Evlerimizde süs bitkisi olarak en sık tercih ettiğimiz bitkilerden biri olan ortanca nasıl yetiştirilir?
Hangi ortamları sever? Nasıl bakılmalıdır?
Tüm bu soruların cevaplarını sizler için hazırladık.
Gölge ya da serin alanlardan hoşlanan ortancalar, yarı nemli veya nemli topraklarda sağlıklı gelişir. Toprağının genellikle asitli, humuslu ve besin açısından zengin olmasını ister. Eğer güzel bir ortanca yetiştirmek istiyorsanız onu çok güneş alan bölgelere ekmek yerine ağaç dipleri veya duvar dipleri gibi yerlere dikin. Ortancanız için serin, kuytu ve gölge yerlerin en iyi yerler olduğunu unutmayın.
Ortancanızı çoğaltmak istiyorsanız bunun için sadece kökünden ya da dalından çelik almanız yeterlidir. Ortancaların çiçek renkleri farklılık göstermektedir. Bu farklılığın ise en temel nedenlerinden biri toprağının asit oranıdır. Sulama suyunuza sirke eklediğinizde ortancanız kırmızı ya da koyu pembe, toprağına çay, paslı demir ya da çivit attığınızda ortancanız mavi, kireç attığınızda ise ortancanız beyaz ya da pembe renkte çiçek açacaktır.
Ortancalarınızı genellikle bahar mevsimlerinde budamaya özen gösterin. İlkbahar ve sonbaharda düzenli olarak yapacağınız budamalar daha sağlıklı ortancalar yetiştirmenize yardımcı olacaktır. Kış aylarında budama yapmak kurumasına yol açacağı için önerilmez. Ayrıca yaz aylarında bol su ve gübre vererek ortancalarınızın daha gösterişli çiçekler açmasını sağlayabilirsiniz.