Okuldaki Başarıyı Arttırmaya Yarayan Besinler
Zihni Açmaya Yardımcı Besinler Nelerdir?
Balık: İçerisinde barındığı Ko-enzim ve omega-3 yağ asitleri ile enerji metabolizmasının yönetimi sağlıyor ve stres sebebiyle vücutta oluşabilecek zararlı maddeleri vücuttan atmaya vesile oluyor. Balık aynı zamanda çok iyi bir iyot kaynağıdır. Günümüzde vücuttaki iyot eksikliğinin vücuda olan zararları yüzümüze çarpılan bir gerçek haline geldi. Özellikle okul çağı dönemindeki çocuklar haftada 3 kere bilhassa ringa, somon, ton, uskumru tarzı yağ oranı yüksek balık çeşitlerinden tüketmelidir.
Kırmızı et: Kırmızı etler içerisinde bulundurduğu demir sayesinde beyne oksijen taşınmasına ve de zihinsel aktivitelerin desteklenmesine yardımcı oluyor. Kırmızı et çeşitleri aynı zamanda kuvvetli bir B12 kaynağı olduğundan dolayı unutkanlığı önlemekte de yararı oluyor. Bu besinlerin içerisindeki demir ise vücuda C vitamini sağlıyor. Bundan dolayı özellikle çocuğunuza bir etle birlikte limonlu salata yedirmeye de özen göstermelisiniz.
Fındık, ceviz, badem: Bu tarz antioksiden kaynaklı içeriğindeki yağ tohumları içerilerinde bulundurdukları E vitamini yararıyla beynin verimli ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlıyor ve düşünsel kabiliyeti de geliştirmeye yarıyor.
Muz:Muzun içerisinde bulundurduğu potasyum, sodyum, magnezyum gibi mineraller kalp ritminin doğru bir şekilde ayarlanmasında, kasların çalışmasında ve beyne daha iyi oksijen gitmesinde yardımcı oluyor. Böylelikle zihindeki kabiliyette artmış oluyor. Çocuklarınıza her gün 1 adet muz yedirmenizde fayda var.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler:Mevsiminde tüketilen ıspanak, lahana maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler çok iyi birer folik asit kaynakları olduklarından dolayı beyin hücrelerinin gelişiminde katkısı da büyük oluyor. Hür ün istikrarlı olarak 8-10 yemek kaşığı kadar koyu yeşil yapraklı sebze tüketilmeye dikkat edilmeli.
Böğürtlen, ahududu, yaban mersini, çilek, kiraz:Bu tür kırmızı meyveler çocuklar sınav, okul gibi stresli dönemlerde özellikle tüketilmesi gereken besinlerdendir. İçerisinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde strese karşı oluşabilecek zararlı madde oluşumunu engelleyerek stres atılımında da yararlı oluyor. Bilhassa yaban mersini üzerinde yapılan bir çalışmada; yaban mersininin sinir hücreleriyle direk etkileşime geçerek belleği de aynı oranda güçlendirdiğini görüyoruz. Ancak tabii ki meyveleri mevsimlerine göre tercih etmek de oldukça önemli.
Süt ve yoğurt:Çinko bakımından en zengin mineralin süt olduğunu sürekli söyler dururuz. Peki bu çinko minerali ne işe yarar? Çinko minerali, özellikle çocuklar üzerinde dikkat kabiliyeti ve zihinsel gelişim üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip. Çinko eksikliğinde birçok bozukluk oluşabiliyor ancak en bariz görülen şey; davranış bozukluğudur. Bu yüzden çocuğunuza, günlük ihtiyacın göre 2 bardak kadar süt içme alışkanlığı kazandırmayı unutmayın.
Okuldaki Başarıyı Yükseltmek İçin Hangi Besinlerden Uzak Durulmalıdır?
Kolalı içecekler:Çocuklarınıza kola veya hazır meyve suları içirmemeye özen gösterin. Çünkü bu tip içecekler içerisinde hiçbir besin ögesi taşımayıp aksine bireyin kalori almasına yardımcı içeceklerdir. Bunların yerine tercih edilmesi gereken içecekler ayran, komposto gibi evde yapılan içeceklerdir.
Şarküteri ürünleri:Genel adı şarküteri ürünleri olan, salam, sucuk, sosis gibi gıdaları içerisinde bulundurduğu koruyucu ve tuzlardan dolayı masalarınızdan uzak tutmalısınız. Eğer çocuğunuz illa bu ürünlerden tüketmek istiyorsa haftada 1 gün ile bunu sınırlı tutun.
Kızarmış besinler:Eğer mümkünse özellikle çocuklarınızın kızarmış ürünleri tüketmesine engel olmaya çalışın. Eğer illa patates kızartması yemek istiyorsa, fırında içerisine yalnızca 1 kaşık yağ ekleyerek pişirin.
Tatlılar:Şeker, çikolata, tatlı gibi basit şeker gıdaları, kraker, cips gibi besinlerin de sıklıkla tüketimi bağışıklık sistemine oldukça zarar veriyor. Bu yüzden çocuğunuzun bu ürünleri yalnızca belirli zamanlarda ve az miktarda tüketmesine izin verin.
Çocukların Günlük Beslenme Planları Neleri İçermelidir?
Kahvaltı:2 dilim kadar tam tahıllı/buğdaylı/rüşeym ekmeği, kaşar peyniri veya beyaz peynir, 4-5 adet zeytin ya da 2 ceviz/10 fındık, mevsim yeşillikleri(1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ile beraber), 1 orta boy kaşık pekmez, 1 bardak süt. Her gün ya veya iki günde bir yumurta tüketimine özen gösterilmelidir.
Öğle yemeği: 1 kâse kadar çorba ya da 6 yemek kaşığı kadar bulgur pilavı ya da makarna, 1 porsiyon kadartavuk/ et/ balık ya da 1 porsiyon kadar sebze yemeği, salata (kesinlikle limon ilaveli)
Ara öğün 1: 1 tane tost ve 1 fincan ıhlamur
Ara öğün 2: 1 tane muz
Akşam yemeği: 1 porsiyon kadar et / haftada 3 defa balık veya 1 porsiyon kadar sebze yemeği, salata, yoğurt,1 kâse kadar çorba ya da 2 ince dilim tam buğday/tam tahıl/ruşeym/çavdar ekmeği.
İçerisinde bulundurduğu besin değerlerine göre okul çağı çocukları için örnek olarak hazırlanmıştır. Her çocuğun içerisinde bulunduğu duruma ve ihtiyaçlarına göre bu menü değişebilir. Çocuklar her öğün eşit oranda besin almalı ki bir sonraki öğününde daha fazla yiyerek kilo almamalı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.