, biraz tuhaf bir konu başlığı ama dışarıdan aldığınız bir domates sosunu ya da ekmeği neden kendi evinizde yapmayasınız ki...

20.  Hayallere odaklanın

Ne hayal mi ne alaka? Eğer hayaletinize odaklanırsanız bu konunun üzerine gider ve maddi dayanak oluşturmak için uğraşırsınız.

21.  Bakım yapın

Evdeki birçok elektronik eşyanın ömrünü uzatmamış yardımcı olur ve bu bakımlar sayesinde eşyanız daha az servise gitmek zorunda kalır yani nereden baksanız tasarruf.

22.  İkinci el

E hazır vintage yani eski moda var sizde ikinci el ya da geçmiş yıllara ait trend parçalara yönelin

/resimler/2019-3/25/0036045646562.jpg

23.  Kredi kartınızı dikkatli kullanın

Çağımızın icadı ve vebası desek yeri. Sanki karttan çekince bedava gibi düşünüyor ve bu algıyla her alışverişi karttan yapıyoruz. Bu son derece yanlış dikkatli harcamalar yapmalı ve oto-kontrol sizde olmalı.

24.  Sezon sonu

Ürünleri en ucuz alabileceğiniz zaman dilimi sezonların bittiği dönemlerdir. Bu dönemlerde %70e kadar indirim olabiliyor. Düşünsenize 100 lira yerine 30 liraya alıyorsunuz.

25.  Eşyalarınızı değerlendirin

Evdeki eşyalara bakın ve fazlalıkları tespit edin. Fazla olan her şeyi satın ve nakite çevirin.

26.  Dışarda yemeyin

Sizce de evde aynısını daha ucuza ve daha büyük porsiyon mal etmek varken dışarda yemek gereksiz değil mi?

27.  Araçların performansını değerlendirin

Araç alırken kilometrede yakacağı yakıt türünün maliyetini değerlendirin ve böyle saptamalar neticesinde araç alın.

/resimler/2019-3/25/0036451117943.jpg

28.  Avm çılgınlığı

Her gün yeni bir yere alışveriş merkezi açılıyor ve bir aktivite bulamayınca insanlar buraya gidiyor. E gidince de para harcıyor. Siz bu mekânlardan olabildiğince uzak durun ve bu faaliyetleri ev ortamında ya da piknik ve benzeri alanlarda yapın.

29.   Kahvaltı yapın

Çok klişe ama günün en önemli öğünü kahvaltı. Kahvaltı sizi gün içerisinde oldukça tok tutar ve ise okula giderken yol üzerinde bir şeyler yiyeyim düşüncesinden uzaklaştırır. Böylece dışarda karnınızı doyurmak için para harcamamış olursunuz.

30.  Yemeklerinizi çöpe dökmeyin

Bir yemek çok rahat iki gün yenilebilir. Bu yüzden artan yemekleri çöpe atmak yerine ertesi gün tüketin. Yine bitmemişse bu yemeği sokaktaki dostlarımızla paylaşın.

Bu önerilerin hepsine uymanız halinde ya da en az 10 tanesini gerçekleştirmeniz halinde aylık bütçenizde en az 300 lira fazla bir para olacaktır ve bu parayı değerlendirerek uzun vade de büyük kazanımlar elde edebilirsiniz. Ha pek tabi parayı öbür dünyaya götürmek değil derdimiz. Her yıl yaptığınız tasarruf bir sonraki yıl size maddi ve manevi kazanımlar olarak dönecektir. Kim bilir belki de yurt dışına çıkıp o çok görmek istediğiniz ülkeyi bu tasarruflar sayesinde görürsünüz.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler