Süt Zehirlenmeleri

Süt Zehirlenmeleri

Süt Zehirlenmeleri

 

Süt Zehirlenmeleri

Süt zehirlenmeleri de dahil olmak üzere gıda zehirlenmeleri oldukça tehlikelidir. Bazı yiyeceklerin insanı zehirleme olasılığı daha yüksek olmaktadır. Bu gıdalar araştırılarak öğrenildiği takdirde önlemler dahilinde zehirlenmeler en aza inmektedir. Ancak zehirleme olasılığı yüksek diye bir besinden de tamamen uzak durmak olmaz, belirli dozlarda bu besinlerden alındığında herhangi bir sıkıntı yaşatmayacaktır.

Yeşil gıdalarda bilhassa maydanoz, tere, lahana, reyhan, nane, marul, pezi, yeşil soğan gibi besinlerden zehirlenme olasılığı daha yüksektir. Bu gıdalar gübreleme, tohumlama ya da sulama aşamasında tehlike grubunda olabilirler. Bu tür tehlikelerden korunmak için bu besinleri güzelce yıkamalıyız. Kahvaltı esnasında sıkça tükettiğimiz yumurta içerisinde bile bu risk oldukça fazladır. Kesinlikle yemek için çiğ yumurta tercih edilmemelidir. Genelimizin en sevdiği besinlerden biri olan patateste dahi güzelce yıkanılıp pişirilmediğinde zehirleme ihtimali vardır.

Süt Zehirlenmesine Neden Olan Şey Nedir?

Süt zehirlenmelerine neden olan salmonella adlı mikrop süt ve sür ürünlerinde bulunmaktadır. Bu mikrop vücut içerisine, taze peynir, salamura peynir veya kaynamamış süt ve kaynamış süt ile yapılmış olan yoğurtlardan geçebilir. Bu mikrop düşükten, körlüğe hatta ölüm ve felce kadar birçok şeye yol açabilir. Peynirin cıvık olması ise risk faktörünü daha da arttırmaktadır. Özellikle yaz aylarında herkesin fazlaca tüketmesi ve bir zararının olmadığı düşünülmesine karşın dondurma da vücut için tehlikeli bir gıda olmaktadır. Dünya çapında yapılmış bir araştırmada zehirlenmelerin büyük çoğunluğunun dondurma kaynaklı olduğu gözler önüne serilmiştir.

Protein Zehirlenmesi Nedir?

Protein zehirlenmeleri, beslenme bozukluğu kaynaklı bir durumdur. En sık görülen bu durum tek tip beslenen insanlarda daha sık gözlenmektedir. Protein içeriği en yüksek olan besinler et ve süt ürünleridir.  Çok nadir protein tüketen kimselerde; mide ve metabolizma proteine yabancı olduğu için vücut alışık olmadığı bu madde karşısında reaksiyon gerçekleştirir. Vücutta tıpkı zehirlenmelerde oluşan belirtiler gözlenmeye başlar.

 

Protein Zehirlenmesi Gerçekleştiğinde Ne Yapılabilir?

 Kişi üzerinde zehirlenmiş olmanın verdiği etkiler gözlenmeye başlandığında derhal ambulans çağırılmalı ya da kişi hastaneye götürülmelidir. Eğer ambulans çağırıldıysa bekleme süresince kişinin kusması sağlanmalı ve bilincini kaybetmemesi için ayık tutulmalıdır. Protein zehirlenmesi müdahale edilmediğinde ölümle dahi sonuçlanabilen çok ciddi bir durumdur. 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler