Menopoz Diyeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler ?--

Menopoz Diyeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler ?

Menopoz Diyeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler ?--


Menopoz dönemindeki kadınların sıkça sorduğu sorulardan biri de menopoz diyetinin ne olduğudur. Sizler için menopoz diyetini tüm detaylarıyla anlatırken, bu konuyla alakalı aklınıza takılan birçok soruya cevap vermeye çalışacağız.


Menopoz Diyeti

 

/resimler/2018-6/12/1556442102757.jpg

 


Kadınlarda menopoz dönemi, doğurganlıklarının artık mevcut olmadığı sürece verilen isimdir. Kadınlar için bu dönem son derece önemli bir dönemdir. Ülkemizde menopoz yaşı genellikle 45 ile 55 yaşları arasında yaşanmaktadır. Bu dönemde hormonal anlamda çeşitli değişimler meydana gelir. Bu değişimlerin sebep olduğu şeylerden dolayı, beslenme düzeninin sağlanmasıyla birlikte vücudun hareketli olmasının sağlanması son derece önem teşkil etmektedir.


Menopoz döneminde bayanlar hormonal birtakım değişimler meydana gelir ve bu değişimler sonucunda da kilo alma riskiyle daha fazla karşı karşıya kalırlar. Bazı bayanlar, abartılı yemek tüketmeseler dahi kilo aldıklarını veya vücutlarının yağlandığını düşünebilirler. Bu gayet olağan bir fizyolojik durumdur. Daha evvel kilo problemiyle başı dertte olmayan bayanlarda, menopoz dönemi ile birlikte kilo artışı soruyunu meydana gelebilir. Kadınlık hormonu olarakta bilinen östrojen adlı hormon, menopoz döneminde azalan bir hormondur. Bu durumda da metobolizme hızında bazı düşüşler yaşanabilir. Eğer menopozdaki kadın spor yapmıyrsa, bu metabolik yavaşlama daha fazla olabilir.


Menopoz döneminde kadınlar için tavsiye edilen öncelikli şey spor yapılmasıdır. En azından spor yapılmıyorsa dahi düzenli yürüyüş yapmak son derece önemli bir konudur. Kadınların ideal kilolarını koruması veya ideal kilolarına kavuşması, hem kalp sağlığı açısından hem de kemik sağlığı açısından son derece önemli bir olaydır. Bu sebeplerden dolayı da menopoz yaşayan kadınların haftada en 4-5 kere düzenli şekilde en az 45 – 60 dakika olacak şekilde yürüyüşler yapması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.


Menopoz diyetinde tüketilmesi gereken besinler

 

/resimler/2018-6/12/1555189288631.jpg

 

 


Öncelikle her öğünde 4 besin grubunun tamamından faydalanılması gerekir. Bunlar süt ürünleri ve sütün kendisidir. Proteinler, taze meyveler ve sebzeler ile birlikte tahılları sayabiliriz. Besinlerin çeşitliliğini artırmak ve sağlamak menopoz dönemindeki kadınlar açısından son derece önem teşkil eder. Ayrıca sütü direkt tüketmekten ziyade yoğurt ve kefir şeklinde tüketmek çok faydalıdır.
Süt ve süt içerikli tüm ürünlerden günde en az 1-2 kere tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin günde 2 bardak süt içilebilir veya daha da faydalı olması açısından süt yerini yoğurt yenilebilir. Sütten elde edilen ve faydalarıyla bilinen kefir içilebilir. Yine aynı şekilde peynir tüketmekte fayda sağlayan beslenme şekillerindendir.


Bununla birlikte protein içerikli gıdalardan da gün içinde tüketilmesi önerilir. Protein içeren baklagiller, balık veya et gibi ürünler protein açısından zengindir. Ancak herşeyi kararında tüketmek beslenme alışkanlığınız açısından daha iyi olacaktır. Abartıya kaçmamak gerektiğini aklınızdan çıkarmamanızda fayda var.
Bununla birlikte günlük olarak yumurta tüketilebilir. Özellikle de haşlanmış doğal yayım tavuk yumurtaları tavsiye edilmektedir. Zeytinyağı gibi faydalı yağların tüketilmesi de önerilmektedir. Margarin veya diğer yağ çeşitlerinin zararlı olduğunu bilerek uzak durmanızda fayda var.


Şeker asıl kilo yapan maddedir. Hareketsizlik ve şeker tüketimi birleşince vücutta yağ ortaya çıkar. Basit şekerlerin tamamından uzak durulmasında fayda vardır. Yani ambalajlı ürünler, çikolatalar, bisküviler, kola, gazoz, meyveli sodalar vs. tamamı sizin için zararlı besinlerdir. Yalnızca menopoz sürecindeki bayanlar için değil herkes için bu ürünlerin son derece zararlı olduğunu belirtmemiz gerekiyor.
Kuru yemişler, fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi gıdalar mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdendir. Kemik erimesinin yanında kalp ve damar sağlığı için de son derece önemli bir madde olan omega 3 içeren besinler tüketilmelidir. Özellikle bazı tür balıklarda ve bazı kuruyemiş çeşitlerinde bulunan omega 3 her birey için son derece önemli bir maddedir.
Günlük olarak sebze ve meyve tüketimine önem verilmelidir. Posa tüketimini artırarak özellikle sebze ağırlıklı beslenmeye adapte olunması gerekmektedir. Kötü beslenmenin ve ambalajlı gıdaları çikolata, bisküvü, kola vs. tüketmenin son derece zararlı olduğu bilinmektedir. Bu tür besinlerden uzak durup sebze ağırlıklı bir beslenme düzeni tercih edilmelidir. Posalı gıdalar da vücut için faydalı gıdalar grubundadır.


Son olarak kalsiyumun yeterli oranda alınmasının menopoz sürecindeki kadınlar için son derece önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Yalnızca onlar için değil herkes için sağlıklı ve tüm vitamin ve minerallerin eksiksiz alındığı bir beslenme düzeni son derece önemlidir. Ayrıca yemeklerde aşırı tuz kullanımından kaçınmakta sizin açınızdan en doğrusu olacaktır.

 

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler