Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Bu sorunu çözmek için uygulaması çok basit olan yöntemler belirledik.

Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Her zaman karşı karşıya geldiğimiz bir sorundur. Bazen ne denesek sonuç alamayız. Bu sorunu çözmek için uygulaması çok basit olan yöntemler belirledik.

Saç spreyi ile mürekkep lekesinden kurtulmak

Bu uygulama ile deri, el veya plastikteki bazen de giysilerinizdeki tükenmez kalem lekelerini çıkartmanız mümkündür.(Giysilerinizden tükenmez kalem lekelerini saç spreyi ile çıkarmadan önce muhakkak giysinizin görünmeyen bir yerinde saç spreyini test etmelisiniz.)

İlk önce lekenin alt tarafına temiz bir bez koyun bu sayede bu temiz bez mürekkebi kendi yüzeyinde toplayacaktır. Ardından spreyi direk olarak lekeli bölgeye püskürtün. Daha sonra da her zamanki gibi temizleme işlemini uygulayın.

a)Aseton İle Mürekkep Lekesi Çıkartmak

/resimler/2017-12/13/1042582215741.jpg

 

Kumaşlarınızdan mürekkep lekelerini çıkartmak için aseton kullanınız. Çünkü bazı kumaşlardaki mürekkep lekeleri tamamen yıkanınca kendiliğinden çıkarlar.

Kumaşınızı test etmek için aynı tür kumaşın üzerine aynı mürekkep lekesini uygulayın ve sonra kurutup sanki normal yıkama yapar gibi makineye atın ya da leke kuruduğunda leke çıkarıcı püskürtün ve ön yıkama yapın ve sonra tekrar yıkayın.

b)Deriden Mürekkep Lekesi Çıkartmak

Deri yüzeyler, giysiler veya kumaşlardan tükenmez kalem mürekkebini çıkartmak için ilk önce lekeli olan kısmı vazelin yardımı ile iyice ovun ve kesinlikle silme ya da durulama yapmadan birkaç saat boyunca o şekilde bekletin.

c)Neft Yağı İle Mürekkep Lekesi Çıkartmak

Bazı mürekkep lekelerini neft yağı ile çıkarabilirsiniz. Bu tür bir çalışma yapacaksanız her zaman için katlanmış olan temiz bezlerin üzerinde çalışmanızı yapın.

İlk önce lekeli kısmın ters tarafını yayın ve lekeli yüzeyin arka tarafını neft yağı ile iyice silin ya da eski bir diş fırçası yardımıyla çok hafif bir şekilde birkaç defa vurun.

Bez lekelenme yaptıkça bezi temizi ile değiştirin. Sonra kumaşınızın dayanabileceği kadar sıcak su ile iyice suda akıtın. Daha sonra kaliteli bir toz deterjan ile 2 başparmağınızın arasında mürekkep lekeli bölgeyi iyice ovun. Son olarak da bolca durulayın ve ardından yıkayın.

ç)Etiketlere Dikkat!

Bazı mürekkepler özel sıvılar ile çıkartılabilirler. Mürekkep lekesi olan yüzeyi temizlemeye başlamadan önce mürekkebin üzerindeki dikkat ve temizleme işaretlerini dikkate alın çünkü bu uyarılar lekeyi çok daha hızlı çıkarmanızı sağlayacaktır.

d)Halıdan Tükenmez Kalem Lekesi Çıkartmak

 

/resimler/2017-12/13/1046127219510.jpg

 

Eğer halınızın üzerine tükenmez kalem mürekkebi dökülmüş ise vakit kaybetmeden lekenin üzerine kuru temizleme sıvısı uygulayıp ardından başka bir şey yapmadan halınızın kurumasını bekleyin. Leke geçene kadar bu işlemi tekrarlayın. Leke geçtikten sonra halınız iyice kuruyunca halınızı süpürün. Eğer halınızın arka tarafı sentetik lastik ya da direk sentetik ise kuru temizleme sıvısı uygulamasında dikkatli olun.

e)Açık Renk Halıdan Mürekkep Lekesi Çıkartmak

Halınız açık renk ise limon suyu ile tartar karışımından bir macun hazırlayın ve halınızın tüylerine yavaşça sürün. Yaklaşık 1 dakika kadar bu macunu beklettikten sonra halınızı iyice silin ve kurutun.

Beyaz döşemelikleriniz genelde çocuklarınız tarafından tükenmez kalem istilasına uğrarlar. Bu tür lekelerde ister inanın ister inanmayın acil yardım olarak lekenin üzerine hemen tükürmeniz gerekir. Leke eğer taze ise tükürün ve hemen temiz bir bez ile silin.

Eğer leke taze değil ise o zaman hemen bölgeye gliserin uygulayıp silin. Gliserini uyguladıktan sonra yarım saat bekleyin ve aşağıdaki talimatların sizin için en uygun olanını ya da hepsini uygulamaya başlayın( Lekenin çıkma durumuna göre değişir.)

Okaliptüs: Okaliptüsü beyaz ve temiz bir bez ile uygulayın.

Aseton: Aseton ile lekeyi çıkartma uygulamasına devam edin.

Hidrojen Peroksit: 5 ml yani 1 çay kaşığı kadar perokside 1 damla kadar bulanık amonyak ekleyin ve lekeye uygulayın.

Not: Döşemeliğinizin kesinlikle göz ile görünmeyen bir yerinde aseton uygulamasını test etmeniz gerekmektedir. Bunun için görünmeyen bölgeye aynı mürekkepten değdirin ve üzerine aseton uygulayın. Hemen çözülen mürekkep lekesini temiz bir kâğıt mendil ya da peçete ile silin. Eğer aseton döşemede aşırı bir tepkimeye yol açıyor ise o zaman asetonu bırakıp okaliptüs ile lekeyi temizleyiniz.

Not: Eğer yukarıdaki yöntemlerin hiç biri leke üzerinde işe yaramamış ise kalemdeki mürekkep farklı bir türde mürekkeptir ve artık tek çareniz ticari leke çıkarıcıları uygulamaktır.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler