Sümbül Nedir? Nasıl Yetiştirilir?

Sümbül Nedir? Nasıl Yetiştirilir?

Sümbül Nedir? Nasıl Yetiştirilir?


Sümbül nedir? Nasıl bir çiçektir? Bakımı nasıl olmalıdır? Özellikleri nelerdir?

Sümbül çiçeği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri sizler için paylaştık.

Sümbül; mavimtırak çiçekler açan, hoş kokulu ve salkım biçiminde bir süs bitkisidir. Nergis, lale ve zambak gibi soğandan üretilmektedir. Bahar aylarının gelişi ile birlikte çiçek açmaktadır. Açtığı çiçekler beyaz veya mor olduğu gibi alacalı da olabilmektedir.
Birçok türleri olan sümbül tıpkı lale gibi Türkiye´den Avrupa´ya gitmiş olan bir süs bitkisidir. Farklı ülkelerde farklı türleri mevcuttur. Paris sümbülü daha ufak bir yapıdadır ve çiçekleri pembe, beyaz ve mavi renktedir. Hollanda sümbülünün ise soğanları daha iri yapıdadır ve çiçeklerinin renkleri daha canlıdır.
Sümbül hem bahçelerde hem de saksılarda yetişen bir süs bitkisidir. Su dolu şişe içerisinde bile çiçek açabilen bir yapıya sahiptir.

 

 


Bahçede Yetiştirmek

 

 

/resimler/2018-7/2/1107583846299.jpg

 

 

 

Eğer sümbülü bahçede yetiştirmek istiyorsanız ekim-kasım ayları arasında iyice temizlenmiş ve düzenlenmiş toprağa 15 – 20 santim aralıklarla dikmeniz gereklidir. Soğanlar toprağın 5 – 10 santim derinliğine gömülür. Soğanların soğuktan etkilenmemesi için üzeri yaprak veya otla örtülmelidir. Bahar aylarında filizlenmeye başlar ve martla, nisan aylarında çiçek açar.

 


Saksıda Yetiştirmek

Sümbülü saksıda yetiştirmek istiyorsanız 18-20 santim çapında saksılar almalı ve dibini kiremit, tuğla kırıkları ve çakılla doldurmalısınız. Ardından saksının üçte ikisini besili hafif toprakla doldurup birer soğan dikmelisiniz. Saksınızın geri kalan kısmını da toprakla doldurarak dikim işini tamamlamış olursunuz. Dikim işlemi sonrasında saksılarınızı 10 – 15 santim derinliğinde bir çukura gömmelisiniz. Yaklaşık 1,5 ay sonra saksılarınızı çıkarıp limonluğa ya da şasi altına koymanız gereklidir.

 


Şişede

Sümbülünüzü şişede yetiştirmek istiyorsanız bunun için özel şişeler bulunmaktadır. Şişede sümbül yetiştirecekseniz şişenizi temiz su ile doldurup üzerine sümbül soğanını oturtmalısınız. Şişe gelişim aşamasında serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir. 5 – 6 hafta sonra buradan alınarak ışıklı bir ortama konulmalıdır. 15 günde bir şişede ki su değiştirilmeye özen gösterilmelidir. Ancak koyacağınız su değiştirdiğiniz ile aynı ısıda olmalıdır. Sümbül çiçek açtıktan sonra da şişede kalabilir. Ancak ilerleyen süreçlerde soğan çürüyeceği için toprağa dikilmesinde fayda vardır. Ayrıca sümbül yosunda da yetiştirilebilir.
Sümbüllerin çiçek verme süreci bittikten sonra sapları toprak hizasından budanır. Bu sayede tüm su soğanlara gider ve soğanlar irileşir. Haziran ayı sonlarına doğru soğanlar topraktan çekilerek kökleri kesilir ve yeni türemiş piçleri ayrılarak kutulara kaldırılır.
Mevsimi geldiğinde aynı soğanlar ekilerek yeniden sümbül elde edilir. Ancak piç soğanlar suda ya da yosunda büyümeye elverişli değildir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler