Limon Ağacınızı Evinizde Yetiştirin
Limon hem yemeklerde hem de içeceklerde kullanılan sağlığa da çok fazla faydası olan bir yiyecektir. Limonun sağlık açısından olan birçok faydası kenarı koyulduğunda aynı zamanda dünyadaki en iyi alkalini oluşturan gıda olarak da bilinmektedir. Limonda bulunan C vitaminin yanında riboflavinler, tiamin, demirler, magnezyum, lif, pantotenik asit, vitamin B6, bakır, potasyum, fosfat ve kalsiyum da bulunmaktadır. Her zaman evinizde limonunuzun bulunmasını istiyorsanız eğer evinizde limon ağacı yetiştirmeyi denemelisiniz. Limon ağacı yıl boyunca hiç geçmeyen bir sıcak istemektedir. Yıl boyu sıcak ve güneşli bir iklime sahip yerlerde gelişmeye meyleden bu bitki daha soğuk iklimlerde gelişmeye de müsaittir.
Limon çekirdeğini filizlendirmek:
Küçük bir saksıya toprağını koyun ve de suyu vererek onu nemlendirin. Bu arada da limonunuzu (mümkünse organik) ikiye ayırın. İçinde görebileceğiniz olan en büyük çekirdeğini de alın. Çekirdeğini ağzınıza atın ve sonra da emin. Çekirdekte limonun hiç tadı kalmayınca da ağzınızdan çıkarın, kurumasına izin vermeden de toprağınızın yarım santim kadar içine koyun.Çekirdeğinizin üstünü tamamen toprak ile örtün. Ardından da hafif bir şekilde sulayın.Toprağınızın sıcak ve de nemli kalabilmesi için de saksınızı mutlaka bir plastikle örtün.Mümkün olduğunca da sıcak olan bir yere yerleştirin. Sonraki birkaç gün boyunca da gözünüz mutlaka saksıda olsun. Saksı kesinlikle kurumayacak veya çamur olmayacak. Her iki durum şekli de çekirdeğinizin çürümesine neden olur.
Yaklaşık olarak iki hafta içinde de topraktan küçük filizin çıktığını görürsünüz. Filizinizi gördükten sonra da saksıyı plastikten çıkarın, doğrudan güneşi alan ve sıcak bir koyun.
Şimdi asıl eğlenceli kısmı var, onu besleyip büyüme kısmı. Aşağıda bulunan ipuçları, sağlıklı ve de güçlü olmasını sağlamada yardımcı olur, gelecek yıllarda da kullanabileceğiniz bol sayıda limon üretir.
Büyüyen ağaç da sağlıklı kalmak amacıyla besin maddelerine ihtiyacını duyar. Bir kez yaprağını geliştirdikten sonra da vermikompost ya da kompost tarzı organik gübre vermek de mükemmel bir yol olacaktır.
Sadece yılda bir ya da iki kez beslemeli, tabanının etrafında da küçük bir yer kazdıktan sonra da kompostonuz ile doldurup iyice sulamalısınız. Asla gübrelemeyin. Limon ağacınızı beslemenizden sonra ne kadar zaman geçtiğinden emin değilseniz eğer, biraz daha uzun bir süre beklemek sizin için sık beslemekten daha iyi olacaktır. Toprağının her zaman nemli kaldığından emin olmalısınız. Özellikle de ağacınız gençken. Asla saksınızın içerisinde su birikintisi olmamalıdır.
Bolca güneş ışığını aldığından da emin olun. İç mekanlarda yetişirken, her bir gün en az sekiz saat doğrudan güneş ışığını alacağı yerde olmalıdır. Limon ağacınız hemen o sene değil 3 ile 6 yaş arasındayken artık ilk limonlarını vermeye başlayacaktır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.