Sıcak Sütün Uyuma Hızınıza Etkisi Nedir?

Sıcak sütlerin uyku yardımcısı olduğu oldukça kulaktan dolma bir bilgidir.

Sıcak Sütün Uyuma Hızınıza Etkisi Nedir?

Sıcak Sütün Uyuma Hızınıza Etkisi Nedir?

Genelde sıcak bir bardak sütün uykuya yardımcı olacağı söylenmektedir. Sıcak sütlerin uyku yardımcısı olduğu oldukça kulaktan dolma bir bilgidir. Peki ya bunun doğruluk payı nedir?

Biliyor Muydunuz?

Kalitesiz bir uyku düşük miktarda magnezyum düzeyi ile bağlantı göstermektedir. Yani baden tarzında içeriğinde magnezyum bulunduran gıdalar uyku kalitenizi iyileştirmenizde yardımcı olacaktır.

Geceleri uyurken dalmakta zorlanıyor musunuz? Uykusuzluk sorununuz mu var? Bu gibi durumlarda arkadaş ve aileniz tarafından söylenebilecek ilk şey daima yatmadan önce ılık bir süt içmeniz olacaktır. Bunun sebebi ise sütün triptofan maddesi açısından oldukça kusursuz bir kaynak olmasıdır. Triptodan da uykuya dalmayı kolaylaştırdığı bilinen bir amino asittir. Fakat sütünüzün triptofan açısından zenginliğe sahip olması sizin uykuya daha çabuk dalmanızda etkili olur mu?

Huzurlu bir uyku almanın aslında ılık bir bardak sütü içmek ile pek bir ilgisi yoktur. Her türlü şeyden önce bir maddenin ya da ilaçların uykunuzu getirebilmesi için önce beyin bariyerlerinizi aşması gerekir. Eczanelerde satılıyor olan haplar büyük bir kısmı bu şekilde çalışmaktadır. Kandaki beyin bariyerini aşarak imsomnia tarzı uyku bozukluklarında tedavi yöntemi olarak kullanılır. Kan beyin bariyerleri benin dokularındaki kanın dolaşımında toksinler, patojenler ve ilaçlardan korunmanızı sağlayacak hücrelerden oluşmaktadır. Bu da beyni zararlı birçok maddeden uzak tutabilen bir filtrelemenin mekanizmasıdır.

Bu demek ki birisi sizin bir bardak sıcak süt içtiğinizde uykunuzun geleceğini söylediğinde aslında bunun anlamı sütlerde bulunan triptofan adlı amino asidin kan beyin bariyerlerinizi aşarak uykunuzu getirdiğini söylemektedir. Burada asıl sorulması gereken şey bunun mümkün olup olmadığıdır? Bu fazlasıyla zorlamadır. Bunun sebebi ise triptofan isimli amino asidin kan beyin bariyerlerini aşıp sonrasında beyne ulaşması için önce izolösin ve tirozin tarzı amino asitlerle rekabet etmek zorundalığında olmasıdır.

Triptofan amino asidi aslında beyne ulaşamaz. Bu 2003 yılında araştırmalar sonucunda çoktan kanıtlanmış olan bir olgudur. Bu çalışmada süt ürünleri ve protein açısından zengin olan gıdaların amino asitlerinin miktarları araştırılmıştır ve buna bakıldığında böyle bir şeyin aslında imkânsız olduğu görülmüştür. Her ne kadar triptofan beyne ulaşmayı başarsa da sizin uykunuzu getirebilecek kadar miktarda ulaşmayı başaramayacaktır.

Çözüm: Süt ve Karbonhidratlar!

Çözüm aslında triptofan ile rekabet içerisinde olan diğer amino asit düzeylerini düşürmekten geçmektedir. Bu durum kan şeker seviyesini de kontrol eden hormon insülin üretimi arttırılarak elde edilir. Yani insülin salınımı diğer tüm amino asitlerin miktarını azaltır ve de triptofanın da beyne geçişini kolaylaştırır.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler