Mutfak Tezgahı İçin En Doğru Malzeme Nasıl Seçilir?

Mutfak Tezgahı İçin En Doğru Malzeme Nasıl Seçilir?

Bu yazımızda sizlere mutfak tezgahınızı seçerken dikkat etmeniz gereken kritik noktalarla ilgili birkaç püf noktası vereceğiz.

Evimizin en önemli bölümlerinden biri mutfaktır. Çünkü en temel ihtiyacımız olan beslenme ihtiyacımızı karşılayabilmek için vaktimizin önemli bir bölümünü mutfakta yemek yaparak geçiririz. Bu yüzden mutfağımızın malzemelerini doğru seçebilmek önemlidir.

Mutfağımızın da en önemli bölümlerinden biri, belki de birincisi, mutfak tezgahımızdır.Bu yüzden mutfak tezgahımızın seçimini doğru ve dikkatli bir şekilde yapmalıyız.

Bu yazımızda sizlere mutfak tezgahınızı seçerken dikkat etmeniz gereken kritik noktalarla ilgili birkaç püf noktası vereceğiz.

İlk olarak mutfak tezgahının görüntüsü kadar, kullanışlı olmasına ve maliyetine dikkat etmeliyiz.

Leke tutmayan, ısıya dayanıklı seçenekleri tercih etmek kullanışlılık açısından önemlidir. Tezgahınızı seçerken, önceliklerinizi iyi belirlemeniz gerekir. Bu öncelikler, işlevsellik, pratiklik, estetik gibi kriterler olabilir.

Peki hangi tür mutfaklar hangi kriterler için uygundur. Gelin birlikte kısaca göz atalım.

1)      Ahşap Mutfak Tezgahı:

Eğer ahşap mutfak tezgahu tercih edecekseniztezgahın sürekli su kullanımına açık bir alan olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Tezgahınızı uzun süre boyunca kullanmak istiyorsanız suya karşı önleminizi almalısınız. Tezgahınızı su etkilerinden korumak istiyorsanız periyodik olarak cilalama işlemini yapmanız yeterli olacaktır.

 

/resimler/2017-5/17/2153418019717.jpg

 

2)      Çelik Mutfak Tezgahı

Çelik, hijyenik bir malzemedir. Isıya, aşınmaya, darbeye ve neme karşı dayanıklıdır. Tek dezavantajı çizilmeler sebebiyle oluşan görsel bozukluklardır. Paslanmaz çelik tezgahlar hemen her dolap ve zemin ile uyum sağlayabilmesi açısından oldukça kullanışlıdır. Hem son derece estetik olup aynı zamanda oldukça kullanışlıdırlar. Çizilmemesine dikkat edildiği sürece de yeniliklerini korurlar.

 

/resimler/2017-5/17/2156305835529.jpg

 

 

3)      Masif Mutfak Tezgahı

200 °C´den yüksek ısılarda işlenerek güçlendirilen ve ceviz, meşe, dişbudak gibi sağlam ağaçlardan elde edilen masif tezgahlar tercih edilmelidir. Dayanıklı bir malzeme olduğu kadar çizilmelere karşı hassastır. Evinde doğallık arayan kullanıcılar için masif tezgahın ideal tercih olduğu söylenebilir.

Masifin avantajları arasında doğal, sağlam ve kullanışlı olması gösterilebilir. Eskise dahi şık görünümünden bir şey kaybetmez. Kullanıldıkça eskiyip estetik görünüşünü kaybeden bir malzeme değildir. Masif ağaç tezgahlar doğal, zararsız ve bakımı kolaydır.

 

/resimler/2017-5/17/2203083968345.jpg

 

4)      Taş Mutfak Tezgahı

En çok tercih edilen mutfak tezgahı türü doğal taştır. Doğal taş avantajlarıyla birlikte bazı dezavantajları da olan bir malzemedir. En önemli avantajları çok sağlam olması ve uzun süreli kullanım için uygun olmasıyken en büyük dezavantajı olarak çizildiği zaman çiziğin arasına sıkışan malzemelerden kaynaklanan hijyen problemi gösterilebilir.Mermer ve granit tezgahlar doğal taş grubundadır. Granit tezgah, ısıyı izole eden, dayanıklı ve onlarca farklı rengi bulunabilen bir taş malzemedir. Birkaç yılda bir cilalatmak yeterli olur. Mermer tezgah tercih edecekler ise asitli maddelerle temasına dikkat etmelidir çünkü budurumda lekeler meydana gelir.

 

/resimler/2017-5/17/2204396626379.jpg

 

 

5)      Laminat Mutfak Tezgahı

Laminat tezgah genelde lamine ile karıştırılır ancak bunlar farklıdır. Laminat malzeme cila tabakası, görünümü kazandıran kağıt tabaka ve HDF (sıkıştırılmış sunta) tabakadan oluşan bir malzemedir. Yüzlerce farklı rengi mevcuttur. Isı ve çizilmelere karşı taş tezgahlar kadar dayanıklı değildir.

 

/resimler/2017-5/17/2209496632409.jpg

 

6)      Corian Mutfak Tezgahı

Sert yüzey tezgahlar grubuna dahildir. Başka bir ismi de akrilik tezgahdır. En büyük avantajı çizilmez bir malzeme olmasıdır. Yüzeyi pürüzsüzdür ve çiziklere karşı dayanıklıdır. Hem mat hem parlak alternatifleri mevcuttur. Başka bir avantajı da renklerinin solmaması ve bakımının kolaylığıdır.

 

/resimler/2017-5/17/2210579758852.jpg

 

7)      Dekton Mutfak Tezgahı

Farklı birkaç malzemenin birleşiminden oluşan dekton tezgahlar kompozit tezgahlar grubundadır. Özellikle ince malzeme kullanımı gerektiren mutfaklarda ilk tercih olabilir. Oldukça dayanıklı bir malzemedir.Aynı zamanda gözeneksiz yapısı nedeniyle hijyenik bir malzemedir.

Siz de kendi ihtiyacınız doğrultusunda yukarıdaki mutfak tezgahlarından sizin için en uygun olanını seçebilir ve hem şık hem de kullanışlı bir mutfağa sahip olabilirsiniz.

 

 

/resimler/2017-5/17/2212227416624.jpg

 



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.