Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?

Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?

Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?

Ramazan ayı boyunca kilo almak, kilo vermek ya da kilosunu sabit tutmak isteyen insanlarla karşılaşırız. Bu insanlar iftar ve sahurda yediklerine dikkat ederek istediklerini başarabilirler. Ramazan ayı içerisinde gerekli besinlerden uzak kalmamak çok önemlidir. Bu yüzden de dikkatli olunmalıdır.

Ay boyunca günlük 15 saat aç kalırız ve bu açlık metabolizmamızı yavaşlatır. Bunun dışında sıcak havalar da buna eklenir. Bunun için iftar ve sahur arasındaki sürede metabolizmayı hızlandıracak egzersizler yapılması kişilerin yararına olacaktır. Bunlar tempolu yürümek, koşmak, bisiklete binmek gibi basit egzersizlerdir.

Ara öğün: Güllaç

Metabolizma hızını arttırmak için yapılabileceklerden biri de araya ara öğün koymaktır. Ramazan ayında ara öğün tercihinizi güllaçtan yana yapmanızda hiçbir sakınca yoktur.

Aynı zamanda ramazanda sahur yapmak da çok önemlidir. Kimi insanlar gece yatmadan önce yemek yerler ve sahur yağmazlar. Bu aç kalınan süreyi arttırır ve metabolizmanın daha da yavaşlamasına sebep olur. Bu oldukça sakıncalıdır. Bu yüzden mutlaka sahur yapılmalıdır.

Sahurda tercihinizi proteinden yana kullanın

Sahurda yemek yenirken mümkün olduğunca yağsız, tuzsuz ve şekersiz ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor. Bunlar hem oruç esnasında susuzluk hissini azaltıyor hem de gereksiz enerji alımlarını engelliyor. Sahurda en çok yumurta, peynir, süt gibi proteini bol ürünler tercih etmemiz tokluk hissimizi arttıracaktır.

Hava sıcaklığının sebep olduğu mineral ve su kaybını da dengelemek amacıyla iftardan sahura kadar mutlaka bolca su içilmesi gerekiyor. Ramazan ayında sıvı tüketimi maalesef azalabiliyor ve buna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Süre kısa da olsa iftar ve sahur arasındaki sürede günlük su ihtiyacımızı tamamlayacak kadar su içmek daima kilo kontrolü için de sağlık için de yararlı olacaktır.

 

/resimler/2017-6/7/1835573011873.jpg

 

Mevcut kilonun korunması için iftarı iki ayrı seferde yapmak oldukça yararlı olacaktır. İftarı hurmanız ile açtıktan sonra çorbayı ve de yoğurdu tüketin ve daha sonra vücudunuzu dinlenmeye alın. Kısa bir süre geçtikten sonra ana yemeğinizi yiyin. Bu sayede midenize bir anda yüklenmemiş olacaksınız ve tokluk hissinizin oluşması için de vücudunuza zaman vermiş olacaksınız. Çay ve kahve tüketimleri ise yemek zamanı bittikten 1 saat sonrasına bırakılması gerekiyor. Çay ve de kahve yerine sizi rahatlatacak bitki çaylarını tercih etmeniz de daima sizin yararınıza olacaktır. İçtiğiniz çaylara çubuk tarçın eklemeniz de kan şekerinizi düzenlemenize yardımcı olacaktır.

Bütün bunların dışında Ramazan boyunca kızartmalardan ve hamur işlerinden uzak durulması gerekiyor. Ramazan´da bu tarz besinleri tüketmek kilo kontrolünün önüne geçmesinin yanı sıra mide yanması, reflü, hazımsızlık gibi hastalıklara da sebep olacaktır.

Bütün bunlara dikkat edildiği sürece kilo kontrolünü sağlamak oldukça kolay olacaktır. Kilo kontrolünün yanı sıra ekstra hareketli bir saat ekleyerek de kilo vermeyi sağlamak mümkündür. Ramazan ayında önemli olan midenizin üstüne çok fazla gitmemek ve onu çok fazla yormamak olacaktır. 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler