Salatalık Turşusu Evde Nasıl Yapılabilir?

Kış aylarında masalardan eksik olmayan bir lezzet de salatalık turşudur.

Salatalık Turşusu Evde Nasıl Yapılabilir?

Salatalık Turşusu Evde Nasıl Yapılabilir?
Kış aylarında masalardan eksik olmayan bir lezzet de salatalık turşudur. Yapılırken dikkat edilmesi geren birkaç nokta göz önünde bulundurulursa ve saklama koşullarına da özen gösterilirse lezzetli ve uzun ömürlü salatalık turşusu yapmak mümkün olur.
Salatalık Turşusu Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
2 kg kornişon salatalık
4-5 adet nohut
10-15 adet sarımsak
Yarım limon
2-3 yaprak taze nane
Bir tutam maydanoz
Turşu Suyu İçin Gerekenler
2 litre su
2 yemek kaşığı kalın tuz
2 yemek kaşığı sirke
Hazırlanışı: Güzel bir şekilde yıkanmış salatalıkların sap kısımları kesilir, limon ve sirkenin sularının içerisine sinmesi için salata 2-3 yerinden bıçakla delinir. Plastik ya da cam olan bir kavanozun içerisine salatalıkların yarısı yerleştirilir. Üst kısmına daire şeklinde kesilmiş olan limonlar, birkaç tutam sarımsak, nohut ve nane yaprakları koyulur. Bundan sonra kalmış olan salatalıklar ve sarımsaklar kavanoza eklenir.
Kavanozun içindeki salatalıkların aynı oranda olgunlaşması ve yeşermesi için limon, nane, nohut ve sarımsağın kavanozun yarısına kadar salatalıkların arasında olduğuna dikkat edilmelidir. Turşunun suyu için gerekli olan bütün malzemeler bir kabın içerisinde karıştırılır ve salatalıkların bulunduğu kabın içerisine eklenir. Malzemelerin bozulmasını ve yukarı çıkmasını engellemek için bütün işlemler tamamlanınca en üst kısma maydanoz eklenir.
Salatalık turşusu yapılmadan önce salatalar seçilirken taze ve küçük boyutlarda olanlar seçilmelidir.
Turlu yapılırken kullanılan sirke, nohut ve limon turşunun daha güzel olgunlaşmasını sağlar ve de nane yaprakları da turşunun aromasını arttırır. Bütün bu işlemlerin bitmesinin ardından salatalık turşusunun ağzı kapatırken çok dikkatli olunmalıdır, kavanozun ağzı kolayca açılmaması için. Hazırlanan turşu diğer bütün turşularda da olduğu gibi sıcak ve nemli olmayan soğuk ve kuru bir alanda bekletilmelidir. Turşu bu halde ve böyle bir ortamda en az 3-4 hafta kadar bekletilmelidir.
Hazırlanmış olan turşunun uzun bir süre boyunca dayanmasını sağlamak istiyorsanız bunun için dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken bir diğer nokta da turşunun yapılacağı kabın veya kavanozun temizliğinin ve sterilizasyonunun tam anlamıyla yapılmış olmasıdır. Aksi halde turşu daha açılmadan bozulacaktır.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler