Salonum için Doğru Bitkiyi Nasıl Seçerim?

Hem Salonunuz güzelleşsin hemde sağlıklı solunum yapın!

Salonum için Doğru Bitkiyi Nasıl Seçerim?

O çok sevdiğiniz sıklameni (cyclamen) salonunuzda büyütmek istiyor ancak bakımına dair her şeye dikkat etmenize rağmen bitkinin sararıp solmasına mani olamıyor musunuz? Sıklameni ne kadar severseniz sevin, salonunuzun fiziki şartları uygun olmadığı müddetçe bitkinin yeşerip çiçek açması imkânsızdır. Bu nedenle sıklamenden vazgeçip salonunuz için doğru bitkiyi seçerek farklı bitkilerin güzelliklerini sergilemesine olanak sağlayabilirsiniz.

Sıcaklığa Göre Bitki Seçimi

/resimler/2017-12/27/1319267931091.jpg

 Phalaenopsis (orkide)

Sıcaklığı yaz aylarında minimum 18, kış aylarında ise minimum 16 derece ve sırasıyla maksimum 25, maksimum 20 derece olan salonunuzda phalaenopsis (orkide), dua çiçeği, caladium, kroton, draçena, kordilin, guzmania, maranta, Japon çınarı, kolyos, aphelandra ve difenbahya bitkilerini yetiştirebilirsiniz. Bu bitkiler, sıcaklık dışında %80 neme ve gölgeli ya da yarı gölgeli ortama ihtiyaç duymaktadır.

 

 

/resimler/2017-12/27/1320126213210.jpg

Sıklamen

Salonunuz aydınlık, havadar ve yazın 18-25, kışın 16-20 derece sıcaklıktaysa ficus, deve tabanı, aşk merdiveni, kurdele çiçeği, sıklamen, çuha çiçeği´ni yetiştirebilirsiniz. Bu bitkiler, sıcaklık dışında %60 neme ihtiyaç duyarlar.

 

 

/resimler/2017-12/27/1320468401373.jpg

Aloe

Sıcaklık değerleri kışın 5-8 derece, yazın 15-20 derece arasında seyrediyorsa da arapsaçı, aloe vera, sansevieria, yuka ve eçeverya bitkileri uygun bir seçim olacaktır.

Işığa Göre Bitki Seçimi

 

/resimler/2017-12/27/1321323714760.jpg

Kamelya

Pencereden içeri bol güneş giriyorsa kaktüs çeşitleri, kamelya, japon şemsiyesi, kupa çiçeği, Atatürk çiçeği bitkileri uzun yıllar canlı kalacaktır.

 

/resimler/2017-12/27/1322109028006.jpg

Spathiphyllum (yelken çiçeği)

Salonunuz aydınlıksa, yalancı sagu palmiyesi, draçena, peperomia, yelken çiçeği, antoryum, sıklemen, orman sarmaşığı bitkilerini; güneş almıyorsa da taşkıran, plerandra elegantissima, arakorya, kurdele çiçeği, guzmania, ficus, Çin herdemyeşili, deve tabanı, pilea, eğrelti, difenbahya ve şeflera bitkilerini yetiştirmeyi tercih edebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Genel Kurallar

 

/resimler/2017-12/27/1322441372468.jpg

 

  • Bitkileri, hava değişimi nedeniyle cam kenarında tutmayınız.
  • Kış aylarında gelişmek için gerekli olan dinlenme dönemine girmelerine mani olmamak için ortam sıcaklığının yüksek olmamasına önem gösteriniz.
  • Bitkinin yapraklarında solma ya da sararma görürseniz, yapraklar dökülmeye başlarsa veya gövde cılızlaşırsa bitkinin ışık gereksinimi karşılanamıyor demektir. Böyle durumlarda bitkinin yeterli ışığı almasını sağlamalısınız.
  • Bitkilerin toprağı organik maddeleri barındırmalıdır.
  • Gübre kullanımı bitkilerin gelişmesi için önemlidir. Dinlenme döneminde gübre kullanılmamalıdır.
  • 1,5 senede bir bitkinin saksısını değiştirmeniz gerekmektedir. Bitki gençse bu değişimin senede bir yapılması gerekmektedir. Bitki yaşlıysa ya da gelişimi yavaşsa bitkinin saksısını birkaç yılda bir değiştirmek yeterlidir. Saksı değişimi için en uygun zaman mart ve nisan ayları olmasına karşın bitkiniz hastalandıysa herhangi bir dönemde de saksısını değiştirmeniz mümkündür.
  • Özellikle kış aylarında radyatörlerden yayılan gazlar veya ortamda içilen sigaradan çıkan zehirli duman nedeniyle bitkiler zarar görürler. Bu nedenle ortamı havalandırmanız oldukça önemlidir. Havalandırma esnasında soğuk havanın direkt bitkilerin üzerine gelmemesine özen gösterin.
  • Bitkiler gelişme döneminde bol suya ihtiyaç duyarlar. Sulama işlemini, bitkinin zarar görmemesi için sprey şişeler aracılığıyla yapmalısınız. Dinlenme dönemlerinde daha az sulamanız gerektiğini ve fazla sulamanın hiç su vermemek kadar tehlikeli olabileceğini unutmayın.

Salonunuz için doğru bitkiyi seçtikten sonra ilgili bitki hakkında detaylı bilgi edinmenizi ve bitkiyi bilgiler ışığında yetiştirmenizi tavsiye ederiz. 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler