Haberi Sesli Oku

Orkide Bakımında Püf Noktalar

Orkide Bakımında Püf Noktalar

Orkide özel günlerde hediye edilen pahalı ve bir o kadar da naif bir çiçektir. Peki bu güzel çiçeğin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Evde çiçek bakmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri de orkide olmaktadır. Orkide zarif yapısı ve görünüşü ile egzotik çiçekler arasında en çok tercih edilenidir. Peki bu kadar güzel bir çiçek olan orkideye nasıl bakabiliriz?

Dünya üzerinde en sevilen çiçekler sırlamasında Atatürk çiçeğinden sonra ikini sırada yer alan Orkide, çok yıllık bir bitkidir. Yani bu da demek oluyor ki orkideyi aldıktan sonra doğru şekilde bakarsanız onu uzun yıllar boyunca yaşatabilirsiniz ve her yıl çiçek açar. Orkidenin türüne göre değişiklik göstermesine rağmen orkideler senede en az 1 defa çiçek açarlar.

Orkide az bulunan ve pahalı bir çiçek olması nedeniyle eskilerde çok günlerde hediye edilirdi. Şimdilerde daha sık bulunan ve daha ucuz fiyatlara satılan orkideye ilgi hiç azalmadı. Orkideyi çoğu insan severek almasına rağmen maalesef ki nasıl bakacağını bilmez. Tıpkı diğer saksı bitkilerinde de olduğu gibi orkidelerinde besin rezervleri kısıtlıdır ve bu nedenle bakımları yapılırken beslenmeleri bir hayli önemlidir.

/resimler/2019-3/25/0026531573296.jpg

Orkide Bitkisinin Bakımı

  • Orkideler diğer birçok saksı bitkisinin aksine doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymazlar. Diğer ışıklardan da faydalanabilirler.
  • Orkideler için en uygun ortam sıcaklığı oda sıcaklığıdır. Bu nedenle yaz kış fark etmeksizin her mevsim oda sıcaklığında bakılmalıdır.
  • Orkidelerin sulanmasına gelince, yaz aylarında haftada 1-2 kez sulanması gerekirken, kış aylarında ise haftada 1 sulama yeterlidir. Orkideleri sularken daldırma yöntemini kullanmanız gereklidir. Bu sayede bitki yeterli suyu emebilecektir.
  • Orkide bitkisinin yapısı da görünüşü kadar hassastır. Orkideler hava akımından çok çabuk etkilenirler. Bu nedenle bu tür etkilerden korumak için mutlaka önlem alınmalıdır.
  • Saksı bitkilerinin besin rezervlerinin olmadığını söylemiştik. Bu nedenle yılda en az 1 – 2 defa mineral ve vitamin desteği sağlanmalıdır. Bu desteği yaza girerken ve kışa girerken yapabilirsiniz.
  • Orkidelerin saksı değişimi kararını köklerinin gelişimine göre vermelisiniz. Kök gelişimi çok fazla olmuşsa saksısını değiştirmelisiniz. Eğer kök gelişimi çok fazla değilse aynı saksıda devam edebilirsiniz.
  • Saksı değişimi yaparken çok özenli davranmanız gereklidir. İlk olarak mevcut saksıyı ters çevirerek içindeki köklerin tamamen ayrılmasını sağlamalısınız. Ardından kurumuş ve kartlaşmış kökleri dikkatlice temizlemelisiniz. Temizlemiş olduğunuz kökleri yeni saksının tam ortasına yerleştiriniz ve çevresini orkide toprağı ile doldurunuz. Bitkinin iyice yerleşebilmesi için saksıyı birkaç kez sertçe yere vurunuz. Ardından toprağı iyice ıslanana kadar sulayınız.
  • Orkidelerinizin yıl içerisinde 2 – 3 defa çiçek vermesini istiyorsanız bakımını sık sık yapmanız gereklidir. İlk olarak orkidelerinizin çiçek saplarını 3. boğum üzerinden kesmelisiniz. Eğer kurumuş çiçek sapları varsa bunları gövdeye en yakın yerden kesmelisiniz. Bu sayede çiçeğinizin sağlıklı çiçek sapı vermesini ve senede 2 – 3 çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.


1

İlişkilerde Empati Geliştirme: Anlayışın ve Bağların Güçlenmesi

2

Halıdaki Lekeleri Giderirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

3

Saç Dökülmesinin Ana Nedenleri Nelerdir

4

Ek Gelir Sağlamanın Yolları: Finansal Özgürlüğe Giden Adımlar

5

Yaz Aylarında Dışarıda Oluşan Lekeler

6

El Yapımı Hediye Fikirleri

7

Petunya Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.