Sağlıklı Kilo Alma/Kilo Aldıran Besinler

Bir yanda alınan fazla kilolardan kurtulmaya çalışanlar, diğer yanda kilo alabilmenin yolunu arayanlar…

Sağlıklı Kilo Alma/Kilo Aldıran Besinler

Hayatın her alanında olduğu gibi “kilo” konusu için de madalyonun iki yüzü vardır: Bir yanda alınan fazla kilolardan kurtulmaya çalışanlar, diğer yanda kilo alabilmenin yolunu arayanlar…

Fazla kilolu kişilerde olduğu gibi boyuna kıyasla normal değerlerin altındaki kiloda olanlarda da kimi sağlık sorunları baş göstermektedir. Bu nedenle organlarda kalıcı hasar meydana gelmemesi adına sağlıklı bir şekilde kilo almak oldukça önemlidir.

Kilo vermede olduğu gibi kilo almada da bünye belirleyici faktördür ancak temel bazı noktalar vardır ki bunlara uyulduğu takdirde kilo almak işten bile olmayacaktır. Kilo aldıran sağlıklı besinleri tüketip yaşam tarzınızı değiştirerek siz de kısa sürede kilo almaya başlayabilirsiniz.

Öncelikle kilo alamama sebeplerinizin araştırılması oldukça önemlidir. Şayet temelde bir hastalık varsa ve bu nedenle kilo alamıyorsanız öncelikle tedavi olmanız gerekmektedir. İştahsızsanız ya da hastalığa dayanmadığı hâlde kilo alamıyorsanız tükettiğiniz yiyeceklerin kalitesini artırmanız gerekmektedir.

Gün içerisinde sıklıkla bir şeyler yemeye, 3 saatten fazla aç kalmamaya özen göstermelisiniz. Düzensiz beslenmenin kilo alamamanın başlıca sebeplerinden olduğunu unutmamalı ve bu nedenle hiçbir öğünü atlamamalısınız.

Tüketeceğiniz gıdaların yağ oranlarının yüksek olması, kilo almanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca ekmek seçiminizi de bol tahıllı olanlardan yana yapmanız gerekmektedir. Beyaz ekmeğe kıyasla bu tür ekmekler, lif ve mineral kaynağıdır.

Sabah evden çıkmak durumunda olanlardansanız mutlaka kaliteli bir kahvaltı yapmalısınız. Mümkün mertebe hamur işinden uzak durmalı; yumurta, peynir, zeytin ve yeşillik tüketmelisiniz. Bu öğünde, dengeli olacak şekilde, meyve ve protein ağırlıklı gıdaların yanı sıra bol kalori içeren kaymak, bal, tereyağı ve fıstık/fındık ezmesi de yiyebilirsiniz. Ayrıca çay yerine meyve suyu ya da yağlı süt içmeniz oldukça faydalı olacaktır.

Öğle yemeklerinde bedeninize kuvvet verecek besinler tercih etmelisiniz. Sağlıklı bir şekilde kilo almak için yemeklerinizi kalorisi yüksek olan zeytinyağıyla pişirebilirsiniz. Aynı şekilde salatalarınıza da zeytinyağı dökerek alacağınız kalori miktarını yükseltmeniz mümkün.

 

/resimler/2017-12/27/1314067768561.jpg 

Aşırı yağlı, şekerli gıdaları bol bol tüketerek kilo almaya çalışmak doğru bilinen yanlışlardandır. Bunun yerine yüksek kalorili kırmızı et, bakliyat, tahin-pekmez tüketmek çok daha faydalı olacaktır. Aşırıya kaçmamak kaydıyla karbonhidrat kaynaklarını (pilav, makarna vb.) da kilo almak için tüketebilirsiniz.

Tatlı yemek istediğinizde bol kalorili tatlıları tercih edebilirsiniz. Hafif ve sütlü tatlıları ise üzerlerine dökeceğiniz kıyılmış fındık ya da fıstıkla daha kalorili hâle getirebilirsiniz.

İster kilo vermek ister kilo almak için çaba sarf edenlerden olun, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için mutlaka egzersiz yapmanız gerektiğini unutmayın! Bu doğrultuda her gün en az yarım saat yürüyüş yapabilir veya bir spor salonuna üye olarak uzmanların gözetiminde sağlığınıza sağlık katabilirsiniz.

Sağlıklı bir şekilde kilo almak için beslenmeniz kadar uyku düzeninize ve hormonların salgılanması için erken uyumaya da özen göstermeniz gerektiğini de unutmayınız.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler