PEKMEZ TÜKETMEK KİLO ALDIRIR MI?--

PEKMEZ TÜKETMEK KİLO ALDIRIR MI?

PEKMEZ TÜKETMEK KİLO ALDIRIR MI?--

 


Pekmez, özellikle üzüm gibi meyvelerin ezilip daha sonra da kaynatılması ile ortaya çıkan yoğun kıvamlı bir gıda maddesidir. Ülkemizde, enerji almak, sağlıklı bir yaşam sürmek, aynı zamanda da hastalıklardan korunmak için pekmez tüketimine son derece önem verilir. Faydası çok olan pekmezin tüketim şekilleri birbirinden farklılık göstermektedir. Bazıları sabahları 1 kaşık içerken, bazıları da tahin ile karıştırarak ekmeğe sürmektedir. Bu ürünün tüketim şekillerine göre kalorisi de farklılık gösterir. Pekmez şeker bazlı olduğundan dolayı pekmez kilo aldırır mı sorusunun cevabı kesinlikle evettir. Pekmez karbonhidrat deposu olmasına rağmen kendisi gibi şekerli bir gıda olan bala oranla daha az kaloriye sahiptir. Bu da diyet yapan kişiler tarafından tercih edilmesinin ve tüketilmesinin en önemli nedenlerinden biridir.

Doğru besinlerin yanında kullanıldığında pekmez, insanlara kilo verdirmeye de başlar. Ancak bu kilo verdirme olayı pekmezin tüketilme oranına ve aynı zamanda tüketilme besinlerine bağlı bir olaydır. Yani siz pekmezi ekmek ile tüketirseniz, bu durumda sade 1 kaşık pekmez tüketmekten çok daha fazla miktarda kalori alırsınız. Bu sebeple kilo alma ve kalori hususunda pekmezin birlikte tüketildiği besin son derece önemlidir. Özellikle de çocukların tüketmesi gereken pekmez, insanlar arasında vitamin ve mineral deposu olarak bilinen gıdalardandır. Ülkemizde Anadolu´ya özgü besinlerin başında gelen pekmez yalnızca üzümden üretilmez. Keçiboynuzu, dut, incir, ardıç ve şeker pancarı gibi meyvelerden de üretilmektedir. Üzüm pekmezinin tadı son derece hafiftir.

Bu sebeple tüketimde genel olarak üzüm pekmezi tercih edilmektedir. Ancak keçiboynuzu pekmezi üzüm pekmezine göre daha faydalı bir pekmez çeşididir. Bununla birlikte tadının ağırlığı kişilerce tercih edilmemesine neden olan faktörlerdendir. Ayrıca ardıç pekmezinin yararları da oldukça fazladır. Ama bu pekmez türünün tadının acı olması tercih sebebi olmamasına neden oluyor. Bu pekmezin içinde bolca magnezyum, potasyum ve demir bulunur. Ardıç pekmezinin sabahları 1 kaşık tüketilmesi sağlık açısından son derece önemlidir. Bu pekmez çikolata, bal, reçel gibi enerji veren gıdalara oranla çok daha düşük kaloriye sahiptir ve çok daha faydalı bir gıdadır. Tüm bu sebeplerden ötürü sağlıklı bir yaşam sürmek için abartıya kaçmadan pekmez tüketilmesi fayda sağlayabilir.


Üzüm Pekmezi Tüketmek Kan Yapar mı?

/resimler/2018-6/12/1600426638691.jpg

Bu pekmez çeşidinin bilinen en büyük faydası kan yapmasıdır. Halk arasında da bilinen bir hastalık olan kansızlık denilen rahatsızlık kan hücrelerindeki hemoglobinlerin sayısının az olması durumudur. Yani bu durumda vücutta üretilen kan normal bir insana oranla daha azdır. Halk arasında da anemi adıyla bilinen bu kan azlığı rahatsızlığı, sıklıkla çocuklarda ve kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Kansızlık problemi yaşan insanların vücutları demir, B12 ve folik asit ve eksikliğinden ötürü güçsüz olabilmektedir. Bu sebeple demir, folik asit ve B12 bir şekilde vücuda takviye edilmelidir. Ayrıca kansızlığın pek çok ilaç tedavisi bulunsa da pekmez tüketmek bir ek besin olarak fayda sağlayabilir. Halk arasında sık tüketilen üzüm pekmezinde B12 vitamini ve demir çok miktarda bulunmaktadır. Bu yüzünden anemi bulunan kişilerin üzüm pekmezini sıklıkla tüketmeleri tavsiye edilir. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğundan dolayı üzüm pekmezi tüketirken de kalori hesabı tutmak gerekmektedir. Bu sebeple üzüm pekmezi tüketirken ölçüyü fazla kaçırmamak şarttır. Pekmez kilo aldırır mı diye düşünüyor iseniz bunun cevabı da pekmez fazla şeker barındırdığından fazla tüketildiği taktirde kilo aldırır. Bu yüzden de sağlığınızı korurken, aynı zamanda fitliğinize de dikkat etmelisiniz.


Pekmez Kaç Kalori

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte kilo vermek için çeşitli diyetler denenmeye başlandı. Bu diyetleri yapan insanlar vücutlarının sağlığını da korumak ve aynı zamanda enerji de almak istiyor. Enerji veren yiyeceklerin hepsi ne yazık ki diyet yapan kişilerin yememesi gereken besinlerdir. Ancak tabiki vücudun enerji veren bir besine de ihtiyacı vardır. İnsanların enerji almak için reçel ve çikolata tüketmek yerine pekmez tüketmesi hem sağlık açısından hem de kalori açısından oldukça avantajlıdır. 1 kaşık pekmez 60 kaloridir. Yani baldan, reçelden ve çikolatadan daha az bir kaloriye sahiptir. Fakat yine de fazla tüketimi kilo almaya neden olur. 2 kaşık pekmezden sonrası için tavsiye edilmemektedir çünkü bu miktardan fazlası çok kalori demektir. 2 kaşık pekmez toplamda 120 kalori etmektedir. 120 kaloriden yani bu sınırdan sonrası size kilo aldıracaktır. Bu gıdanın kilo aldırmayan çeşitleri de bulunmaktadır. Bu konuda en iyi örnek keçiboynuzu pekmezidir. Bu pekmez çeşidi bağırsakları çalıştırdığından diyet yapan kişilere kilo verdireceği gibi aynı zamanda tüketen kişilerde vücudun gerekli enerjisini de sağlayan bir gıda olacaktır.

Üzüm Pekmezinin Yararları

Üzüm pekmezinin vücuda onlarca farklı faydası bulunuyor. Bu faydaların en başında kansızlığın en büyük çaresilerinden biri olması gelmektedir. Bu pekmezin içerisinde bol miktarda karbonhidrat bulundurduğundan doalyı aynı zamanda tam bir enerji deposu olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte pek çok vitamin ve mineral de pekmezde barınır. Bu da sağlıklı yaşam için oldukça gerekli bir besin olmasını sağlar. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından son derece zengin olup mineral deposu olarak bilinen üzüm pekmezi insanlar tarafından bolca tüketilir. Özellikle de sabahları 1 kaşık olacak şekilde tüketildiğinde tüm gün hastalıklara karşı vücudunuzun daha büyük direnç göstermesini sağlayarak aynı zamanda güne daha enerjik olmanıza katkıda bulunur. Üzüm pekmezinin iştah açıcı özelliği de bulunmaktadır. Bu da özellikle çocuklarda kullanılmasını gerekmektedir. Bununla birlikte üzüm pekmezi vücuttaki kan dolaşımını da hızlandırarak vücudun kendini yenilemesini aynı zamanda da yorgunluk hissinin ortadan kalkmasına etki eder. Özellikle bağırsak ve midede iyileştirme etkisine sahiptir. Bu nedenden ötürü mide rahatsızlığı çeken insanların pekmez tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca hamilelik döneminde ve emziren annelerde vücut bir çok yapı taşından mahrum kalabilir. Hekimler bu gibi dönemlerde pekmez tüketiminin oldukça önemli olduğunu söylemektedir.

 

Pekmez Nasıl Tüketilmeli

Genellikle kış aylarında hastalıkların artması ile birlikte insanlar vitamin ve mineral tüketmeye daha çok önem vermektedir. Kışın grip ve soğuk algınlıklarından korunmak için vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin ve mineralin alınması oldukça önemlidir. Özellikle de çocukların kış aylarında bağışıklıkları oldukça zayıf olduğundan, mineral ve vitamine yetişkinlere oranla daha çok ihtiyacı olmaktadır. Vitamin ve mineral hapları kullanmak yerine daha doğal bir ürün olan pekmezi tercih etmek insanlar açısından her zaman daha sağlıklıdır. Ancak çocuklar pekmezi tek başına tüketmekten zevk almıyorlar. Bunun sebebi de bazı pekmezlerin tadının acımsı ya da oldukça yoğun olmasından dolayıdır. Bundan dolayı da pekmezin ayrılmaz ikilisi olarak öne çıkan tahin çocukların pekmez tüketmesi için iyi bir seçenektir. Tahin pekmez kahvaltıların vazgeçilmez tatlı gıdalarından biridir. Bu gıda özellikle de çocuklar tarafından oldukça fazla tüketilen bir besindir. Bununla birlikte yetişkinlerin de özellikle sabahları 1-2 kaşık kadar pekmez tüketmesi vücutlarının sağlığı açısından oldukça önemlidir. Tam bir enerji deposu olan pekmez, insanlar için gün içerisinde ihtiyacı olan enerjiyi onlara verir. Ancak 1-2 kaşık pekmezden sonrası ne yazık ki kalori açısından çok fazla olduğundan vücudunuza kilo aldırır. Ancak yine de pekmez tüetmek sağlık açısından çok önemli olduğundan, pekmez kilo aldırır mı sorusunu fazla da getirmemek gerekiyor. Son olarak pekmezi sık tüketmek de vücuda çok şeker alındığından zararlı olabilir.

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler