O Piti Piti Okul Seçimi

O Piti Piti Okul Seçimi

O Piti Piti Okul Seçimi

Okul seçimi ile ilgili yanlış adres gösteren veliler dikkat. Sahtecilik suçuyla 3 ay hapis cezasıyla bile karşı karşıya kalabilirsiniz

Çocukluğumuzda oynardık. O piti pitiii, karamela sepetiii… Şimdilerde bu oyun okul seçerken oynanır oldu. Çünkü adrese dayalı okul kayıt sisteminden hoşnut olmayan vatandaşlar bu sistemin açıklarından faydalanarak okul seçmenin ve çocuklarını o okullara yerleştirmenin telaşını yaşıyorlar okul kayıt dönemlerinde.

Ebeveynler haklı olarak çocuklarının en kaliteli eğitimi almasını isteyedursun adrese dayalı okul kaydı çoktan açıklarından yararlanarak veliler tarafından delindi.

 

 

/resimler/2018-6/27/1409212471936.jpg

 

 

 

Türkiye´de durum böyleyken Avrupa Birliğine üye ülkelerde durum nedir kısaca incelemek yerinde olacak. AB´ye üye ülkelerde eğitim ile ilgili sorumlu kişiler çok değişik kriterlerle okullara öğrencileri seçerek yerleştirir. Bunun yanı sıra kimi durumlarda aileler farklı bir okul seçme haklarına da sahiplerdir. Ancak kontenjanlar dolarsa o zaman yerel otoritenin göstereceği diğer okullara kayıt yaptırabiliyorlar.

Bu geniş coğrafyada bulunan ülkelerin 3´te 1´inde çocuklar istedikleri okula gidebiliyorlar.

Avrupa birliği ülkelerinin bir kısmında da Türkiye´de olduğu gibi ailelerin okul seçimi kararında etkisi olamıyor. Buna kamu otoritesi karar veriyor.

Anlaşılabileceği üzere Avrupa Birliğine üye ülkelerin bir çoğunda ebeveynlere ve öğrencilere oturdukları yerden bağımsız olarak okul seçme hakkı tanımıştır.

Peki aileler bu kuralı (sınırlar dahilinde kalarak) delmek isterlerse ne olur? Bunun en yaygın yolu okula yakın bir tanıdık veya akrabanın evine resmi ikameti taşımak. İkinci yöntem de gidilmek istenen okullara yakın yerlerde sahte kira sözleşmeleri düzenlemek ve bu yolla ikameti okula yakın eve aldırmak.

Bu durumdaki ebeveynlere bir kötü haberimiz var. Sahtecilik suçuyla bile karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

Böyle bir girişimin olası sonuçları arasında hapis cezası bile söz konusu olabiliyor. Örneğin bu tespit edildikten sonra hakkınızda dava açılırsa ve hakim 765 sayılı T.C.K.´nın 356. maddesi gereğince bir işlem yapmaya karar verirse o zaman 3 ay hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu hapis cezasını ilk suçunuz ise para cezası şeklinde ödeyebilirsiniz ancak resmi sicilinize işlenecek ve geri kalan hayatınızda sabıkasızlık belgesine sahip olamayacaksınız

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Nüfus İşler Müdürlüğünün ortaklaşa ve organize çalışmaları sayesinde bu durum artık kolaylıkla tespit edilebiliyor. Sahtecilik suçu üzerinize atılmasa bile yine en az 1232 tl para cezası ödemek zorunda kalıyorsunuz. Okula bu sahte adres ile kaydettiğiniz çocuğunuzun kaydının silinmesi de cabası.

Bu noktada çocuklarını kaydettirdiklerini sanan velilere okul üniforması benzeri farklı masraflar da yük olarak geri dönüyor.

 

Nüfus Müdürlüğüne Giderek Savunma Dilekçesi Yazmanız Gerekiyor

Bu durumdaki veliler öncelikle bağlı bulundukları il veya ilçedeki nüfus müdürlüğüne giderek bir savunma dilekçesi hazırlamak zorundalar. Bu dilekçeyi inceleyen müdürlük yetkilileri yanlış adres beyanı olarak düşünürse o zaman para cezası ile kurtulabiliyorsunuz. Eğer biraz daha ileri aşamada bu işin sahtecilik olduğuna karar verirlerse o zaman mahkeme yolu görünüyor.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler