Para biriktirmek, hiç kaybedilmemesi gereken faydalı bir alışkanlıktır ancak kolay kazanılan bir alışkanlık değildir. Para biriktirmek istiyor ancak elinize para geçince hemen harcadığınız için biriktiremiyor musunuz? O zaman bu yazımız tam size göre! Çünkü, yatırım uzmanlarının para biriktirmek konusundaki önerilerini sizler için yazdık. Keyifli okumalar dileriz!
Öncelikle bir kağıda gelir ve giderlerinizi yazmalısınız. Giderlerinize kiranızı, faturalarınızı, dışarıda eğlenmek için harcadığınız parayı, yemek paranızı, gıda ve kıyafet masrafınızı; kısacası, para harcadığınız ne varsa yazmalısınız. Yazdıktan sonra gelir ve giderlerinizi karşılaştırarak, elinize kalan parayı hesaplamalısınız.
Para biriktirmek için zaruri, yani gerekli ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Bunlar hangileri mi? Kira, gıda masrafı, kredi taksiti, elektrik, su faturası gibi her ay ödemeniz gereken giderler. Bunları bir yere not etmelisiniz. Para biriktirmek için zorunlu olan bu ödemelerinizi aksatmayın, aksattığınız her fatura yüzünden öteki ay daha fazla para ödersiniz ve bu durum sizin zararınıza olur.
Kredi kartı kullanırken kendinizi kaybedip çok fazla alışveriş yapıyorsanız, kartınızı iptal ettirmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer kredi kartı olmadan zorlanacağınızı düşünüyorsanız, o zaman en azından kartınızın limitini düşürmelisiniz.
Kredi kartı borcunun sadece asgarisini ödeyenlerdenseniz kartınızı mutlaka kapattırmalısınız çünkü sadece asgarisini ödediğiniz borçlar birikip faizle birleşince, sizi zor durumda bırakır.
Alışverişe ‘´pinti´´ denilebilecek bir arkadaşınızla giderseniz ve kartınızı ona teslim ederseniz, gereksiz alışverişlerinizde kartınızı size vermeyerek sizi kontrol edecektir. Bu da bizden bir tavsiye!
Alışveriş merkezlerinde mağazalar yan yana olduğundan, birine girdiğinizde yanındaki de aklınızı çelebilir. Bu sebeple, eğer para biriktirmek istiyorsanız hafta sonunuzu alışveriş merkezlerinde değil açık alanlarda geçirin. Sinemaya gitmek istiyorsanız, mağazaların kapalı olduğu saatleri tercih edin.
Yeni bir eşya alacağınızda kendinize ‘´Bu eşyaya gerçekten ihtiyacım var mı?´´ sorusunu sorun, cevap ‘´Hayır.´´ ise almayın. Bu yöntemi alacağınız her eşya için uygulayarak paranızın cebinizde kalmasını sağlayabilirsiniz. Gıda alışverişinden önce de bir liste hazırlayıp, o listenin dışına çıkmadan alışverişinizi tamamlamalısınız.
Eğer tasarruf yaparsanız, faturalarınız oldukça azalacaktır. Örneğin bir odada otururken diğer odanın ışığını açık bırakmazsanız, evdeki sabit interneti daha düşük bir tarifeye geçirirseniz, akan, bozuk muslukları onarırsanız, doğal gazı açıp kapamak yerine belirli bir ayarda tutarsanız, tasarruflu ampuller kullanırsanız, yatarken tüm fişleri çekerseniz tasarruf etmiş ve faturalarınızın düşmesini sağlamış olursunuz.
Yakın mesafelere aracınızla gitmek yerine yürüyerek giderseniz, hem tasarruf hem de spor yapmış olursunuz. Uzak mesafelere ise toplu taşıma kullanarak gidebilirsiniz; böylece yakıt ve otopark parası ödememiş olursunuz.
Gelirinizin büyük bir kısmını birikim için ayırmanıza gerek yok, %10´luk bir kısmını ayırsanız yeterli olacaktır. Birikim için bu oranda bir miktar ayırırsanız sosyal hayatınız da etkilenmez. Belirli bir miktar para biriktirdiğinizde paranızı daha da çoğaltmak için ek iş veya yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.
Para biriktirdiğiniz zaman, paranın orada durmasından rahatsız olup para harcamanıza neden olacak olayları hayatınıza çekmeyin. Para ile ilgili olumsuz düşüncelerinizi değiştirmelisiniz, aksi takdirde size gelen para aynı şekilde geri çıkacaktır. Biriktireceğiniz paranın sizin hayatınızı güzelleştireceğine inanın, aksi halde para biriktirmeniz zorlaşır.
Para biriktirebilmek kadar, parayı doğru şekilde harcamak da çok önemlidir. Paranızla yeni bir eğitime ya da kursa yazılabilir, daha fazla para kazanmak için ilk adımı atabilirsiniz. Paranızla hisse, ev, dükkan ya da arsa alabilir, borsada yatırım yapabilir ya da altın hesabı açtırabilir, böylece paranızı doğru bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.