Saç Dökülmesinin Ana Nedenleri Nelerdir

Saçlar Neden Dökülür Saç Dökülmesini Engellemek İçin Neler Yapılmalı

Saç Dökülmesinin Ana Nedenleri Nelerdir

Saç dökülmesinin ana sebepleri arasında görülen en sık nedenler genellikle Stres, hormonsal bozukluklar, genetik nedenler, yanlış beslenme ve vitamin eksikliğidir. Uzmanlar günlük 50 ve 100 tel saçın dökülmesini normal karşılamaktadırlar. Dökülen saçlar bu miktardan daha fazla ise belirli sebeplerden dolayı saçlarınız dökülüyor olabilir. Saç dökülmesine etken olan sebeplerin hepsini engelleyemeyebiliriz ama alacağımız bazı önlemler saçların dökülmemesine hatta tekrar canlanmasına yardımcı olabilir. 

Saç Dökülmesine etken olan sebepler

Genetik Faktörler

Kadınlarda ve erkeklerde görülen saç dökülmesinin farklı nedenleri vardır. Erkeklerde görülen saç dökülmesinin ana sebepleri arasında kronik saç dökülmesi karşımıza çıkmaktadır. Ailesinde kellik sorunu yaşayan bireylerin kendilerinde de bu sorunu yaşama potansiyeli yüksektir. Saçların dökülmeye başladığı anda alınacak tedbirlerle bunun önüne geçilmeye çalışılsa da genetik bir sorun olduğu için istenilen etkiyi alamayabiliriz. Son çare olarak saç ekimi gerçekleştirilen tedbirlerden birisidir.

Yanlış Beslenme

Dengesiz beslenme diğer tüm organlarımızı etkileyebileceği gibi saçlarımızı da önemli bir şekilde etkiler. Dengeli beslememekten kaynaklanan vitamin ve mineral eksikliği saçların güçsüzleşmesine ve zamanla dökülmesine sebep olmaktadır. Uzun süreli açlık durumu gerekli vitamin ve minerali alamama gibi durumlar saç dökülmesine sebep olmaktadır. Saçların özellikle ihtiyaç duyduğu vitaminler vardır bu vitaminleri mutlaka tüketmemiz gerekmektedir.

Saçınızın ihtiyaç duyduğu vitaminleri almayı unutmayın.

Dengeli besleniyor ve yeme alışkınlığıma dikkat ediyoruz ama yine de saçlarımızın istediği vitamini sağlayamıyoruz peki bu durumda hangi vitamin saçlarımız için daha önemli. Vitamin ve mineral eksikliği vücudumuzda hastalıklara sebep olurken bu eksiklik saçlarda da görüldüğünde saç dökülmelerine ve kelliğe kadar giden üzücü durumlarla karşılaşabiliriz. B12 D vitamini Folik asit, Biotin, çinko ve demir gibi vitaminler ve mineraller saçlarımızın en ihtiyaç duyduğu kaynaklardır. Bu vitaminlerin eksik olması durumunda saç dökülmeleri ve kellik meydana gelmektedir. Bu besinlerin hepsini tüketemeyebiliriz ama bu seferde devreye takviyeler girecektir. Bu eksiklikleri temin etmekte sorun yaşıyorsanız mutlaka eczanelerden takviyeler satın alabilirsiniz.

Kozmetik faktörleri göz önünde bulundurun

Günümüzde kullandığımız şampuan ve bakım kremleri içerisinde bulundurduğu bileşimler sayesinde saçlarımıza farkında olmadan zarar veriyor olabilir. Saç tipinizi ve almış olduğu şekli göz önünde bulundurarak sabun ve şampuan seçimi yapabilirsiniz. Özellikle doğal ürünleri tercih etmenizde önemli derece fayda vardır. Günümüzde saç dökülmesine karşı üretilen birçok bakım şampuanları vardır. Bu şampuanları iyi bir şekilde inceledikten sonra kullanmanız sizin için daha faydalı olacaktır. Kararsız kaldığınız durumlarda mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Saç tipiniz kalınlık incelik gibi durumlar karşısında kullanacağınız kaynaklar bilinçsiz bir şekilde kullanıldığında faydadan çok zarar olarak geri dönebilmektedir. Mutlaka araştırın doğallık her zaman kazançlı olacaktır.

Stres

Çağımızın en büyük hastalığı olan stres bugün karşılaştığımız hastalıkların ana kaynağı olarak görülmektedir. Stres kaynaklı birçok hastalık günümüzde önemini korumaktadır. Stres kaynaklı sorunlar sadece saçlarımızı değil ruh halimizi, psikolojik durumumuzu ve vücudumuzun tüm bölgesine hastalıklara adeta davetiye çıkarmaktadır. Uzun süren stres durumu birçok hastalığa davetiye çıkarırken aynı zamanda saçlarımızın güçsüzleşmesine ve dökülmesine ayrı bir davetiye çıkarmaktadır.

İlaç kullanımı sonucunda gerçekleşen saç dökülmeleri

Tiroit bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar için kullanılan ilaçlar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet ve bazen de kontrol haplarının kesilmesi saçı döken diğer nedenlerdir. İlaç kullanımları sebebiyle kaynaklanan saç dökülmeleri görülebilmektedir. İlaç kullanımından kaynaklanan saç dökülmeleri geri kazanılabiliriz ve bazı durumlarda da aksi yönde gelişmeler olabilir. İlaç kullanımında mutlaka doktorunuza danışın. Uzman bir kişinin yönlendirmesi ilerde yaşanacak sorunların önüne geçebiliriz.

Doğumdan sonra görülen saç dökülmeleri

Doğumdan sonra görülen saç dökülmeleri hamilelik sırasında da görüldüğü gibi doğum sonrasında da görülmektedir. Özellikle doğumdan 2 yâda 3 ay sonra aniden dökülen saç dökülmeleriyle karşılaşabilirsiniz. Hamilelik döneminde ihtiyaç duyulan vitamin ve mineraller yeterli düzeyde karşılanamadığında saç dökülmeleri görülmektedir. Karşılaşmış olduğunuz bu durum karşısında mutlaka doktorunuza ve bu alanda uzmanlığı olan hekimlere mutlaka danışın ve gerekli desteği bir an önce alın.

Deri hastalıkları yüzünden dökülen saçlar

Bazı deri hastalıkları saç dökülmelerine sebep olabilir bunlar Sedef hastalığı, egzemalar, akne, liken hastalığı ve aşırı yağlanan deriden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda saçlarınızda oluşan kepeklenme süreklilik arz ediyorsa buda ileride saçlarınızın güçsüzleşmesine ve zamanla dökülmesine sebep olabilmektedir.  


Anahtar Kelimeler: Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler