Menekşe Bitkisi Yetiştirilmesi

Menekşe evlerde en çok yetiştirilen çiçektir. Peki bu çiçeğin doğru bakım ve yetiştirilme şekli nedir? Gelin birlikte inceleyelim...

Menekşe Bitkisi Yetiştirilmesi

Yeryüzünde nasıl çeşit çeşit her tür ya da kabileden insanlar varsa aynı şekilde bitki ve hayvanlarda var. Bir bitki ya da hayvan bakmak insana ruhani bir tatmin ve sorumluluk bilinci yükler.  Hatta şöyle ki evcil hayvani olan ya da bağ bahçe işleriyle uğraşan insanlar bir süre sonra o baktıkları hayvanı ya da yetiştirdikleri bitkileri çocukları gibi görmeye başlıyor. Eskiden rivayet edilen bir olay var bu konu hakkında. Osmanlı zamanında kasaplık gibi ölümle iç içe ya da bir canlıya mesleki olarak kıymak zorunda olanlar vicdan ve merhamet duyguları yok olmasın diye ve bir canlıya kıymak kolayken bakmanın yetiştirmenin ne denli zor olduğunu anlamaları için belirli periyotlarla bahçıvanlık yaptırımlarmış.  Bu sayede soğukkanlılık gerektiren mesleği icra eden insanlara canice hislere kapılmamaları adına bir canlı teslim edilerek merhamet ve vicdan duygusu gelişirken aynı zamanda da sorumluluk bilimciler geliştirilmiştir. Bitki yetiştirmek içerisinde toprak su gibi elementleri barındırdığı için kişileri ruhen rahatlatır ve günümüz sorunu olan stresten uzak tutar. Hatta böyle ruhsal rahatlama sağlayan bu ve benzeri bitki bakım ve yetiştirilme işleri mahkûmları topluma kazandırmak ve insanı hislerden uzaklaşmamaları ve akıllarını sorumluluk bilinciyle doldurmaları amacıyla ceza evlerinde de uygulanan bir işlemdir. Ülkeniz tarım ve hayvancılık yapılmaya müsait olduğu için yine bölgesel olarak ceza evlerinde hayvan ve bitki yetiştiriciliği ve bakımı yapılmaktadır.

/resimler/2019-2/25/0055425227119.jpg

Nasıl Yetiştirilir?

Yılın her dönemi çiçekleri olan hatta en küçük dalında dahi çiçek barındırabilen bir bitkidir. Özellikle mor rengiyle ünlünse de çok farklı renkleri de vardır.

  • Yaprakları ve çiçekleri oldukça narin yapı da olan menekşeler güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmayı pek sevmezler ve dolaylı yoldan güneşlenmeyi severler. Yani balkon ya da camın kenarında değil de evin iç kısmında ya da cama yakın bir sehpa üzerinde muhafaza edilmelidir.
  • Ilıman bir hava sever ve çok soğuk ya da sıcak hava menekşelere iyi gelmez. Çiçeklerini döküp zarar görmesine sebep olabilir.
  • Hava akımlarından oldukça kolay etkilemem menekşe bitkisi için en ideal sıcaklık oda sıcaklığıdır yani 20°C diyebiliriz.
  • Kış aylarında ise en fazla direnç gösterip dayanabildiği sıcaklık ise ortalama 15°Cdir.
  • Aynı şekilde çok fazla sıcak hava da cücelerindeki su miktarını azaltarak yaprakların solgun bir hal almasına sebep olur.
  • Menekşeleri haftada iki kere sulamak yeterli olacaktır.
  • Kış aylarında fazla sulamak çürümeye neden olurken yaz aylarında az sulamakta bitkiyi kurutabilir.
  • Verilen su oda sıcaklığı ile aynı değerde olmalıdır. Aksi halde sıcak ya da soğuk uygulamayla bitki zarar görebilir.

Nasıl Çoğalır?

  • Menekşe bitkisi yine kökten yarılma yöntemiyle çoğaltılır. Yani kökten ayrılarak uzayan dal dikkatle kesilerek başka bir saksıya alınır ve tekrar yeni bitki dikiliyor gibi dikilir.
  • Böylelikle bitki zahmetsizce çoğalacak ve renk cümbüşü yaşatacaktır.

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler