NASA´dan Evinizin Havasını Temizleyecek Bitki Önerileri

NASA´dan Evinizin Havasını Temizleyecek Bitki Önerileri

NASA´dan Evinizin Havasını Temizleyecek Bitki Önerileri

 NASA evinizi temizleyebilme özelliğine sahip olan bitkileri açıkladı. İnsanlar en çok evlerinde zaman geçirmektedir ve evlerinin ortamının sağlıklı olması kişilerin sağlığı için büyük önem taşımaktadır. İnsan sağlığı için evlerdeki saksı bitkilerinin bilinmeyen birçok yararlı yönü bulunmaktadır. Bu tarz saksı bitkilerinin en önemli yararlarından biri evlerin havalarını arındırma özellikleridir. Kimi zaman ksilen, trikloretilen, formadehit ve amonyak benzeri kimyasalların ev ortamından bulunması baş dönmesine, baş ağrısına sebep olmaktadır. Sağlığımızı tehlikeye sokan bu toksinler solumuş olduğumu havalarda bulunmaktadır. NASA da bu toksinlerden havayı en iyi şekillerde arındırabilen bitkiler hakkında bir araştırma yapmıştır.

Evlerin Havasını Temizleme Özelliğine Sahip Bitkiler

Günümüz zamanında insanlarımız zamanın çoğunu evlerinde ya da ofis ortamlarında geçirmektedir. Bu yüzden ortamda bulunan havanın sağlıklı ve temiz olması oldukça önemlidir. NASA, 1989 yılında ortamdaki toksinleri havadan arındırabilen en etkili bitkileri Temiz Hava Projesi adı altında araştırmıştır. Bu araştırmanın sonuçları o zamandan beri popülerliğini korumaktadır.

Havada Neler Bulunmaktadır?

Trikloretilen

Boyalarda, yapıştırıcılarda, mürekkeplerde boya çıkarıcılarda kullanılmaktadır. Fazla maruz kalındığında baş dönmelerine, mide bulantısına, heyecanlanmaya ve hatta komaya neden olabilmektedir.

Ksilen

Lastikte, tablolardaa, deride, tütün dumanında, boya malzemelerinde ve egzoz gazlarında bulunur. Fazla maruz kalındığında baş dönmesine, böbrek zararına, karaciğer zararına, boğaz tahrişine, ağız tahrişine yol açabilir.

Formadehit

Yüz derisinde, peçetelerde, kese kağıdında, suntada, sentetik kumaşlarda ve kontrplaklarda bulunur. Fazlasına maruz kalındığında ağız, burun ve boğaz tahrişine sebep olabilir.

Amonyak

Parke cilalarında, cam temizleyicilerde, gübrede ve amonyak tuzunda bulunur. Fazla maruz kalındığında öksürüğe, boğaz iltihabına ve göz tahrişine sebep olur.

 

Benzen

Reçine, plastik, sentetik kumaş, boya, böcek ilaçları ve deterjan üretiminde kullanılır. Ayrıca egzoz dumanında, tütün dumanında, boyalarda ve yapıştırıcılarda bulunur.

 

Dikkat ediniz: Bu bitkilerden bazısı kedilerde, köpeklerde veya diğer evcil hayvanlarda zehir etkisi yaratabilir. Eğer bir evcil hayvan sahibi iseniz, bitkileri evinize almadan öncesinde toksinlerinin olup olmadığına bakınız.

 

Havayı Temizleyen Bitkiler

Kılıç Yapraklı Eğrelti Otu (Boston Fern)

Cüce Hurma Palmiyesi (DwarfDate Palm)

Çin herdemyeşili (ChineseEvergreen)

Aşk Merdiveni Çiçeği (KimberleyQueenFern)

Bambu Palmiyesi (Bamboo Palm)

Şeytan Sarmaşığı (Devil´sIvy)

Benjamin Çiçeği (WeepingFig)

Antoryum Çiçeği (Flamingo Lily)

Hanımefendi Palmiyesi (BroadleafLady Palm)

Lilyturf Çimi (Lilyturf)

Gerbera Bitkisi (BarbertonDaisy)

Duvar Sarmaşığı (English Ivy)

Mısır Saplı Dreçena (CornstalkCracaena)

Paşa Kılıcı (VarigatedSnakePlant)

Barış Çiçeği (PeaceLily)

Kardeş Kanı Çiçeği (Red-EdgedDracaena)

Kasımpatı Çiçeği (Florist´sChrysanthemum)


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler