Melisa Otu

Baklagilller ailesine ait olan çok uzun yıllardır var olan melisa otu

Melisa Otu
Haberi Sesli Oku

Melisa Otu
Baklagilller ailesine ait olan çok uzun yıllardır var olan melisa otu, dünya üzerinde en çok bilinen bitkiler arasında yer almakla birlikte herkes tarafından bilinen bir özelliği de şifalı oluşudur. Aynı zamanda oğul otu olarak da bilinen melisa otu nane ile akraba sayılmaktadır. Melisa otu genelde sindirim sorunlarına, uykusuzluğa, strese iyi gelen bir bitki türüdür. Tarih olarak çok eskiye giden melisa otu birçok sağlık sorununa karşı çözüm olarak kullanılmıştır.
Melisa Bitkisinin Yetişme Koşulları Nelerdir?
Melisa bitkisi genellikle bahçeyi seven bir bitkidir ve bahçelerde yetişirler. Melisanın çoğalması da kolayca sağlanabilmektedir. Melisa otunun kollarından kopartılan dalların suda yeşermesi sağlanarak toprağa ekilir ve böylelikle çoğalması da sağlanır. Melisa otunun tohum ile çoğaltma yöntemi diğer yönteme göre biraz zordur fakat tohum yoluyla yetişen melisa bitkisi daha verimli olacaktır. Bundan dolayı eğer ki melisa otu tohum ile yetiştirilecek ise Nisan ayının ortaları beklenmelidir. Melisa otunun tohumlarının ekildiği yerler ise direkt olarak güneş alıyor olmalıdır.
Melisanın yetiştirildiği toprak ne kadar güneş alır ise o kadar verimli olacaktır. Güneş ışınlarıyla gelişim gösteren melisa bitkisi Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz gibi sıcaklığı yüksek bölgelerde daha iyi gelişim gösterecektir. Bilhassa saba güneşi alan bölgelerde melisa otunun gelişimi daha iyi olacaktır.
Melisa bitkisi genel olarak pH düzeyi 5-5,8 aralığında olan topraklarda yetişirler. Bundan dolayı bahçe toprağı melisa otunun yetişmesi için en uygun olan toprak türüdür. Yetiştiği toprağın su tutmayan özelikte olması melisa otu için bir avantajdır. Bu bitki bilhassa yaz aylarında toprağı kurumadan sürekli olarak gün aşırı sulanmalıdır. Ayrıyeten melisa otu toprağına gübre gerektirmeyen bir bitki türüdür.
Melisa Otu Nelere İyi Gelir?
Melisa bitkisinin halk arasında da bilinen en belirgin özelliği insana sakinlik vermesidir. Bu yararıyla birlikte melisa otu içerisinde barındırdığı birçok madde sayesinde insan vücudundaki pek çok hastalığın tedavisi için de önerilmektedir.


Melisa Otunun Faydaları


Kişi üzerindeki birikmiş siniri alır ve yapraklarındaki limonsu koku sayesinde insana rahatlatıcı bir etki yaparak stres, depresyon, huzursuzluk gibi sorunlara iyi gelmektedir.
Beyin, kalp ve sindirim sistemini koruyucu özellikleri de içerisinde barındırmaktadır. Düzenli olarak gün aşırı tüketilen melisa çayı iç organları da korumaktadır.
Melisa çayı mide hastalıklarına da birebirdir.
Bağırsak parazitlerinin atılımında ve gaz sökülmesinde de melisa çayı önerilmektedir.
Melisa otunun yağı da cilde az miktarlarda sürüldüğünde cilde parlak, sağlıklı ve genç bir görüntü sağlar.
Aşırı terleme sorunlarına da melisa otu iyi gelmektedir. Ot taze iken ezilir, suyu çıkartılır ve bu su kaynatılıp vücuda sürülür ise terlemenin azalmasında kişiye yardımcı olacaktır.
Melisa yağı astım ve nefes darlığı çeken insanların da imdadına koşmaktadır. 3-4 damla kadar melisa yağını bir bardak suyun içerisine damlatıp içilmelidir.
Melisa otunun hafızayı güçlendirme özelliği de vardır.
Melisa otu regl düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır.
Melisa Otu Nasıl Korunmalıdır?
Melisa otundan tam verim alabilmek için doğru bir şekilde saklamak ve toplamak gerekmektedir. Toplanmış olan melisanın yaprakları öncelikle güzelce temizlenmeli, üzerinde eğer kalıntı kalmış ise yapraklara zarar vermeden o kalıntılar alınmalıdır. Ardından bu toplanan ve temizlenen yapraklar, güneş görmeyen rutubeti olmayan bir ortamda birbirlerinin üzerlerine gelmeyecek şekilde temiz bir örtünün üzerine yayılmalıdır. Bu şekilde kuruyan 4-5 gün boyunca kuruması tamamlanan melisa yaprakları bulundukları yerden alınarak kavanozların içerisine koyulurlar ve bu kavanozlarda kullanılacakları zamana dek rutubetsiz, güneş ışınlarını direkt olarak almayan bölgelerde muhafaza edilmelidir.
Bu şekilde saklanan melisa otu bir yıl boyunca kullanılabilir. Bir yıldan sonra kullanılması sağlık açısından uygun olmadığından kullanılmamalıdır.


Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.