Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Orkide Çiçeğinin Bakımı ve Yapısı Hakkında Bilgiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Orkide çiçeği bakımı kolay ve her evde görebileceğimiz bir çiçektir. Orkide çiçekleri güzel görünümüyle tercih edilen çiçeklerde ilk sıralardadır. Saksı çiçekleri arasında yer alan bu çiçek odalarımıza ve salonlarımıza varlığıyla renk katmaktadır. .Tüm çiçekler gibi orkide çiçeğinin de bakıma ihtiyacı vardır. Çiçeklerin hastalanmaması, yapraklarının dökülmemesi ve köklerinin kurumaması için bu durumlara karşı zaman önlemler alınmalıdır. Bakımsız kalan bir orkide çiçeği yapraklarını döker, bükülür ve köklerde kurumalar meydana gelir.  Alacağımız önlemlerle çiçeklerimizi her zaman canlı ve renkli olmasını sağlayabiliriz. Peki, bu önlemler nelerdir. Her gün bakım ve özen isteyen orkide çiçeği için nasıl bir bakım gerçekleştirmemiz gerekiyor. Salepgiller familyasından gelen orkide çiçeği hassas bir çiçektir 22.000’den fazla türü bulunan bu çiçek süs çiçekleri arasında önemli bir yere sahiptir. Saksılarda yetiştirilen orkideler olduğu gibi doğal olarak doğada yetişen orkide çeşitleri de vardır. Orkide çiçeğiniz yok ve almak istiyorsanız almadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. Orkide seçerken tomurcuklu orkideleri seçmeye özen gösterin. Tomurcuklu orkideler dönemsel olarak çiçek açarlar ve her mevsim bu döngüye şahit olabilirsiniz.  Alacağınız orkidenin şeffaf saksılarda olmasına özen gösterin. Orkideler alt kısımlardan ve köklerden güneş ışığı almayı seven bir bitkidir. Saksılarınızın şeffaflığı bitkinin verimliliği için çok önemlidir. Orkidelerin sağlıklı olup olmadığını orkidelerin uç noktalarından anlayabilirsiniz. Uç noktaları kararmış orkide çiçeklerini almaktan kaçının. Sararmış veya kararmaya yüz tutmuş dallar var ise bunları almayın. Bu durumlarda almış olduğunuz orkide çiçeği uzun ömürlü olmaz ve kısa süre içerisinde kuruma ve çürümeler ile karşılaşabilirsiniz.

Orkide saksıları küçük ve şeffaf olmalıdır. Orkide çiçeklerinin kökleri büyük alanlara yayılan bir çiçek türü değildir. Orkide çiçeklerinin kökleri dar alanda iç içe geçerek büyüyen ve gelişim gösteren köklerdir. Büyük bir saksı içerisinde yetişmeye çalışan orkide çiçeği bu alanı beğenmeyip küsme gibi davranışları sergileyebilirler. Orkide çiçekleri yapı itibariyle nazlı çiçeklerdir.  Saksı seçiminde mutlaka bu durumları göz önünde bulundurun.  İç içe geçmiş olan saksıları kullanmak çiçeğin ihtiyaç duyacağı ışığı kırar ve yeterli miktarda ışık almasına engel olur. Bu durum karşısında çiçek verimsizleşmeye başlar. Orkide çiçeğiniz için sipariş verdiğinizde ve kendiniz alma işlemini gerçekleştirdiğinizde mutlaka şeffaf bir saksı olmasını ve su dengesi için önemli olan deliklerinin olmasına özen gösterin. Orkide çiçekleri nemli toprakları seviyor olsa da fazla sulak yerde kalmayı sevmez. Köklerin su içerisinde uzun süre boyunca kalması ilerleyen zamanlarda çürümesine yol açabilecektir.  Çiçeğinize ne kadar su vereceğinizi bilmiyor veya tahmin edemiyorsanız bitkiye bir fırsat verip içerisindeki suyu atması için zaman verebilirsiniz. Bu işlem içerisinde çiçeğinizin susuz kalmamasına özen göstermelisiniz.  Toprağının her zaman nemli olmasına özen göstermek çiçeğinizin susuzluk açısından gelişimini verimlileştirecektir. Saksılarınızda bulunan direnaj delikleri saksı içerisinde bulunan fazla suyu atmak için yardımcı bir görev üstlenerek size yardımcı olabilir. Su deliklerden çıktıktan sonra çiçekleriniz uygun bir yaşam alanı için ortam bulabilecektir.

Orkide çiçekleri direk gün ışığı almayı sevmeyen bir bitkidir. Orkideyi yerleştireceğiniz yer havadar ve ışık alan bir yer olmalıdır. Gün ışığı alan ve gölge bir yerde bulundurmanı çiçeğinizin verimli bir şekilde yetişmesine olanak tanıyacaktır.  Orkide çiçeği nazlı olduğu kadar sosyal da bir çiçektir. Kendi haline yalnız bırakılan orkide çiçekleri daha erken solma ve bükme sonuçları görülebilmektedir. Oturma odasında veya insanlarla iç içe olunan bölgelerde orkide çiçekleri daha hızlı büyüme çiçek açma eylemlerini gerçekleştirirler. Orkideler sık sulanmayı sevmezler. Yaz mevsiminde 4 günde bir kış mevsiminde ise 7 günde bir sulamak çiçek için daha verimli olacaktır.

Orkideler zamanla boyunlarını bükebilir Peki, Orkideler boyunlarını neden büküyor

Sulama zamanını göz önünde bulundurduğunuzda ve bunu takip edemeyip sulamayı unutmanız durumunda orkideler boyunlarını bükerler ve bir nevi küstüklerini belirtirler. Orkideleriniz boyunlarını büktüklerinde yapmanız gereken ince bir dokunuş vardır. Bu dokunuş buz ile gerçekleşmektedir. Orkideleriniz boynunu bükmüş ve susuz kalmışsa buz kullanarak onun gönlünü alabilirsiniz.  Küçük bir buz kütlesini toprağın içerisine koymamak şartıyla toprağının üzerine yerleştirirseniz bu toprağı hızlı bir şekilde nemlendirir ve çiçek ihtiyacı olan nemi bir an önce alır.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler