Sukulent Nedir?
Sukulent nedir ve nasıl bitkidir? Sukulent nasıl bakım ister? Sukulent çeşitleri nelerdir?
İşte sukulent hakkında her şey…
Yaprak, gövde ve köklerinde sus tutan bitkilerin genel adı sukulenttir. Diğer bir adı ise etli bitkidir. Az önce de belirttiğimiz gibi sukulentler yüksek oranda su içeren bitkilerdir. Su yaprak, kök ve gövdede tutulmaktadır. Az yağış alan kurak yerlerde yetişen bu bitkiler yüksek sıcaklıklara bile dayanabilmektedir. Avustralya, Avrupa, Güney Afrika, Güney Amerika, Kuzey Amerika´nın güneyi ve Asya´nın bir bölümünde sukulente rastlanır. Ülkemizde ise genel olarak Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde sukulent türleri görülmektedir.
Sukulent yaklaşık olarak 20 bin türe ve 60 farklı bitki ailesine sahiptir. Bu nedenle de çok geniş bitki grubunu oluşturmaktadır. Sukulentin türlerinin görüntüsü farklı ve ilginç yapıdadır. Ayrıca sukulent türlerinin boyları da birbirinden farklılık göstermektedir. Bazı türler çok minik iken bazı türler ise bir ağaç kadar büyük yapıdadır. Bildiğimiz bitkilerden olan kaktüste bir sukulent türüdür. Kaktüs genellikle tropik iklimde ve çöllerde görülen bir bitkidir. Kaktüsün diğer sukulentlerden farkı ise dikenlerinin olmasıdır.
Sukulentler genellikle küresel, silindirik ve küçük yapraklara sahip olurlar. Bu yapraklar etli ve kalındır. Bazı kaktüs gibi sukulent türleri ise yapraksız olabilmektedir. Yapraksız türlerde yaprağın görevini küresel ve silindirik olan gövde yerine getirir.
Sukulentler genellikle ilkbahar aylarının sonuna doğru çiçek açmaktadır. Bu çiçekler rengarenk ve dikkat çekici bir yapıdadır. Bazı sukulentler çiçeklenme sonrasında meyve vermektedir. Meyve veren sukulentlerin bir kısmının mevyesi yenebilmektedir. Hint inciri, ejder ya da pitaya yenilebilen sukulent türü meyveleridir. Pitaya anavatanı Güney ve Orta Amerika ile Kuzey Amerika´nın güneyi olmasına rağmen ülkemizde de Akdeniz Bölgesi´nde yetiştirilebilmektedir.
Birçok sukulent türü çok kolay yetiştirilebilmektir. Yaprak veren sukulentlerin yaprağı toprağa dikilerek çoğaltılması mümkündür. Kısa süre içerisinde bu yapraktan yeni bir sukulent gelişir. Sukulentler park ve bahçe peyzajlarında ve sokaklarda çok sık kullanılan bitkilerdir. Bunun nedeni ise sukulentlerin zorlu çevre koşullarına uyması ve kolay yetiştirilebilmesidir.
Teraryum yani cam ya da fanus içine bitkilerin torf, çakıl, bitkiler ve diğer dekoratif objeler yerleştirilerek yapılan bir dekorasyon ürünüdür. Teraryum yapmak isterseniz içerisinde sukulent koyabilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.