Mutfak Bahçeciliği

hem bir hobiniz olsun hem sofralarınızda kendi ürettiğiniz doğal sebzeler!

Mutfak Bahçeciliği
Haberi Sesli Oku

Mutfak Bahçeciliği

Mutfak bahçeciliği, gün içerisinde evde ya da ofiste uğraştığınız onlarca işe kıyasla en keyifli uğraşınız olacak! Mutfaklarınızda dekoratif ve sağlıklı sebzeler yetiştirin, hem bir hobiniz olsun hem sofralarınızda kendi ürettiğiniz doğal sebzeler!

/resimler/2017-12/27/1308518543708.jpg 

 

Nane, domates, salatalık, fesleğen, biber ve daha pek çok bitkiyi mutfağınızda yetiştirmeye hemen bugün başlayabilirsiniz. Gerekli malzemeleri edinerek birkaç saat içerisinde, gelecek günlerde sofralarınıza gelecek körpe sebzeleri yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Yapımı kadar bakımı da kolay olan bu bitkileri bir kez yetiştirmeye başladığınızda mutfağınızın ufak bir hobi bahçesine dönüşeceğine eminiz…

Gerekli Malzemeler

Sebzeleri evde kendiniz yetiştirmeye karar verdiğinizde bahçe malzemelerinin satıldığı bir markette ihtiyacınız olan her tür ögeyi bulabilirsiniz.

Alışverişe, yetiştirmek istediğiniz sebzeye uygun olacak saksıları almakla başlayın. Yeşilliklerin derin olmayan, yeşillikler dışındaki sebzelerin ise derin saksıları sevdiğini unutmayın. Ayrıca seçeceğiniz saksıların fazla suyun tahliyesi için delikli olması gerekmektedir. Saksıda delik olmaması, bitkilerin fazla su nedeniyle çürümesine neden olacaktır. Saksıların altına uygun büyüklükte ve derinlikte tabaklar da almanız gerekmektedir. Saksı için ayıracak ek bir bütçeniz yoksa teneke kutulardan ya da plastik kaplardan da faydalanabilirsiniz. İlgili kapların altına, çivi ve çekiç yardımıyla, dikkatli bir şekilde birkaç delik açabilirsiniz.

Saksılarda evdeki kullanılmış toprakları değil yeterli verimi alabilmek adına sebze yetiştirmeye uygun “taze” toprakları kullanmanız gerekmektedir. Saksılarınızın sayısına ve büyüklüğüne göre yeterli miktarda toprağı da aldıktan sonra geriye tohum veya fide almak kalıyor. Tercihinizi fidelerden yana yapmanızın iş yükünüzü biraz da olsa hafifleteceğini belirtelim.

Kollarınızı Sıvayın, Başlıyoruz!

 

/resimler/2017-12/27/1310075732636.jpg

 

Gerekli malzemeleri edindikten sonra toprağı saksılara pay edin. Şayet tohum aldıysanız tohumları yüzeye en az 2 cm derinliğe yerleştirmeli ve üstüne baskı uygulamalısınız. Fideleri ise kökleri dışarıda kalmayacak şekilde saksıya yerleştirebilirsiniz. Ekim işlemi bittikten sonra can sularını vermeyi unutmayın.

Toprağı günaşırı kontrol etmeli ve çatlamasına müsaade etmeden sulamalısınız. Sulama için en uygun araç, sprey şişeleridir. Böylelikle suyu toprağın her yerine eşit bir şekilde dağıtabilir ve tohumlara ya da fidelere zarar vermemiş olursunuz. Sulama için en doğru zamanlar ise sıcaklığın yüksek olmadığı sabah ve akşam vakitleridir.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Saksıda yetiştireceğiniz sebzeler, güneş ışığına ihtiyaç duyarlar ancak saksıları sebzelerin yanmasına sebebiyet vereceği için direkt öğle ışığını alan bir yere koymamanızı tavsiye ederiz.

Yeşillikleri kullanacağınız zaman kökünden koparmamaya ve diğer sebzeleri toplarken narin dallara zarar vermemeye özen göstermelisiniz.

Toprağın daha verimli olabilmesi için bahçe malzemeleri satan marketlerde bulabileceğiniz, saksı sebzeleri için uygun olan gübrelerden kullanmanızı öneririz. Bunlardan satın almak istemezseniz sabahları haşlayacağınız yumurtanın kabuklarını atmamanızı ve ezerek toprağa karıştırmanızı tavsiye ederiz.

Her tohumun ekim zamanı farklıdır. Tohum alırken paketinin üzerinde belirtilen ekim tarihine dikkat etmelisiniz. Şayet pakette yazmıyorsa bir yetkiliden yardım alabilirsiniz. 


Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.