Tarih: 01.11.2024 15:24

Mutfağı Temizlemenin ve Kötü Kokuları Gidermenin İpuçları

Facebook Twitter Linked-in

Mutfağı Temizlemenin ve Kötü Kokuları Gidermenin İpuçları

Mutfak temizliğinde ilk yapılacak iş buruna kötü gelen kokulardan kurtulmak olacaktır. Bu kötü kokuların hiç oluşmaması için bulaşıklarınızı yıkarken sirkeli su kullanabilirsiniz ya da bulaşıkları yıkadıktan sonra durulama yapacağınız suyun içerisine biraz sirke ekleyebilirsiniz. Eğer rahatsız olduğunuz koku sirke ve soğan kokusuysa, bulaşıklarınızı yıkamanızın ardından tuzlu ve ılık olan bir su ile bulaşıklarınızı bir defa daha ovalayın. Bu evrede durulama işlemini de sirkeli su ile yapmanızı öneririz.

  Mutfak temizliği çok genel bir ifade oluğu için temizlik yaparken sadece mutfak düşünülmemelidir, mutfakta olan günlük hayatınızda kullandığınız termos, tava, tencere gibi malzemeleri de temizlemelisiniz. Örneğin termosunuzun içinden de kötü kokular duyuyorsunuz o halde yapacağınız iş çok basit; termosun içerisine 2-3 yemek kaşığı kadar pirinci koyun. Daha sonra termosun içine az bir miktar su ilave ettikten sonra termosunuzu kapatın ve 1 dakika kadar termosunuzu çalkalayın. Bu işlemin ardından termosunuzu sirkeli su yardımıyla durulayın. Ölçek olarak istediğiniz takdirde 200 mili litre kadar suya 1 çay kaşığı kadar sirke yeterli gelecektir. Eğer termosu çok sık kullanmıyorsanız termosun içine tuz ya da birkaç demet defneyaprağı ekleyin eve kapağı kapatın. Böylelikle termosunuzu kullanmadığınız zamanlarda içerisinde kötü kokular birikmemiş olacaktır.

Kötü kokular gelen şey plastik kaplarınız ise yalnızca karbonatlı su ile plastik kaplarınızı iyice yıkayın. Daha sonra içerisini sirkeli su ile doldurup bu halde yaklaşık 2 saat kadar bekletin.

  Eğer kötü kokuların geldiği yer cam şişeniz ise şişenin içerisine az miktarda hardal koyun ve için su ile doldurarak çalkalayın. Sonrasında bu haldeki şişenizi sirkeli su yardımıyla iyice durulayın. Aynı işlemi cam şişenizin kapağına da yapmayı unutmayın.

Mutfak Lavabosundan Gelen Kokuları Gidermenin Yolları

  Mutfağınızdaki lavabodan kötü kokular geliyor ve bu da sizi rahatsız ediyorsa limon ya da sirkeli su ile hem musluğu hem de lavabonuzu iyice temizleyin. Kötü kokuların oluşumunu engellemek için lavabonuzda yaptığınız yemeklerin kalıntılarını bırakmamaya özen gösterin. Lavabonuzu kireçlenmekten koruyabilmek için ise lavabonuzu sürekli olarak kuru tutmaya dikkat edin.

 

Mutfak Gereçlerinin Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

  Yumurta, süt, hamur gibi yiyeceklerinizin kalıntılarını bulaşık makinesine atmadan ya da elde yıkamadan önce soğuk suda yıkamanızı öneririz. Akdi takdirde temizlemeniz çok zahmetli ve uzun sürecektir.

  Kesme tahtanızı sileceğiniz zaman kesinlikle sert türden bir sünger kullanmalısınız. Ayrıyeten kesme tahtanızı haftada en az 1 kere tuz ve sirke yardımıyla temizlemeniz gerekmektedir. Bu sayede kesme tahtanızdan hem kötü kokular gelmeyecek hem de hijyenik kalabilecektir.

Mutfak Nasıl Temizlenir?

  Farklı gıda türleri için kesinlikle aynı kesme tahtasını kullanmayın. Yani hem ekmeği hem eti hem de balığı keseceğiniz kesme tahtanız aynı olmasın.

  Ekmek saklama kaplarınızı haftada 1 defa kesinlikle sirkeli su ile temizlemeye özen göstermelisiniz. Böylelikle hem kabın içerisinde kötü kokuların oluşumunu engellemiş olacaksınız hem de hijyenik açıdan daha güvenli olacaksınız. Plastik türdeki kapların temizliğinde eskimiş olan diş fırçanızı kullanabilirsiniz. Bu sayede süngerin ulaşamayacağı çıkıntılara da ulaşabilirsiniz.

  Muşamba örtülerinizi süt ve su karışımı ile yıkamanızda fayda var. Ölçek olarak ise 1 litre kadar suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar sütü eklemeniz yeterli olacaktır. Böylelikle muşamba örtüleriniz daha parlak görünecektir.

Mutfak Dolapları Temizlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mutfak dolapları silinirken dolapların yapıldığı malzeme dikkate alınarak temizlik işlemi yapılmalıdır. Mutfak dolaplarındaki temizliğe başlanmadan önce mutlaka dolapların içi tamamen boşaltılmalıdır. Üst dolaplara daha rahat erişebilmek için merdiven ya da sandalye kullanmanızda fayda var.  Eğer mutfak dolaplarınızın yapıldığı malzeme ahşaptansa temizliğinizi yaparken kimyasal madde kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Bu tür ahşap yüzeyler sadece temiz sade su veya sadece sabunlu su ile yumuşak bir bez yardımıyla silmelisiniz. Bu tür yüzeylere sert ovucu malzemeler kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Eğer mutfak dolaplarınızın malzemesi çelik ise kesinlikle bu malzemeye özel deterjanlarla temizliğinizi yapmalısınız. Dolaplarınızı deterjanla sildikten sonra durulama işleminin ardından kurutma işlemi de yapılmalıdır.

Tüm mutfak dolaplarınızı silme ve durulama işlemlerini yaptıktan sonra kapakların tamamı bir süre boyunca açık bırakılmalıdır ve kesinlikle mutfak dolaplarının içerisine alabileceğinden daha fazla eşya koyulmamalıdır. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —