Artık insanların hayatlarının büyük bir bölümünü internet oluşturuyor. Neredeyse bütün reel hayatı yansıtan sosyal medya boşanma davalarında delil olarak kullanılabilir mi?
Facebook, Linkedin, İnstagram, Twitter gibi alanlarda yapılan türlü paylaşımların yaptırımı nedir, gelin öğrenelim.
Sadece boşanma davalarında değil, birçok alana insan seçmek söz konusu olduğunda bu sitelere bakılıyor. Artık sosyal medya, İşe alım, flörtleşme vb. Konularda insanlar hakkında bilgi toplamanın kolay yolu haline geldi. Türkiye´de 36 milyon kişi Facebook kullanıcı iken ve bunun gibi alanlar çığ gibi büyüyorken bu aslında çok normal.
İlgili şahsın fotoğrafları, yazıları, paylaşımları aracılığıyla düşünceleri, hayat tarzı, arkadaşlıkları hakkıknda rahatlıkla bilgi edinilebiliyor.
Boşanmanın Nedeni Sanal Sosyalleşme
İnsanların hayatının büyük bir kısmını adadığı sosyal medya alanlarında paylaşılanların boşanma davalarında ne şekilde kullanıldığı büyük önem taşıyor. Günün yarısını bu alanlarda geçiren çiftlerin sananl sosyalleşme ile evliliklerine az veya çok zarar verdikleri görülmüş. Bu zarardan kastedilen olay ise aldatma. Herkesin çok rahat bir şekilde iletişime geçtiği uygulamalarla illegal ilişkiler durdurulamaz şekilde çoğalıyor.
Aldatma durumunda bir taraf, söz konusu ilişkinin delillerini eşinin profilinden, fotoğraf veya yazıyla almak suretiyle ortaya koyuyor.
Boşanma Delillerinin Kaynağı Olarak Sosyal Medya
Boşanma davalarında, ilgilinin paylaştığı her türlü fotoğraf, yazı, bağlantı vb. Delil olarak kullanılabilir. Ancak grekli olan direk mesaj veya özel mesa ise bu konuda biraz uğraşmak gerekir. Çünkü özel hayatın gizliliği kapsamında, her türlü sosyal medya hesabının özel mesajlaşmaları korunmaktadır. Bu yüzden bu mesajları mahkemeye sunmak istiyorsanız direk olak Facebook, instagram ya da söz konusu hangi uygulama ise yetkililerinden istemek zorundasınız.
Delil olarak kullanabileceğiniz, herkese açık paylaşımları göstermek için bilirkişi önderliğinde mahkemeye götürmeniz gerekir.
Özel Hayatın Gizliliği Kapsamında Bilgisayarların İfşası
Mahkeme kararı çıkarılarak, sosyal medya paylaşımlarının yapıldığı bilgisayarlar inceleme altına alınabilir. Mahkeme kararı çıktığı vakit delil durumunda olup olmadığına karar verilir ve mahkemeye sunulur.
Ancak bilgisayarda bulunan başka dokümanlar delil olarak kullanılamaz. Çünkü bu durum üçüncü kişilerin kullanımı olduğundan ve özel hayatın gizliliği kapsamına girdiğinden bu delillerle boşanma davasına gidilmez. Daha önce de belirttiğimiz gibi sadece herkese açık paylaşımlar, kolaylıkla mahkemem huzuruna götürülebilir.
Elde edilen bir bulgunun, delil sayılabilmesi için hukukta en önemli şartı yasal yollarla ede edilmiş olmasıdır. Yasa dışı yollarla elde edilenler mahkemede delil olarak kullanılamaz. Bu kural sosyal medya hesaplarında, herkese açık yapılan paylaşımlar söz konusu olduğunda da geçerli. Yani kişi Facebook, Twitter, İnstagram gibi sitelerde kendi rızası dışında paylaşım yaptıysa veya yapıldıysa bu paylaşımlar herkese açık olsa bile mahkemede delil olarak kullanılamaz. Gizlice çekilmiş fotoğraflar, başkasının eline geçmiş hesaptan yazılan yazılar vb. paylaşılması, özel hayatın gizliliğinin ihlali sayıldığı için delil sayılmazlar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.