Gardırop düzenleme işi genellikle mevsim geçişlerinde yapılır. Yıl içerisinde dolaplar fazla ve eski kıyafetlere ek olarak yeni alınan kıyafetler sebebiyle dolup taşar; dağınıklığa sebep olur. Düzeni koruyanlar için dahi gözü yoran bir karmaşa çıkartır ortaya. Aslında bilinçli alışveriş ve doğru adımlar ile gardıroplar daima düzenli kalabilir. Elbette en temiz ve ideal sonuçları almak için mevsim geçişlerinde gerekli düzenlemeleri yapmak gerekiyor. Peki, derli toplu, göz yormayan, aradığınız her şeyi bulabileceğiniz gardıroplar nasıl düzenlenmeli? İşte size basit tüyolar;
1) Kullanmadığınız kıyafetleri ayıklayın
Her gardıropta mutlak suretle kullanılmayan ama bir türlü ayıklanıp atılamayan gereksiz bir şekilde yer kaplayan kıyafetler vardır. Bu kıyafetleri ayıklayın ve gelecek mevsimde giyip giymeyeceğinizi saptayarak ayıklayın. Merak etmeyin ayıkladığınız kıyafetleri çöpe atıp israf etmek gibi vicdanen rahatsız olacağınız şeyleri yapmaya gerek yok. Etrafınızda ayıkladığınız kıyafetleri verecek kimseniz yoksa eğer, belediyelerin belli bölgelere koyduğu Kıyafet Toplama Kutusuna atabilirsiniz.
2) Küçülen, eskiyen veya tarzınıza uymayan kıyafetlerinizden kurtulun
Dolabınızda yer alan kıyafetleri kaldırırken giymeyeceklerinizi ayırdığınız gibi eskiyen, yırtılan – sökülen, tarzınızın dışında kalan kıyafetlerinizi ayırın ve kıyafet toplama kutusuna veya duruma göre çöpe atın. Emin olun ilk iki madde sonucunda dolabınızda ferah bir alana sahip olabilirsiniz.
3) Kaldıracağınız kıyafetleri vakumlu hurçlara yerleştirin
Eskileri ve giymeyeceklerinizi ayırdıktan sonra geriye kalan tüm kıyafetlerinizi güzelce katlayıp vakumlu hurçlara doldurabilir ve minimal şekle sokarak baza altında, dolap üstlerinde veya dolap içlerinde gözü rahatsız etmeyecek bir biçimde küçük bir alanda gayet hijyenik muhafaza edebilirsiniz.
4) Giyim tarzınıza göre kıyafetlerinizi yerleştirin
Mevsime uygun kıyafetlerinizi dolabınıza yerleştirirken belli bir mantığa göre hareket edin. Örneğin sık giydiğiniz klasik parçalar olarak nitelendirdiğiniz kıyafetleri ön taraflara, kolayca ulaşabileceğiniz bölmelere yerleştirin. Gömlek, elbise, etek, pantolon gibi askıya asılması gereken giysileri askıya astıktan sonra giyme sıklığınıza göre yerleştirin. T-shirt, sweet kazaklar, bluz ve body gibi giysileri ise katlayarak raflara veya çekmecelere koyun. Böylece aradığınız her şey göz önünde olur, dolap içi ferahlamış olur.
5) Dolap içi organizatörlerden kullanın
Kalabalık dolaplar için aksesuarları düzene koymak adına dolap içlerinde kullanılan askıya asılan veya dolap kapağına takılan organizatörlerden kullanabilirsiniz. Kemerler, saç bandanaları, şallar, boneler, eldiven ve benzeri küçük aksesuarlar bu organizatörler kullanıldığı vakit dolap içinde büyük pratik kazandırabiliyor.
6) Ayakkabılarınız için dekoratif kutular kullanın
Kıyafetlerden ziyade ayakkabıların çokluğu aslında düzeni tehdit eden en büyük unsurlardan diyebiliriz. Ayakkabılarınızı istediğiniz her an elinizin altında bulmak aynı zamanda şık bir şekilde muhafaza etmek istiyorsanız dekoratif kutulardan tercih edebilirsiniz. Bu kutulara yerleştireceğiniz ayakkabılarınızı dolap içinde olduğu gibi kitaplık tarzı dolaplarda da dekoru destekleyecek şekilde kullanabilirsiniz.
7) Çantalarınız için şeffaf kutular tercih edin
Hanımların her tarza ve davete göre çanta değiştiği düşünülürse çantaları dolap içinde rastgele istiflemek hem kötü görüntüye hem de karışıklığa sebep olur. Bu durumu önlemek için çantalarınızı şeffaf kutulara koyarak dolap içinde tutabilirsiniz. Böylece düzenli ve kullanışlı sonuçlar elde edebilirsiniz.
8) Giysilerinizi minimal şekillerde doğru katlayın
Giysilerinizin hepsini aynı şekilde, minimal boyutlarda katlayarak dolap raflarınızda bolca yer edinebilirsiniz. Bu hem güzel bir şekilde görünmesini sağlar hem de dolap içi kutulara ve yeni kıyafetlere yeterli alan sağlar.
9) Askı ve kutularınız aynı olsun
Dolaplardaki görüntüyü etkileyen en önemli nedenlerden biri de askı ve kutulardır. Askıların hepsi aynı materyalden tek tip şekilde tercih edildiğinde dolabı açtığınızda göz yormayan bir düzen yakalayabilirsiniz. Aynı şekilde kullanacağınız kutular da tek tip olmalı.
10) Bonus: Alışveriş yaparken bilinçli hareket edin
Alışveriş yaparken gardırobunuzdaki kıyafetleri ve aksesuarları düşünerek beğendiğiniz bir ürün olduğunda, “İhtiyaç mı? İstek mi?” şeklinde kendinize sorabilir, gereksiz alışverişin önüne geçebilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.