Ramazan ayının gelmesiyle birlikte şatafatlı iftar ve sahur sofraları kurulmaya başlandı. Uzun süreli yaşanılan açlık nedeniyle insanlar bu iki öğünde gıda açısından doyurucu olduğu düşünülen yağlı ve unlu gıdalar tüketiyor. Ancak uzmanlar uyarıyor. Ramazan ayında sağlıklı oruç tutabilmek için beslenmeye çok önem verilmeli. Aksi halde birçok hastalık sizleri bekliyor. Özellikle iftar sofralarında yemeğe birden yüklenilmemeli ve iki aşamalı şekilde tüketilmesi gerekiyor. İki aşamalı iftar yemeği kilo vermenize de yardımcı oluyor. Ramazan ayı dediğimiz de ilk olarak iftar sofraları gelse de sahur da kişilerin sağlıklı oruç tutuabilmesi için bir hayli önemli.
16-17 saat aç kalarak dinlenen sindirim sistemine iftar vaktiyle birlikte aniden çok yüklenmek ilerleye süreçte çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Başlangıç olarak hurma, çorba tüketilmeli ve ana yemeğe geçmeden önce vücuda biraz zaman tanınmalıdır. Bu arada hurma uzun süre yaşanan açlık sonucu bozulan şeker dengesinin sağlanmasına yardımcı olacaktır. Yaklaşık 15 dakika aradan sonra ana yemeğe devam edilmelidir. Ana yemeğin çok fazla tüketilmemesi için de yanında mevsim salatası ve yoğurt tüketimi önerilmektedir. Ana yemekte doygunluk hissini arttırmak için bakliyat ve ete yer verilmelidir. Bu besinlerin protein oranları da yüksek olduğu için uzun süreli tokluk sağlayacaktır. Ancak gün boyu yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için sebze tüketimi de unutulmamalıdır. Ayrıca iftar ile sahur arasında bol miktarda su tüketmeye özen gösterilmelidir.
Birçok diyetisyen ve gastrolog sağlıklı bir oruç tutabilmek için en önemli öğünün sahur olduğunu söylüyor. Sahur gece saatlerinde yapıldığı için kişilerin aşırı unlu, tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durmaları öneriliyor. Sahur öğününün kişiler tarafından bir kahvaltı gibi görülmesi gerektiği bu nedenle de kahvaltılık gibi hafif ve protein kaynaklı ürünlerin bol miktarda tüketilmesi gerektiği öneriliyor. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin aksine sahurda yumurta, peynir, yoğurt ve süt gibi ürünlerin tüketilmesi hem gün içerisinde daha uzun süre tokluk hissi yaşamanıza yardımcı oluyor, hem de şişkinlik ya da mide ağrısı yaşamanızın önüne geçiyor.
Son olarak Ramazan ayında oruç süresinin 16-17 saat olduğunu belirten doktorlar, bu süreçte kronik rahatsızlıkları olan hastaların mutlaka doktorları ile görüşmesi gerektiğini öneriyor. Ayrıca iftarla oruç arasında sıvı tüketmenin önemli olduğunu ancak tüketilen sıvıların asitli içeceklerden ziyade su olması gerektiğini belirtiyorlar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.