Perdelerin Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Perdelerin Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Perdelerin Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Haberi Sesli Oku

 

 Astarlı, sentetik ve hazır perdelerin çoğu iyi bir şekilde yıkanamaz. Bu tip perdeleri yıkamak çoğu zaman kalıcı buruşukluklara sebep olabilir. Ancak size ne kadar pahalıya patlayacak olsa da kuru temizlemeciler perdenizi ilk günkü haline getirebilir. Perdelerinizin uzun süre temiz kalmalarını istiyorsanız sık sık elektrikli süpürgeyle perdelerinizi süpürüp tozlarını almanız gerekmektedir. Ancak bu işlemi yaparken elektrikli süpürgenizin başına döşeme başlığınızı geçirmeyi unutmayın.

Dantel ve Sentetik Perdelerin Temizliği Nasıl Olmalıdır?

  İlk olarak perdelerinizi pencereden indirin ve kancalarını dikkatli bir şekilde sökün. Daha sonra perdelerinizi elinizde yıkamadan önce; ılık, deterjanlı e temiz olduğundan emin olduğun bir suyun içerisinde perdelerinizi yaklaşık 15 dakika kadar bekletin. Ardından perdelerinizi elinizde nazikçe yıkayın ve perdelerinizi en az 2 kez durulayın ve kesinlikle perdelerinizi sıkmadan tekrar pencerenize asın. Perdenizi sıkmadan tekrar asmanız perdenizin buruşmuş kısımlarının açılmasını sağlayacaktır. Unutmamalısınız ki bu perdelerinizi güneşin altında çok fazla bekletmemelisiniz ve kurutma ipine astıktan sonra perdenizden damlayan sular kesildiği gibi ipten alıp pencereye asmalısınız.

Pamuklu ve Keten Perdelerin Temizliği Nasıl Olmalıdır?

  Bu tür perdeler çabucak çekebilirler bundan dolayı perdeleriniz daha ıslakken alt kenarlarına birer tane perde çubuğu geçirin ve perdelerinizi tekrar yerlerine asın. Böylelikle perdelerinizde oluşmuş oln buruşukluklar da geçecektir. Diğer tür perdelerinizi ütülerken enine değil boyuna yani aşağıdan yukarıya doğru ütülemeye dikkat edin.

  Renkli ve yıkanabilir olduğu belirtilen perdelerinizi ilk defa yıkamadan önce perdelerinize renk testi uygulamanız yararlı olacaktır. Ancak unutmayın ki kesinlikle sıcak suda perde yıkaması yapılmaz. Yıkamanızı yapmak için soğuk suyun içerisine bir avuç kadar tuz ekleyin ve bu suyun içerisinde perdenizi 15 dakika kadar bekletin.  Daha sonra bu suyu dökün ve ardından yumuşak bir yapıya sahip bir deterjanla 5 dakika kadar bir ön ıslatma yapın. Bu tip perdelere sahipseniz perdelerinizi ılık suda 1 defa, soğuk suda 2 defa durulayın ve kurumalarını beklemeden direk asın. Eğer ki perdelerinizin boyu çok uzunsa ve iplerde durduklarında aşağıya doğru çok fazla sarkıyorlarsa o taktirde kurumaları için bu perdeleri 3 veya 4 çamaşır ipine birden asabilirsiniz. Diğer perdelerinizi ise yatay şekilde de asabilirsiniz.

Stor Perdeler Temizlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  Bildiğiniz üzere stor perdeler kumaş perdeler gibi yumuşak bir yapıya sahip değillerdir. Hatta stor perdeler oldukça sert yapıya sahiplerdir denilebilir ve tabii ki bu sert perdelerinizin de korunmaya ihtiyaçları var. Bundan dolayı da stor perdeleri kesinlikle ne çok sıcak suda ne de çamaşır makinesinde yıkamamalısınız. Bunların dışında eğer renkli stor perdelere sahipseniz yıkama işleminizi yaparken kesinlikle beyazlatıcı gibi renk açabilen ürünleri kullanmamalısınız. Stor perdelerinize zarar verecek olan diğer bir ürün de yağ sökme özelliği olan sert temizleme ürünleridir. Stor perdelerinizi yıkarken dikkatli olmanız gereken bir diğer nokta ise rulo açıp kapatma mekanizmalarının bilhassa bu mekanizma alüminyum ise su ile teması kesinlikle önlenmelidir. Bu mekanizmalar bazen alüminyumdan değil de metalden yapılmış olabilir bundan dolayı sizler açma- kapama mekanizmalarınızı kesinlikle su ile temas ettirmemeye özen göstermelisiniz.

Stor Perdeler Nasıl Temizlenmelidir?

  Stor perdelerinizi temizlerken ilk olarak perdenizi rulo mekanizmadan dikkatli bir şekilde ayırın. Ardından perdenizi düz ve temiz olan bir zemine serin ve bir el süpürgesi yardımıyla süpürün eğer el süpürgeniz yoksa temiz ve püsküllü herhangi bir fırça ile de perdenizin tozlarını alabilirsiniz. Daha sonrasında temiz olan bir küvet ya da kovanın içerisine köpüklü ve deterjanlı bir su hazırlayınız. Bunun için size önerimiz yumuşak bir şampuan ya da çamaşır deterjanı olacaktır. Eğer ki perdenizin rengi açık bir renk ise hazırladığınız suyun içerisine kaliteli bir beyazlatıcı da ekleyebilirsiniz. Ardından perdenizi koyduğunuzda üzerini örtecek derecede suyu koyun ve perdenizi suyun içerisine iyice batırın. Perdenizi bu karışım suya batırdıktan sonra 1 veya 2 saat kadar perdenizi bu suyun içerisinde bekletin. Birkaç saatin ardından temiz olan bir dış fırçası yardımıyla veya yumuşak dokulu bir halı yıkama fırçası ile stor perdenizi iyice ovalayın. Ancak bu işlemi yaparken fırçanızda bulunan tüylerin sert olmamasına ve bu işlemi yaparken perdenize aşırı baskı uygulamamaya dikkat edin. Eğer ki bu işlemleri uyguladıktan sonra baktığınızda perdeniz hala temizlenmemiş ise uyguladığınız işlemleri tekrar edebilir ya da sadece ılık suyla bir kez daha temizleme işleminizi yapabilirsiniz. Fakat perdenize tekrar işlem uygulamaya karar vermeden önce perdenizin kuruduğundan emin olun çünkü bazı perdeler sadece kurumalarının ardından temiz olduklarını gösterirler.  Perdenizi temizledikten sonra perdenizi deterjandan iyice arındırmanız şarttır. Yıkama ve durulama işleminiz bittikten sonra stor perdenizi hem yüksek hem de temiz bir yere asarak tamamen suyunun sızmasını bekleyin.

Tül Perdeler Yıkanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  Şüphesizdir ki perdeler ev dekorasyonunun en vazgeçilmez ögelerinden biridir. Evinizde daha güzel bir görünüm oluşturmak için çeşitli model ve desenlerde perde bulmanız mümkündür. Genellikle açık renklere sahip olan tül perdelerin kırışmadan yıkanması ve temizliği oldukça önemlidir.

Tül perdelerinizi yıkarken yapmanız ve yapmamanız gereken önemli noktalara konunun devamından ulaşabilirsiniz. Özellikle tül perdeler nasıl kaç derecede yıkanmalıdır adlı konumuza göz atmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Tül Perdeler Nasıl Temizlenmelidir?

–Tül perdelerinizi yıkarken kesinlikle ılık suyu tercih etmelisiniz. Sıcak su yıkadığınız perdelerin daha da kırışmasına sebep olacaktır.

–Tüllerinizi ütülemenize bir gerek yoktur. Yıkadıktan sonra nemli şekilde tülü asmanızda bir sakınca yoktur. Hem bu sayede tülde kalan ıslaklık aşağıya doğru bir ağırlık vereceği için tülün düzelmesini de sağlamış olacaktır.

–Sararmış olan perdelerdeki lekeleri çıkartmak artık bir dert haline gelmiştir. Bir gece öncesinden tülünüzü deterjanlı su içerisinde bekletip daha sonra yıkama işlemini gerçekleştirin. Perdenin sığdığı kadar bir kovanın içine bir çay bardağı kadar amonyağı koyup karıştırın. Tülü bu karışımın içerisinde de biraz bekletin. Durulamak amaçlı tekrar tülünüzü yıkadığınızda tülünüzün ilk günkü kadar beyaz olduğunu göreceksiniz.

–Sararmış tüllerinizi eski haline getirmek için size önerebileceğimiz bir diğer yöntem ise; yumurta kabuklarını bir tülbendin içerisine sarın. Tülü ıslatmak için hazırlamış olduğunuz kovanın içerisine bu tülbendi koyun ve tül de içerisindeyken bekleyin. Birkaç saat daha bekledikten sonra ılık su ile yıkayın ve sonucu gözlerinizle görün.

 


Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.