Nasıl Trileçe Yapılır

Trileçe´den hep Arnavutluk tatlısı olarak bahsedilse de

Nasıl Trileçe Yapılır

Trileçe´den hep Arnavutluk tatlısı olarak bahsedilse de aslında Trileçe “Tres Leches” adı ile Guatemala, Nikaragua ve Meksika gibi Amerika kıtası ülkelerinde 1950´li yıllardan beri yapılan bir tatlıdır. Trileçe, Türkiye´ye son yıllarda girmiş ve çokça sevilmiştir.

Trileçe, üç süt demektir. Bunun anlamı tatlıda manda, keçi ve inek sütü olmak üzere toplamda üç sütün kullanılıyor olmasıdır. Trileçe´nin Türkiye´de çokça sevilmesinin sebebi de hafif ve dengeli bir tatlı olması, tadının ve görünüşünün iştah açması ve üzerindeki muhteşem karamel sosudur. Trileçe, gerek görüntüsü, gerek özgün tadı gerekse de benzersiz lezzeti ile kısa zamanda Türkiye´de vazgeçilmeyen tatlılardan olmuştur.

Hikayesi Güney Amerika´ya dek uzanan bir Balkan tatlısı olan Trileçe, son yıllarda ülkemizde de tanınmaya ve sevilmeye başlandı. Hafif oluşu, özgün tadı ve benzersiz lezzeti ile enfes bir sütlü tatlı olan Trileçe´nin tarifi ise bir merak konusu. Çeşitli kremalar ve soslar ile servis edilen Trileçe, sadece öğlen çaylarının yanında değil, akşam yemeklerinden sonra da tüketilebiliyor. Her evde kolaylıkla bulunan malzemelerle yapılan Trileçe, oldukça farklı ve hafif bir tatlı.

Balkanlardaki Trileçe ustaları ise Trileçe yapmak isteyenlere süt konusunda dikkatli olmalarını tavsiye ediyor. Çünkü ustalara göre Trileçe´nin en önemli püf noktası, sütü.

/resimler/2017-5/9/1959384384840.jpg

 

Gerekli Malzemeler

• 6 Tane Büyük Boy Yumurta
• 1 Su Bardağı Tozşeker
• 1 Su Bardağı Un
• 1 Paket Kabartma Tozu
• 1 Paket Vanilya

Tepsisi İçin Gerekli Olan Malzemeler

• 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

Şerbeti İçin

• 4 Su Bardağı Soğuk Süt
• 400 mL Krema

Yapılışı

Yumurtaların beyazı ve sarısı ayrılır. Beyaz kısmı derin bir kaba alınır ve üzerine toz şeker ilave edilere mikser yardımıyla krema haline gelene kadar karıştırılır. Ardından kaba yumurtanın sarısı da ilave edilip karıştırılmaya devam edilir. Şeker tamamiyle eridikten sonra kaptaki karışıma elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya da eklenir. Ardından tüm malzeme bu kez yukarıdan aşağıya doğru spatula yardımı ile karıştırılır.

Trileçe kare olarak kesilip servis edildiğinden, dikdörtgen bir fırın tepsisi kullanmanız önerilir.

Bu fırın tepsisi zeytinyağı ile yağlanır ve hazırlanan harç içine dökülür. Harç spatula ile tepsiye yayılır ve önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 45 dakika pişirilir. Hafif bir renk alan tatlı fırından çıkarılır ve oda ısısında dinlenmeye bırakılır.

Bu sırada Trileçenin şerbeti için soğuk süt ve krema bir tencereye koyularak çırpıcıyla karıştırılır ve kısık ateşte 5 dakika kaynatılır. Bu sürenin sonunda ocaktan alınıp ılıması için bir süre bekletilir. Fırından çıkarılıp dinlendirdilentatlı kare dilimlere ayrılır veılıyan süt şerbeti kepçe ile tatlının üzerine dökülür.

Şerbetini çeken tatlı, isteğe göre frambuaz, karamel, portakal sosu ya da Antep fıstığı ile servis edilir.

Afiyet olsun.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler